Συνέπειες των φυτοφαρμάκων στο περιβάλλον

Προτού μιλήσουμε για τις συνέπειες των φυτοφαρμάκων τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο, κρίνεται σκόπιμη μια σύντομη γνωριμία με τα φυτοφάρμακα.

ΟΡΙΣΜΟΣ : ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

  Φυτοφάρμακα λέγονται μια σειρά από φάρμακα, χημικές ουσίες που φτιάχνονται για την καταπολέμηση των εχθρών των φυτών. Ουσιαστικά, πρόκειται για δηλητήρια που σκοτώνουν ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς που βλάπτουν τις καλλιέργειες.

ΕΙΔΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ

  •  Ζιζανιοκτόνα: Καταστρέφουν τα αγριόχορτα που αναπτύσσονται στις καλλιέργειες.
  • Εντομοκτόνα : Καταστρέφουν τα έντομα που κατατρώνε τα διάφορα μέρη των φυτών.
  • Παρασιτοκτόνα ή Μυκητοκτόνα : Καταστρέφουν τα ζωικά ή φυτικά παράσιτα που ζουν στα φυτά.

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

Kostas D 2

Εικόνα από kektzova.gr

Η χρήση των φυτοφαρμάκων στη σύγχρονη γεωργία είναι αναγκαία για την αγροτική παραγωγή. Πρέπει όμως να χρησιμοποιούνται με σωστή καθοδήγηση γεωπόνων, στη σωστή αναλογία κι όταν πρέπει. Με τη χρήση της ο γεωργός – παραγωγός πετυχαίνει την ταχύτερη, μαζικότερη παραγωγή, ενώ μπορεί να την εξασφαλίσει παντός καιρού και υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ

  • Προς το περιβάλλον:

Η ισορροπία του περιβάλλοντος αλλοιώνεται, ενώ οι χημικές ουσίες που περιέχουν τα φυτοφάρμακα επηρεάζουν και καταστρέφουν τη χλωρίδα και την πανίδα. Πολλά ζώα και έντομα εξαφανίζονται και πολλά μικρά φυτά και χόρτα που απορροφούν τις ουσίες και καταστρέφονται.

Τα φυτοφάρμακα όμως απορροφούνται από το υπέδαφος κι έτσι οδηγούνται στα υπόγεια νερά και μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Αλλά και τα       υπολείμματα των φυτοφαρμάκων και οι άδειες συσκευασίες τους αντί να καταστραφούν πετιούνται ασυλλόγιστα και πολλές φορές καταλήγουν σε λίμνες και ποτάμια που με τα νερά τους τα οδηγούν σε θάλασσες.

Εικόνα από oreinomeli.wordpress.com

Εικόνα από oreinomeli.wordpress.com

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πόσο πολύ επηρεάζεται το φυσικό περιβάλλον από την ασυλλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων.

  • Προς την υγεία μας:

Οι συνέπειες των φυτοφαρμάκων στην υγεία μας μπορεί να είναι έμμεσες αλλά και άμεσες ανάλογα με το χρόνο που επέρχονται. Οι άμεσες έχουν σχέση με δηλητηριάσεις ή με διαρροές χημικών από εργοστάσια που τα αποτελέσματα των μολύνσεων φαίνονται απευθείας στη ζωή των ανθρώπων.

Οι έμμεσες συνέπειες είναι μακροχρόνιες και ίσως πιο ανησυχητικές, γιατί αφορούν το σύνολο της ανθρωπότητας. Μολύνεται ο αέρας, το νερό και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον.

Από τα παραπάνω επηρεάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός καθώς αντιμετωπίζει νευρολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα στο συκώτι, στα νεφρά, στο σώμα, στην αναπαραγωγή ενώ προκαλούνται διάφορες μορφές καρκίνου.

Κωνσταντίνος Δ. ΣΤ1

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης