ΤΑ ΓΟΥΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Φεβ• 12•18

Επιμέλεια άρθρου: Αγραφιώτη Ελισάβετ

Αποτελούν μια από τις πιο όμορφες και ευπρόσδεκτες επιλογές δώρων για την εορταστική περίοδο. Πρόκειται για τα γούρια που υπόσχονται στο κάτοχο τους καλή τύχη, ευτυχία και ευημερία.

Έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Κάθε πολιτισμός σύμφωνα με την κουλτούρα και τις παραδόσεις του έχει τα δικά του γούρια για καλοτυχία και προστασία από το κακό. Συνηθίζεται στην αρχή της ζωής ,σε κάθε νέο ξεκίνημα και κάθε πρώτη του χρόνου, να δίνεται ένα γούρι στα αγαπημένα πρόσωπα, που να τα προστατεύει και να τα καθοδηγεί στην πορεία της ζωής τους.

 Όμως τι συμβολίζουν;

Παρακάτω θα μάθουμε τον συμβολισμό μερικών από αυτά, που θεωρούνται τα πιο δημοφιλή, κι όλοι τα έχουμε συνδέσει με τις γιορτές και την καλή τύχη που προσμένουμε να φέρουν σε εμάς και τους δικούς μας ανθρώπους.

ΤΟ ΡΟΔΙ

ροδι - Αντιγραφή ροδι1 - Αντιγραφή ροδι2 - Αντιγραφή

Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση ο καρπός του ροδιού συμβολίζει τη γονιμότητα, την υγεία και την καλοτυχία. Για το λόγο αυτό, συνηθίζεται να σπάμε ρόδια στην πόρτα μας την Πρωτοχρονιά και συχνά στους γάμους  οι νεόνυμφοι σπάνε ένα ρόδι πριν μπουν στο νέο τους σπίτι. Για τους Αρχαίους Έλληνες συμβόλιζε την αναγέννηση, τη ζωή και την αφθονία, έτσι το χρησιμοποιούσαν και ως ευχαριστία προς τους θεούς. Εκτός των άλλων, το ρόδι είναι το σύμβολο της ομορφιάς και μακροζωίας, καθώς είναι γνωστό για τις θεραπευτικές και καλλυντικές του ιδιότητες

 ΤΟ ΠΕΤΑΛΟ

πεταλο 

 

Αν βρεις τυχαία πέταλο έλεγαν οι παλιοί, τότε θα έχεις μεγάλη τύχη στη ζωή σου. Ο συμβολισμός του πέταλου είναι η δύναμη, η ευτυχία και η προφύλαξη από το κακό μάτι.

Με την ανακάλυψη του πετάλου τα άλογα είχαν καλύτερη στήριξη στα πόδια τους, που τους έδινε μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη στο όργωμα, με αποτέλεσμα την καλύτερη σοδειά. Δεν θεωρείται λοιπόν τυχαία, το σύμβολο της αφθονίας, της προόδου και της ευμάρειας.

Γνωστή επίσης και η λαϊκή ρύση, «πάρε κανένα πέταλο καλού-κακού», σαν συμβουλή στους ανθρώπους που τους κυνηγάει  η κακή τύχη.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

 κλειδι

Ο συμβολισμός του κλειδιού είναι ο πλούτος, η αγάπη και η τύχη.

Στην Αρχαία Ελλάδα τα κλειδιά είχαν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς αντιπροσώπευαν το κλειδί της ζωής, που ξεκλείδωνε την «πόρτα» από την οποία περνούσαν οι ευχές τους προς τους θεούς. Επίσης, για τους ερωτευμένους συμβολίζει το ξεκλείδωμα της καρδιάς των αγαπημένων τους. Γενικότερα το κλειδί θεωρείται καλότυχο, γιατί συμβολίζει το μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε για να ανοίξουμε τις πόρτες που θα μας οδηγήσουν στην ευτυχία.

ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ

καραβι

Το καράβι συμβολίζει το ταξίδι μας στη ζωή, τη χαρά και την εξερεύνηση.

Για την Ορθοδοξία συμβολίζει τη νέα πλεύση που πήρε η ζωή των ανθρώπων μετά τη γέννηση του Ιησού Χρηστού. Γι” αυτό και σύμφωνα με το παλιό Ελληνικό έθιμο, στολίζαμε καραβάκια τα Χριστούγεννα.

Σημαντικό σύμβολο επίσης για εμάς τους Έλληνες, καθώς το καράβι αποτελεί παράδοση και είναι συνδεδεμένο με τη ναυτική ιστορία της χώρας μας. Τις παλιές εποχές, ξύλινα καράβια κατασκευάζονταν από τα παιδιά για το παιχνίδι τους και από τους μεγάλους για να διακοσμήσουν τα σπίτια ή τα μαγαζιά τους

Η ΔΑΦΝΗ

 δαφνη

Συμβολίζει τη δόξα, τη νίκη, τη σοφία και την υπεροχή. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Δάφνη ήταν νύμφη των δασών. Ιερό Δέντρο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Πρώτα οι Έλληνες και έπειτα οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να τιμούν με δάφνινα στεφάνια τους ήρωες και τους νικητές των αγώνων. Την Κυριακή των Βαΐων οι ιερείς, αντί βαΐων   μοιράζουν κλαδάκια δάφνης σύμβολο θριάμβου. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας ακόμα και σήμερα κρεμούν κλαδιά ελιάς ή δάφνης στην αυλόπορτα για το καλό του νέου χρόνου.

Η ΚΑΝΕΛΑ

κανελα1 

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα τα βότανα, τα μπαχαρικά και γενικά πολλά από τα είδη του φυτικού βασιλείου αποτελούν ασπίδα προστασίας του οργανισμού. Βοηθούν την υγεία με τον πιο φυσικό τρόπο, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Ένα από αυτά είναι και η κανέλα, γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες και το υπέροχο άρωμά της. Εκτός όμως από τη χρησιμότητά της θεωρείται και γούρι. Η κανέλα πιστεύεται ότι χαρίζει μια αίσθηση αισιοδοξίας και σιγουριάς τονώνοντας τη θετική σκέψη και απομακρύνοντας τους φόβους και τις ανασφάλειες.

Πηγές: wikipedia, Γούρια (ανακαλύψτε τα μυστικά τους) ειδική έκδοση ΒΗΜΑ

Σχολιάστε

Top