Επιμέλεια άρθρου: Νικολοπούλου Λαμπρινή
Το piercing και τα τατουάζ είναι και θα είναι πάντα στη μόδα. Παντού γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που θα έχουν κάτι από τα δύο ή μπορεί και τα δύο , άνθρωποι όλων των ηλικιών μικροί και μεγάλοι .
Ας δούμε λοιπόν λίγο πιο αναλυτικά τι είναι :
Piercing
Το piercing , είναι μία μορφή τροποποίησης του σώματος , είναι το τρύπημα ή η κοπή ενός μέρους του ανθρώπινου σώματος όπου μπορεί να φορεθεί ένα κόσμημα.
Ιδιαίτερα παλιά ιστορία για την ανθρωπότητα αποτελεί το piercing, όπως άλλωστε και η τέχνη του τατουάζ, καθώς οι πρώτες ιστορικές αναφορές για το piercing προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και τοποθετούνται χρονικά περίπου στο 2000 π.Χ.
Η χρήση του body piercing αφορούσε αρχικά θρησκευτικές τελετουργίες ή όπως ακριβώς και το τατουάζ, σε πολλές περιπτώσεις δήλωνε επίσης και το αξίωμα κάποιου ανθρώπου, σε διάφορους λαούς, αρκετοί από τους οποίους υπάρχουν έως και τις μέρες μας. Εξαρχής μάλιστα τα πιο δημοφιλή piercing ήταν στο αυτί και το λεγόμενο septum piercing (ανάμεσα στα δύο ρουθούνια της μύτης).
Το body piercing σήμερα
Αναμφίβολα το body piercing στις μέρες μας δεν είναι κάτι που ξενίζει τους περισσότερους ακόμη και σε αρκετά ακραίες μορφές, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ορισμένα άτομα που δεν παίρνουν στα σοβαρά μια τέτοια κίνηση και δεν κατανοούν ότι πρόκειται για μια μόνιμο παρέμβαση στο ανθρώπινο σώμα. Παρότι το ανθρώπινο δέρμα μπορεί από μόνο του να επουλώσει πληγές και τρύπες και να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία, είναι αρκετές οι περιπτώσεις στις οποίες αν έχουμε μετανιώσει για ένα piercing και θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτό, πρέπει να καταφύγουμε σε κάποια αισθητική επέμβαση. Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζουμε ότι με τα χρόνια το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και δεν παραμένει πάντα σφριγηλό, με ότι επιπτώσεις αυτό συνεπάγεται για το piercing.
Το body piercing είναι πολύ όμορφο αισθητικά, ωστόσο αν το βρίσκεται ελκυστικό ίσως θα ήταν καλό και έξυπνο να μην παρασυρθείτε από αυτό και να αποφύγετε τις υπερβολές, γιατί γενικότερα η υπερβολή τις περισσότερες φορές δεν έχει καλά αποτελέσματα. Επιπλέον φροντίστε να κάνετε πάντα σωστή επιλογή του piercing studio που θα χρησιμοποιήσετε και να δώσετε σημασία κι εδώ πάνω απ’ όλα στην υγιεινή, γιατί και το body piercing μπορεί να κρύβει αρκετούς, φαινομενικά αόρατους κινδύνους.
Τατουάζ
Η δερματοστιξία (τατουάζ) είναι ένα σχέδιο από μελάνι το οποίο εισχωρεί στο δέρμα, συνήθως μέσω της χρήσης μιας βελόνας. Το τατουάζ, με διάφορες μορφές, έχει χρησιμοποιηθεί διακοσμητικά και θρησκευτικά από τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια, με παραδείγματα έργα τατουάζ που βρέθηκαν σε πολλά διατηρημένα προϊστορικά δείγματα. Παρά κάποια ταμπού που περιβάλλουν το τατουάζ, η τέχνη είναι δημοφιλής σε πολλά μέρη του κόσμου.
Οι άνθρωποι λαμβάνουν τατουάζ για διάφορους λόγους: για να ταυτιστούν με μια θρησκευτική ή κοινωνική ομάδα, για να στολίζουν το σώμα τους, ως προστατευτικά σύμβολα, για την κάλυψη των δυσχρωμιών του δέρματος, είτε ως ένα συνεχές έργο τέχνης που δεν σταματά ποτέ θεωρώντας το κορμί τους σαν ένα ανθρώπινο καμβά.
Τα άτομα που προσέρχονται πλέον σε κάποιο τέτοιο στούντιο δεν ανήκουν απαραίτητα σε κάποια ιδιαίτερη ομάδα ούτε έχουν κάποια ξεχωριστή κουλτούρα. Είναι ηλικίας 18 έως 50 ετών, που θέλουν να ζωγραφίσουν το σώμα τους και να εκφραστούν μέσω του τατουάζ.
Τα σχέδια και τα χρώματα ποικίλουν. Οι άνδρες προτιμούν συνήθως σχέδια με αγγέλους ενώ οι γυναίκες κάνουν τατουάζ με νεράιδες. Σε γενικές γραμμές, η ποικιλία είναι μεγάλη ενώ δίνεται η δυνατότητα στον πελάτη να επιλέξει ένα σχέδιο «εμπορικό», ένα σχέδιο που του προτείνει ο καλλιτέχνης, να δείξει φωτογραφία με τατουάζ άλλου που θέλει να αποκτήσει και ο ίδιος ή απλά να ζωγραφίσει σε χαρτί το μελλοντικό του τατουάζ και να ζητήσει να του το κάνουν. «Τα χρωματιστά τατουάζ είναι περισσότερο χρονοβόρα και ακριβά από τα ασπρόμαυρα. Συνήθως οι τιμές κυμαίνονται από 50 έως 200 € ανάλογα με το μέγεθος του τατουάζ, τα εργαλεία μιας χρήσης που θα χρειαστούν αλλά και το χρόνο που θα απασχοληθεί ο καλλιτέχνης για να το φτιάξει.
Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι είναι παράνομο να κάνεις τατουάζ σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, διότι συνήθως οι έφηβοι επιθυμούν να κάνουν τατουάζ από ενθουσιασμό ή αντίδραση για τα οποία μπορεί να μετανιώσουν και να θελήσουν να αφαιρέσουν στη συνέχεια.
Η αφαίρεση ενός τατουάζ, αποτελεί μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, αφού όπως έχει αποδειχθεί ακόμα και αυτοί που κάνουν τα λεγόμενα «ημι-μόνιμα» τατουάζ, δεν απαλλάσσονται από αυτά έπειτα από πέντε ή έξι χρόνια, όπως τους έχουν υποσχεθεί. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι. Το ποσοστό των πιθανών λεκέδων ή δυσχρωμιών, που μπορεί να παραμείνουν μετά την αφαίρεση, ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του σχεδίου, την περιοχή του σώματος, την ικανότητα του δέρματος να επουλώνει πληγές, το είδος του τατουάζ και τη διάρκεια ζωής του. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η εξάλειψη ενός σχεδίου από το δέρμα απαιτούσε επίπονες επεμβάσεις που άφηναν ουλές. Τα λέιζερ, η χρήση των οποίων ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, έδωσαν μία λύση, αφού έχουν ελάχιστες παρενέργειες.