El Dorado

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μάι• 26•17

Επιμέλεια άρθρου: Λουκά Κωνσταντίνα

Το πρώτο μισό του  δέκατου έκτου αιώνα Ισπανοί τυχοδιώκτες που έγιναν αργότερα γνωστοί ως κονκισταδόρες  με μοναδικές προμήθειες τη γενναιότητα και το θάρρος τους εξερεύνησαν τα χωριά των ιθαγενών ινδιάνων τα βάθη της ζούγκλας. Πολλοί από αυτούς γύρισαν άλλοι από αυτούς χάθηκαν μαζί όμως με αυτούς που επέζησαν και έφτασε στην Ευρώπη έφτασαν και οι ιστορίες και οι Μύθοι που κάποιοι είχαν και βάσιμες ίσως αλήθειες πολλές από αυτές τις ιστορίες μιλούν για Μυθικά πλούτη που βρίσκονται στα βάθη της ζούγκλας  πωλειται αναζήτησαν αλλά όλοι τους χάθηκαν κάπου μέσα στη ζούγκλα ή πέθαναν από τα ζώα τις κακουχίες και τους ιθαγενείς Ποιος ξέρει;  έναν από αυτούς μύθους από Ελ ντοράντο μία μυθική πόλη κρυμμένη ως φαίνεται καλά μέσα στη ζούγκλα…

Ελ Ντοράντο (προφορά e| doraðo, στα Ισπανικά «ο χρυσός», αρχικά «Ελ Όμπρε Ντοράντο» (Ο χρυσός άνδρας), «Ελ Ίντιο Ντοράντο» (Ο χρυσός Ινδιάνος) και «Ελ Ρέι Ντοράντο» (ο χρυσός βασιλιάς), είναι το όνομα με το οποίο ήταν γνωστός στους Ισπανούς ένας φανταστικός τόπος, στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής, στον οποίο πίστευαν ότι υπήρχε χρυσός και ανεξάντλητα πλούτη. Αμέτρητες αποστολές έψαξαν να το βρουν και, αν και δε βρήκαν τίποτα, η μανία των Ισπανών κατακτητών για πλούτη έγινε η αιτία για ένα από τα χειρότερα μαζικά εγκλήματα κατά των ιθαγενών λαών της Αμερικής και όχι μόνο (Φιλιππίνες).

Η πεποίθησή του πως πράγματι υπήρξε μία χαμένη πόλη ενισχύθηκε από την ανακάλυψη της χαμένης πόλης των Ίνκα, Μάτσου Πίτσου, το 1911 που βρισκόταν στις Άνδεις του Περού. Φημολογούνταν πως είχε δρόμους στρωμένους με ασήμι και οροφές φτιαγμένες από χρυσό….

Από τον μύθο Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές και μελετητές του θέματος του BBC  ο Ελ ντοράντο δεν ήταν παρά ένας ηγέτης και καμία μυθική πόλη γεμάτη χρυσάφι. Η άφιξη του Κολόμβου στην Αμερική, το 1492, ήταν το πρώτο κεφάλαιο μιας σύγκρουσης πολιτισμών που άλλαξε το πρόσωπο του κόσμου. Ηταν μια άγρια αντιπαράθεση ανάμεσα σε ανθρώπους με εντελώς διαφορετικούς τρόπους ζωής και συστήματα αξιών. Ο ευρωπαϊκός μύθος του Ελ Ντοράντο, του χαμένου τόπου του χρυσού που περίμενε την ανακάλυψη από έναν παράτολμο κατακτητή, ήταν η επιτομή της ατελείωτης δίψας των Ευρωπαίων για χρυσό, και της λαχτάρας τους να εκμεταλλευθούν αυτούς τους νέους τόπους για την αξία τους σε χρήμα. Ο νοτιο-Αμερικανικός μύθος του Ελ Ντοράντο, αντιθέτως, αποκαλύπτει την αληθινή φύση της γης και των ανθρώπων της. Για αυτούς, το Ελ Ντοράντο δεν ήταν ποτέ ένας τόπος, αλλά ένας ηγέτης τόσο πλούσιος που υποτίθεται ότι κάλυπτε το σώμα του με χρυσό από την κορυφή μέχρι τα νύχια κάθε πρωί και το ξέπλενε σε μια ιερή λίμνη κάθε βράδυ. Η πραγματική ιστορία πίσω από τον μύθο αναδύθηκε τα τελευταία χρόνια μέσω ενός συνδυασμού ιστορικών κειμένων, και νέας αρχαιολογικής έρευνας. Στον πυρήνα της είναι η αληθινή ιστορία μιας τελετουργίας ενθρόνισης του ηγέτη των Μουίσκα, ενός λαού που ζει στην κεντρική Κολομβία από το 800 μΧ μέχρι σήμερα.

Παρακολουθήστε το ακόλουθο ιστορικό ντοκιμαντέρ για την μυθική  πόλη El Dorado:

Πηγές:

Σχολιάστε

Top