Η Κύπρος του παρελθόντος- Μαρτυρίες μιας Κύπριας

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Απρ• 21•16

Επιμέλεια άρθρου: Παναγιωτοπούλου Ε, Κυρίτση Ε, Λουκά Κ, Χορμόβας Β,Χαλιώτης Κ, Σμάνη Ε

Με την παρότρυνση των καθηγητριών μας αποφασίσαμε να πάρουμε συνέντευξη από την φιλόλογο του σχολείου μας, κ. Σαμάρα, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Στα Νεοελληνικά Κείμενα της Β’Γυμνασίου συμπεριλαμβάνεται ένα ποίημα που συνδέεται στενά με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και ονομάζεται «Γλυκό του Κουταλιού». Όμως θέλαμε περισσότερες πληροφορίες για τα γεγονότα που συνέβησαν στην Κύπρο από το 1950 μέχρι την εισβολή των Τούρκων το 1974, με βασικότερες τις διαμάχες ανάμεσα στους Τούρκους, τους Άγγλους και του Ελληνοκύπριους. Και ποιος μπορεί να μας δώσει τις πληροφορίες που επιθυμούμε;Η Κύπρια του σχολείου μας, φυσικά!

Η κυρία Σαμάρα μας μιλάει για την ιστορία του μαρτυρικού νησιού.

1)      Έχετε φιλοξενήσει πρόσφυγες, αν ναι έχετε κρατήσει επαφές;

2)      Μπορείτε να μας περιγράψετε την φιλοξενία μιας ημέρας στη  καθημερινότητα σας;

3)      Οι πρόσφυγες επέστρεψαν κάποτε στα σπίτια τους;

Θέλουμε όλοι να ευχαριστήσουμε θερμά την κ. Σαμάρα που μας εμπλούτισε με πολλές γνώσεις για την Κύπρο και μας έδωσε την αίσθηση ότι ζήσαμε εκείνη την περίοδο!!

 

2 Comments

  1. Ο/Η ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ λέει:

    Μπράβο παιδιά, πολλά ευχαριστώ στην κ. Σαμάρα η οποία μας παρουσίασε προσωπικά της βιώματα σχετικά με τους πρόσφυγες στην Κύπρο το 1974, ήταν πραγματικά μια αφήγηση που μας συγκίνησε και μας προβλημάτισε!!

  2. Ο/Η Ελένη Σαμάρα λέει:

    Ευχαριστώ πολύ τα παιδιά και τις υπεύθυνες καθηγήτριες για την ευαισθησία και το ενδιαφέρον τους για τα βάσανά της Κύπρου. Θερμά συγχαρητήρια για το εργο που επιτελούν!

Σχολιάστε

Top