Επιμέλεια άρθρου: Κυρίτση Εύα
Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Λαμίας παρακολουθήσαμε ενημερωτική ημερίδα στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθ/δας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ομιλητή τον κ. Παπακώστα Βασίλειο ( Αξιωματικό της Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) καθώς και για θέματα ενδοσχολικής βίας με ομιλήτρια την ψυχολόγο κ. Μαρία Σκαρλάτου.
Εμείς ως η ομάδα του μαθητικού εντύπου του σχολείου μας ρωτήσαμε τον κ. Παπακώστα κάποιες σχετικές απορίες/ ερωτήσεις:
Στην ερώτηση μας σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα το viber ο κ. Παπακώστας επισήμανε:
Ερώτηση: Όταν είμαστε online και παίζουμε ηλεκτρονικά παιχνίδια πρέπει να καλύπτουμε την κάμερα του υπολογιστή μας;
Απάντηση: Καταρχήν η οποιαδήποτε κάμερα έχει ένα soft word, ένα λογισμικό που την ενεργοποιεί, εγώ λοιπόν μπορώ να ενεργοποιήσω την κάμερα και να μην ανάψω το λαμπάκι, άρα είναι καλό όταν παίζετε ηλεκτρονικά παιχνίδια να καλύπτετε την κάμερα έστω βάλτε ένα αυτοκόλλητο μπροστά.
Ερώτηση: Στην σημερινή εποχή πολλές εφαρμογές ακμάζουν. . . μια από αυτές και το snapchat. Έχουμε ακούσει ότι μετά από ένα 24ωρο η φωτογραφίες και τα βίντεο των χρηστών που έχουν γίνει upload διαγράφονται. Ισχύει;
Απάντηση:Αν κάποιος σας στείλει απειλητικό μήνυμα δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, αν δεν το διαβάσεις και περάσει ένα 24ωρο πάλι διαγράφεται, άρα ισχύει.
Ερώτηση: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε έναν κωδικό πρόσβασης και πως πρέπει να είναι δομημένος για να είναι αρκετά ισχυρός ώστε να μην «σπάσει» από κάποιον χάκερ;
Απάντηση:Κανονικά ένας κωδικός θα πρέπει να αλλάζει κάθε εξάμηνο. Τώρα αν εμείς έχουμε ένα πολύ καλό κωδικό με γράμματα, αριθμούς, κεφαλαία, μικρά, και ειδικούς χαρακτήρες [θαυμαστικά, ερωτηματικά, τελείες, κόμμα] που ουσιαστικά έτσι πρέπει να είναι «χτισμένος» ώστε να είναι απαραβίαστος μπορούμε να παρατείνουμε το διάστημα αυτό. . . αλλά για εμένα καλό θα ήταν 1-2 φορές το εξάμηνο.