Η Τσικνοπέμπτη, ότι τσικνίζει, να …γυρίζει

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Φεβ• 22•15

Επιμέλεια άρθρου:  Παρίσης Πέτρος

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή είθισται στα σπίτια να ψήνουν στα κάρβουνα διάφορα κρέατα. Από το λίπος των κρεάτων που λιώνει δημιουργείται η τσίκνα που φυσικά πρωταγωνιστεί και από εκεί έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Το έθιμο

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης λέγεται ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.

Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας θα έθιμα και οι παραδόσεις της Τσικνοπέμπτης διαφέρουν όπως και οι τρόποι ετοιμασίας των πιάτων με κρέας. Όλα αυτά φυσικά συνοδεύονται και με την ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος σύμφωνα με την οποία το μασκάρεμα γίνεται για να διωχτούν τα κακά πνεύματα του χειμώνα προκειμένου να εξασφαλιστεί μια καλή σοδειά την άνοιξη από την σπορά του φθινοπώρου.
Επιπροσθέτως η Τσικνοπέμπτη στο μυαλό των περισσοτέρων σηματοδοτεί και την εορταστική κορύφωση για τις εκδηλώσεις της Αποκριάς αφού δύο εβδομάδες μετά ακολουθούν τα Κούλουμα, το καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Όπως και να χει είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να μαζευτούμε σε κάποια αυλή –μπαλκόνι (καιρού επιτρέποντος) ή αν το σηκώνει η τσέπη μας σε κάποιο παρεϊστικο ταβερνάκι προκειμένου να τσικνιστούμε και να πιούμε όπως απαιτεί το έθιμο. Και φυσικά για να είμαστε στο πνεύμα του τριωδίου ας φορέσουμε και μια περούκα ή μια μάσκα για το κέφι!!!

Στην πόλη μας, τη Λαμία η Τσικνοπέμτη γιορτάζεται με κρέας, κρέας,…..κρέας σε όλες τις εκδοχές του και άφθονο αλκοόλ, δείτε μερικές επιλογές

tsiknopebti1         tsiknopempth2

 

Σχολιάστε

Top