ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Προλεγόμενα

Όταν τα παιδιά θέλουν κάτι πολύ, τότε είναι θέμα χρόνου η επιθυμία τους να γίνει πράξη. Αυτό συνέβη και με την έκδοση της σχολικής μας εφημερίδας, καθώς τόσο η πρωτοβουλία όσο και η υλοποίησή της υπήρξε έργο δικό τους.

Όλα ξεκίνησαν την περσινή χρονιά, χρονιά πανδημίας, διαδικτυακών μαθημάτων, κοινωνικής αποστασιοποίησης! Η ανάγκη  των παιδιών για επικοινωνία και δημιουργική έκφραση αναζητούσε διέξοδο … Έτσι, διατυπώθηκε η πρόταση για έκδοση σχολικής εφημερίδας! Όμως, η πίεση του χρόνου και των υποχρεώσεων δεν επέτρεψε την υλοποίησή της τότε κι έτσι φέτος, που τα παιδιά επανήλθαν με την ίδια θέρμη και το ίδιο κέφι, το εγχείρημα πήρε σάρκα και οστά.

Η πρώτη μας λοιπόν εκδοτική προσπάθεια είναι γεγονός!

Τα «6 Μποφόρ» πλέον ανα…πνέουν!!

και … γιατί «6 Μποφόρ» ;

Το σχολείο μας, το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, βρίσκεται στην οδό » Δουκός  Μποφόρ 9″, σχεδόν στο κέντρο της πόλης, χτισμένο πάνω στα ενετικά της τείχη.

Είναι γνωστό ότι η πόλη του Ηρακλείου έχει μακραίωνη και σπουδαία ιστορία. Από το 1211 μ.Χ, κύριοί της γίνονται οι Ενετοί. Το 1647 μ.Χ. ξεκινά η πολιορκία της πόλης από τους Οθωμανούς, η οποία κρατά 22 ολόκληρα χρόνια, μέχρι το 1669, οπότε και την κατέλαβαν.

Η πολιορκία αυτή ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια και χωρίς διακοπή, που έχει καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία. Τότε είχαν έρθει και πολλοί Χριστιανοί από την Ευρώπη για την υπεράσπιση της πόλης. Ένας από αυτούς ήταν και ο Γάλλος ναύαρχος, Δούκας του Μποφόρ, ο οποίος σκοτώθηκε  από τους Οθωμανούς, κοντά στη θέση που σήμερα βρίσκεται το 6ο Γυμνάσιου.

Παίρνοντας, λοιπόν, στοιχεία από την ιστορία και την τοποθεσία του σχολείου μας και χρησιμοποιώντας παράλληλα τη φαντασία μας  σκεφτήκαμε και δημιουργήσαμε τον τίτλο της σχολικής μας εφημερίδας.

Τα θέματα που φέτος μάς απασχόλησαν είναι αυτά που θα διαβάσετε στο παρόν τεύχος της σχολικής μας εφημερίδας.

Όσο για τα άλλα επιφυλασσόμαστε για τις επόμενες εκδόσεις μας…

                                            Ιούνιος 2022

                                                                                    Καπετανάκης Μιχάλης , Φιλόλογος

                                                                                     Ραμουτσάκη Ευαγγελία, Φιλόλογος

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης