ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΑΣ

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Νοε• 30•16

Επιμέλεια άρθρου: Τροβιά Αναστασία

Το φθινόπωρο μπήκε και εκτός από τα σχολεία αρχίσαν οι αρρώστιες και οι πρώτες γρίπες. Το συνάχι και ο πονόλαιμος κάνουν την εμφάνισή τους κάνοντας δυσκολότερη και λιγότερο αποδοτική την καθημερινότητά μας . Και επειδή τώρα, μεταξύ μας μιλάμε , ποιος θέλει να μην μπορεί να αναπνεύσει από το μπούκωμα ή να μην μπορεί να μιλήσει από τον πονόλαιμο ; Κανείς !!!. Γι’ αυτό , λοιπόν, πρέπει να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ( ξέρεις… αυτό που καταπολεμά τα μικρόβια και προστατεύει τον οργανισμό ) . Ναι αλλά πώς θα το καταφέρουμε αυτό ; Να κάποιες τροφές που κάνουν πιο ισχυρό το ανοσοποιητικό μας και μας προστατεύουν από τις ενοχλητικές αρρώστιες :

Ψάρια

Για ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, οι διατροφολόγοι προτείνουν την κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων λιπαρά θαλασσινά την εβδομάδα. Τέτοια είναι οι σαρδέλες, ο σολομός, η ρέγκα και το σκουμπρί.

Πρωτεΐνη

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται πλούσιο σε κρέατα όπως το συκώτι, το βόειο κρέας και το αρνί και  συνεργάζεται με την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας για να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εσπεριδοειδή

Μην παραλείπετε να τρώτε φυλλώδη λαχανικά, πιπεριές και εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

Γι’ αυτό καλό είναι να πίνετε καθημερινά έναν φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι από χεράκια μανούλας.

Ξηροί καρποί

Αντί να προτιμήσετε τα πατατάκια για ένα σνακ το απόγευμα, αντικαταστήστε τα με μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή σπόρους. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, καταπολεμά λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα. Επίσης, αυξάνει τη δράση των αντισωμάτων και ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, όταν είμαστε αγχωμένοι -και ποιος δεν είναι ;

Κρεμμύδι και σκόρδο

Τόσο τα σκόρδα, όσο και τα κρεμμύδια, περιέχουν ενώσεις που επιταχύνουν τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Εμποδίζουν τα κρυολογήματα και βοηθούν κατά του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Εντάξει , δεν λέω , υπάρχει ένα θέμα με τη μυρωδιά , αλλά δεν πειράζει ….από το να είμαστε άρρωστοι ……καλύτερα να καταναλώνομε ένα πακέτο τσίχλες με γεύση δυόσμο .

Γιαούρτι

Σε μια μακρά μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι ενήλικοι που έτρωγαν ¾ του φλιτζανιού γιαούρτι την ημέρα, είχαν 25% λιγότερα κρυολογήματα από εκείνους που δεν έτρωγαν. Φαντάσου….!

«Όχι» στη ζάχαρη και το λίπος

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η διατροφή που είναι πλούσια, τόσο σε ζάχαρη, όσο και σε λίπος, μειώνει τον αριθμό των φυσικών κυττάρων που καταπολεμούν τις ασθένειες. Ακόμα και μόλις δύο ζαχαρούχα αναψυκτικά την ημέρα, μπορεί να μειώσουν τη δύναμη των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος , κατά 40%. Γι’ αυτό μείωσε τις σοκολάτες και τις πίτσες και πιάσε το χυμό που λέγαμε πριν !

Σχολιάστε

Top