SAR. Πόσο «καυτό» είναι το κινητό σου;

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Ιαν• 24•16

Αρθρογράφοι: Κωνσταντίνα Λουκά

Η τιμή SAR ή αλλιώς Specific Absorption Rate που στα ελληνικά σημαίνει «ρυθμός ειδικής απορρόφησης» αποτελεί μέγεθος που εκφράζει τον ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Υπολογίζεται ως η ενέργεια που απορροφάται από ορισμένη μάζα ιστού (ειδική απορρόφηση) μέσα σε ορισμένο χρόνο και μετριέται σε μονάδες ισχύος ανά μάζα (W/kg). Εκτεταμένη χρήση του μεγέθους γίνεται στα κινητά τηλέφωνα και οι κατασκευαστές αναγράφουν τον αντίστοιχο ρυθμό ειδικής απορρόφησης στο συνοδευτικό εγχειρίδιο για τις συσκευές που παράγουν.

sar2

Ο ρυθμός ειδικής απορρόφησης μετριέται πλέον με καθιερωμένη μέθοδο για τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας που κυκλοφορούν στο εμπόριο η οποία προκύπτει από οδηγίες διεθνών οργανισμών. Πολλές φορές οι οδηγίες υιοθετούνται από κράτη και περιλαμβάνονται στη νομοθεσία των κρατών αυτών. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση το όριο που υιοθετείται για τις συσκευές είναι στα 2 W/kg που περιλαμβάνεται σε όγκο που αντιστοιχεί σε 10 γραμμάρια ιστού μέτρο που προέκυψε από το 1991  από την Διεθνή Επιτροπή Προστασίας από τη Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection - ICNIRP) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας., ενώ στις ΗΠΑ το όριο βρίσκεται στο 1,6 W/kg ανά 1 γραμμάριο ιστού, όπως έχει θεσπιστεί από την Επιτροπή Ομοσπονδιακών Τηλεπικοινωνιών (Federal Communications Committee - FCC).

Η χαμηλότερη – ιδανική τιμή SAR που μπορούμε να πετύχουμε σε κινητό είναι έως 0.4, μέτρια χαρακτηρίζεται η τιμή από 0.4 έως 0.7, από 0.7 έως 1 δεν είναι ό,τι καλύτερο («καιγόμαστε» που λέμε), ενώ κινητά με ακτινοβολία SAR από 1 και πάνω καλό είναι να τα αποφεύγετε. Καλό είναι επίσης να χρησιμοποιείτε ακουστικά handsfree ή Bluetooth όταν μιλάτε στο κινητό ώστε να μειώνεται η έκθεσή σας στα ραδιοκύματα.

Σχολιάστε

Top