Επιπτώσεις της απόθεσης απορριμάτων στο περιβάλλον

 

Απορρίματα:</p><br /><br /><br /><br /><br />
<p>ο πλανήτης Γη κινδυνεύει!

Στις μέρες μας, κύριος παράγοντας δημιουργίας απορριμμάτων είναι οι μεγαλουπόλεις. Ο λόγος είναι ότι οι πόλεις αποτελούσαν ανέκαθεν τον παράδεισο των καταναλωτικών αγαθών και οι άνθρωποι αγοράζουν καθημερινώς ένα μεγάλο αριθμό αγαθών από τρόφιμα και ρούχα μέχρι παιχνίδια και προϊόντα ψυχαγωγίας. Παρ’όλα όμως τα χρήματα που σπαταλούν για να τα αγοράσουν μόνο τα 2\3 απ’αυτα τα αγαθά καταναλώνονται ή χρησιμοποιούνται, τα υπόλοιπα απ’αυτά γίνονται σκουπίδια. Αυτά τα ΄΄υπόλοιπα΄΄ μαζεύονται και στοιβάζονται πρόχειρα στους δρόμους, μέσα ή ακόμα και έξω από τους κάδους απορριμμάτων. Αυτές οι στοιβάδες σκουπιδιών αποτελούν σημαντικές εστίες μόλυνσης για τον άνθρωπο, τα ζώα αλλά και το περιβάλλον. Και αυτό εξαιτίας του γεγονότος ότι σε καθημερινή βάση έρχονται σ’επαφή μ’αυτά πάρα πολλά αδέσποτα ζώα αλλά και ποντίκια τα οποία ψάχνουν για τροφή, μ’αποτέλεσμα όμως να γίνονται φορείς μικροβίων και πολλών αρρωστιών, οι οποίες μπορούν ν’αποδειχτούν θανατηφόρες για τον άνθρωπο.

Κατά καιρούς στο παρελθόν πολλές αρρώστιες όπως: ΄΄η χολέρα΄΄ , ΄΄ η πανούκλα΄΄ και ΄΄η λύσσα΄΄ έχουν μεταφερθεί από μολυσμένα αδέσποτα ζώα στον άνθρωπο με δραματικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα. Αυτοί οι πρόχειρα στοιβαγμένοι σωροί από σκουπίδια μεταφέρονται μετά από κάποιες μέρες παραμονής τους στις πόλεις, σε χωματερές ώστε να καταστραφούν. Όμως και εκεί οι συνθήκες αποθήκευσης τους είναι άθλιες και μπορούν εύκολα να’ρθουν σ’επαφή μ’αυτά χιλιάδες ζώα αλλά ακόμα και άνθρωποι που αναζητούν τροφή. Γι αυτό το λόγο αποτελούν σημαντικές εστίες μόλυνσης. Επιπλέον οι υπεύθυνοι δεν ενδιαφέρονται να ξεχωρίσουν τα επικίνδυνα απ’τα ακίνδυνα αντικείμενα και τα μεταφέρουν όλα στοιβαγμένα μαζί για να καταστραφούν. Για να τα καταστρέψουν καταφεύγουν στην πιο απλή, οικονομική και εύκολη λύση τη φωτιά. Αυτός ο τρόπος όμως είναι επιβλαβής για το περιβάλλον διότι κατά τη διαδικασία του ΄΄καψίματος΄΄, κάποια αντικείμενα όπως: ΄΄τα σπρέι, τα πλαστικά μπουκάλια, τα περιτυλίγματα τροφίμων απελευθερώνουν κάποια αέρια και ουσίες όπως: ΄΄οι χλωροφθοράνθρακες΄΄ , ΄΄το μονοξείδιο του Άνθρακα και του Θείου΄΄ , ΄΄το διοξείδιο του Άνθρακα΄΄ τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μείωση του ΄΄στρώματος του Όζοντος΄΄στην ατμόσφαιρα μας. Η μείωση του πολυτιμότατου αυτού στρώματος στην ατμόσφαιρά μας έχει σαν αποτέλεσμα την ελεύθερη είσοδο των υπεριωδών ακτίνων του ηλίου στην ατμόσφαιρα. Οι υπεριώδεις αυτές ακτίνες του ηλίου είναι υπεύθυνες για μια μορφή καρκίνου ΄΄τον καρκίνο του δέρματος΄΄.

Ένα άλλο αποτέλεσμα της μείωσης του στρώματος του όζοντος είναι η εμφάνιση κάποιων επικίνδυνων φαινομένων όπως: ΄΄το φαινόμενο του θερμοκηπίου΄΄ και ΄΄το λιώσιμο των πάγων΄΄.

Μια άλλη ρυπογόνος πηγή σκουπιδιών είναι τα εργοστάσια. Τα εργοστάσια μολύνουν κάθε μέρα τις θάλασσες απελευθερώνοντας σ’αυτές χιλιάδες σκουπίδια. Όμως αυτή η πράξη είναι σύμφωνα με το νόμο παράνομη. Γι’αυτό το λόγο τα λήμματα διοχετεύονται στις θάλασσες μέσω υπόγειων σωληνώσεων. Μ’αυτόν τον τρόπο η θάλασσα επιβαρύνεται κάθε μέρα με χιλιάδες λήμματα τα οποία μολύνουν και καταστρέφουν τον υδάτινο κόσμο. Εκατομμύρια ψάρια θανατώνονται άσκοπα και τα περισσότερα απ’αυτά σερβείρονται στο τραπέζι μας χαρακτηριζόμενα ως φρέσκα και υγιεινά από κάποιους επιτήδειους οι οποίοι δε νοιάζονται για τις επιπτώσεις που θα’χουν στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά ενδιαφέρονται για τα χρήματα που θ’αποκομίσουν. Άρα και πάλι άμεσος αποδέκτης είναι ο άνθρωπος. Παρ’όλα αυτά κανένας υπεύθυνος δεν έχει ενδιαφερθεί να εντρυφήσει στο θέμα ώστε να σταματήσουν οι παρανομίες εις βάρος της φύσης.

Η μόλυνση που προέρχεται απ’τα εργοστάσια δε σταματά στο επίπεδο των θαλασσών. Κάποια εργοστάσια μολύνουν πολλά ποτάμια και λίμνες, τις κύριες πηγές πόσιμου νερού στον πλανήτη μας μ’αποτέλεσμα να μειώνονται σταδιακά τ’αποθέματα πόσιμου νερού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως εμφανίζεται απ’τη μόλυνση την οποία προκαλούν τα πυρηνικά εργοστάσια τα οποία έχουν τα πιο επικίνδυνα λήμματα: τα τοξικά απόβλητα. Αυτού του είδους τα λήμματα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας. Η ραδιενέργεια είναι πολύ επικίνδυνη για τον άνθρωπο διότι αν έρθει σ’επαφή με τον ανθρώπινο οργανισμό έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει διάφορες μεταλλάξεις. Και μολύνοντας τη θάλασσα μπορεί εύκολα να’ρθει σ’επαφή μαζί της ο άνθρωπος. Αν η μόλυνση των υδάτων συνεχιστεί με τέτοιο ρυθμό, στο μέλλον θα γίνονται πόλεμοι όχι για το πετρέλαιο όπως τώρα αλλά για το πιο πολύτιμο αγαθό στον πλανήτη: το ΝΕΡΟ, γιατί χωρίς αυτό δεν μπορεί να επιζήσει κανένα ον πάνω στον πλανήτη. Τα αποτελέσματα θα’ναι τραγικά.

Άρα όπως μπορούμε να καταλάβουμε τα απορρίμματα έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις και στο περιβάλλον αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο. Μήπως να σκεφτούμε νέους τρόπους διαχείρισή τους;

Πηγή:

http://4lyk-pyrgou.ilei.sch.gr/8.htm

2 σχόλια στο Επιπτώσεις της απόθεσης απορριμάτων στο περιβάλλον

  1. Ο/Η eidamianidou λέει:

    είναι πάρα πολύ ωραίο

  2. Ο/Η Τερμεντζόγλου Παρασκευή λέει:

    πολύ ωραίο !!!!!!!!!

Σχολιάστε

Top