Τα διασημότερα καρναβάλια της Ελλάδας

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Φεβ• 25•14

Επιμέλεια άρθρου: Θάλεια Κοντογιάννη

Πατρινό καρναβάλι

Το Πατρινό καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα. Μετρά 180 χρόνια ιστορίας. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την Καθαρή Δευτέρα. Το καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι μόνο μια συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών κ.ά. Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη Παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μώλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας. Χαρακτηριστικές αρχές του είναι ο αυθορμητισμός, ο αυτοσχεδιασμός, η πηγαία έμπνευση και ο εθελοντισμός. Ψυχή του καρναβαλιού αποτελούν οι δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές Πατρινές, Πατρινοί, επισκέπτες και φίλοι του Πατρινού Καρναβαλιού άνθρωποι κάθε ηλικίας οι οποίοι συμμετέχουν αυθόρμητα στις καρναβαλικές εκδηλώσεις τόσο στις επίσημες όσο και σε εκατοντάδες άλλες ανεπίσημες όπως αποκριάτικοι χοροί, μπαλ μασκέ και γλέντια σε σπίτια, γειτονιές, κλάμπ, καφέ, εστιατόρια κτλ.

patrino1    patrino2

Ξανθιώτικο Καρναβάλι

Ο θεσμός με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην πόλη της Ξάνθης είναι αυτός του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού – Θρακικών Λαογραφικών Εορτών που ξεκίνησε το 1966. Έχει διαγράψει μια πορεία σαράντα και πλέον ετών, που πέρασε ποικίλες φάσεις εξέλιξης και μετάλλαξης φθάνοντας έως τις μέρες μας. Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι είναι από τα πλέον φημισμένα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. [1] Κάθε χρόνο στην περίοδο του τριωδίου διοργανώνονται δεκάδες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει να επιδείξει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών. Στη διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη της Ξάνθης συρρέουν σπουδαίοι καλλιτέχνες για συναυλίες. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστό στα Βαλκάνια

xantni1    xantni2

Καρναβάλι Μοσχατου

Ο δήμος Μοσχάτου από το 1987 φιλοξενεί κάθε χρόνο το μεγαλύτερο καρναβάλι του λεκανοπεδίου. Πραγματοποιούνται μεγαλεπήβολες παρελάσεις αρμάτων με πληρώματα από τη Βραζιλία και χιλιάδων μεταμφιεσμένων ενώ διοργανώνονται διάφορες θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις διάρκειας δύο εβδομάδων.

 

19 Comments

  1. Ο/Η αλεξανδρα λέει:

    πολθ ωραιο!! μπραβο και συγχαρητηρια!!

  2. Ο/Η στελλα λέει:

    Μπραβο τελειο αρθρο!!

  3. Ο/Η Αλεξάνδρα λέει:

    sehr gut! Μπράβο!!

  4. Ο/Η στελλα λέει:

    Μπραβο πολυ ωραιο αρθρο

  5. Ο/Η Λια λέει:

    Τέλειο άρθρο! Καλές μας Απόκριες!!! :Ρ

  6. Ο/Η Αλεξάνδρα λέει:

    Πολύ ωραίο άρθρο!!! Καλές απόκριες και Καλή καθαρά Δευτέρα!!!

  7. Ο/Η θαλεια λέει:

    Καλες αποκριες!!!

  8. Ο/Η Αλεξάνδρα λέει:

    mprabo! mprabo! sehr gut!!!!!!!!!!!!! Kales apokries!!!

  9. Ο/Η alex λέει:

    oraio! sinexise etsi me oraies idees

  10. Ο/Η sofia λέει:

    ωραιο το αρθρο σου θαλεια! Μπραβο!

  11. Ο/Η ανωνυμος λέει:

    Μπραβο πολυ καλο!!!!i♥ u

  12. Ο/Η anvnimos!!!@#$%^&*()AA_+:"? λέει:

    para poli oraiooooooo….!excellent!

  13. Ο/Η αλεξανδρα λέει:

    oraio oraio oraio!mprabo thaleia!

  14. Ο/Η ανωνυμος γκ λέει:

    Μπραβο θαλακι

Σχολιάστε

Top