R1: O ιδανικός μπάτλερ είναι σχεδόν έτοιμος

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Νοε• 30•16

Επιμέλεια άρθρου: Χουλιάρας Νίκος

Το R1 έχει δημιουργηθεί για εργασίες σε σπίτι, για να μπορεί να βοηθήσει άτομα με αναπηρίες και στη συνέχεια απευθύνεται σε όλο τον κόσμο.

Το R1 είναι το νέο ρομπότ που δημιούργησε το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γένοβας. Χρειάστηκαν 16 μήνες για να ολοκληρωθεί από μια ομάδα 20 ατόμων, στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες, τεχνικοί και μηχανικοί.

Η ομάδα θεωρεί ότι αυτό το ρομπότ θα είναι ο ιδανικός οικιακός μας μπάτλερ.

«Το R1 είναι ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ. Ο στόχος που το δημιουργήσαμε ήταν για να φτιάξουμε κάτι που να έχει προσιτή τιμή. Το R1 έχει δημιουργηθεί για εργασίες σε σπίτι για να μπορεί να βοηθήσει καταρχάς άτομα με αναπηρίες, που χρήζουν βοήθειας και στη συνέχεια απευθύνεται σε όλο τον κόσμο», είπε στο Euronews o επικεφαλής της ομάδας, Τζόρτζιο Μέτα.

Το νέο ρομπότ έχει ύψος 1.25 και έχει ρόδες αντί για πόδια. Ζυγίζει 50 κιλά και είναι φτιαγμένο 50% από πλαστικό και 50% από ανθρακόνημα και μέταλλο.

«Ολοκληρώσαμε την ανάπτυξη του hardware και ξεκινήσαμε να δημιουργούμε ένα λογισμικό για να μπορούσε να κινήσουμε το ρομπότ μέσω τηλεχειριστηρίου. Ο άνθρωπος βλέπει αυτό που βλέπει το ρομπότ με τις κάμερες και με ένα είδος Joystick μπορεί να διατάξει το ρομπότ να σηκώσει για παράδειγμα ένα αντικείμενο» εξηγεί ο Μάρκο Ραντάτζο, ερευνητής που δούλεψε για τη δημιουργία του R1.

Το R1 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά η ομάδα που το κατασκεύασε υποστηρίζει ότι σύντομα θα μπορεί να εκτελεί φωνητικές εντολές που θα του δίνει ο χειριστής του.

Αναμένεται να κοστίζει όσο και ένα μικρό αυτοκίνητο. Άρα θα μπορεί να αγοραστεί από εταιρίες και στο μέλλον, όταν πέσει η τιμή του και από νοικοκυριά. Θα βγει στο εμπόριο σε περίπου ένα με ενάμιση χρόνο.

 

Σχολιάστε

Top