Η επίσκεψη στο προπονητικό κέντρο των ομαδικών αθλημάτων (χαντμπόλ- μπάσκετ)

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Φεβ• 25•16

Αρθρογράφοι: Χρόνη Αμαλία, Κονταγιάννη Θάλεια, Καρακικέ Μαρία, Κλέτσα Αλεξάνδρα

Η δημοσιογραφική μας ομάδα επισκέφτηκε το προπονητικό κέντρο της πόλης μας στο χώρο της ΠΕΛ Λαμίας και ενημερώθηκε από τους προπονητές των αθλημάτων χάντμπολ και μπάσκετ.

Χάντμπολ

χαντμπολλ

Ο προπονητής του χάντμπολ κ. Πουγκακιώτης Αποστόλης, μας παραχώρησε μια εκτενή συνέντευξη όπου μας ενημέρωσε για τον πολύ δραστήριο αν και νεοσύστατο σύλλογο του χάντμπολ  Α.Π.Σ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΕΣ, αλλά και για το άθλημα του χάντμπολ το οποίο δεν είναι και τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα. Η ομάδα μας υπέβαλε διάφορες ερωτήσεις τόσο για το άθλημα όσο και για τη διατροφή των αθλητών που ασχολούνται με το χάντμπολ. Η ομάδα μας είχε την ευκαιρία κάτω από την καθοδήγηση του κ. Πουγκακιώτη να δοκιμάσει να παίξει χάντμπολ.

Δείτε κάποια αποσπάσματα της συνέντευξης του στα μέλη της ομάδας μας

Ερώτηση: Πως επιλέξατε το συγκεκριμένο άθλημα?

Απάντηση: Ήταν πάρα πολύ απλό για εμένα. Επειδή είμαι απλός άνθρωπος και σαν χαρακτήρας ήμουν άνθρωπος που μου άρεσε η ομαδικότητα και η συνεργασία μέσα από το παιχνίδι γενικότερα αλλά και η άμεση επαφή με τους αντιπάλους μου, μου άρεσε αυτή η επαφή και η ταχύτητα που έχει αυτό άθλημα και η δύναμη και για αυτό διάλεξα αυτό το άθλημα. Δεν διάλεξα κάποιο ατονικό άθλημα επειδή δεν ήταν του χαρακτήρα μου. Θα μπορούσα να διαλέξω οποιοδήποτε άθλημα ήθελα αλλά αυτό μου κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον και ήταν πιο κοντά σε εμένα και όλα τα στοιχεία που δίνει αυτό το άθλημα ήταν πάνω σε εμένα.

Ερώτηση: Ποια διατροφή ακολουθούν οι αθλητές στο αθλημα σας;

Ερώτηση: Γίνονται ιατρικές εξετάσεις στους αθλητές του συλλόγου σας;

Ερώτηση: Ποιον αθλητή του αθλήματος θαυμάζεται και γιατί;

Απάντηση: Λοιπόν θα ξεκινήσω από τον χώρο της Ελλάδος, ένας πάρα πολύ καλός παίκτης είναι ο Αλέξης Αρβανός που είναι εξαιρετικός σε αυτό το άθλημα. Σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό χάντμπολ έχουμε αρκετούς παίκτες όπως ο Μπαλί και ο Καραμπάτιτς που έχουν όλο το πακέτο που είναι απαραίτητο για αυτό το άθλημα. Δηλαδή έχουν σωματότυπο, ταχύτητα, δύναμη και ομαδικό πνεύμα και πάνω από όλα διαθέτουν τρομερό μυαλό που είναι απαραίτητο σε αυτό το άθλημα.

Ερώτηση: Ένα παιδί πρέπει να έχει συγκεκριμένο σωματότυπο για να ασχοληθεί με αυτό το άθλημα;

Απάντηση: Εμείς χρειαζόμαστε παιδιά ψηλά, δυνατά. Είναι ένα παρεξηγημένο άθλημα γιατί πιστεύουν ότι μόνο οι κοντοί μπορούν να παίξουν χάντμπολ. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι αφού έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε, όπως ήδη ανέφερα ψηλά και δυνατά κορμιά και γυμνασμένους αθλητές. Πέρα από την γυμναστική που γίνεται μέσα στο άθλημα, οι αθλητές πρέπει να μπορούν  να κάνουν στίβο, να κάνουν τα πάντα. Πρέπει να είσαι δυνατός, γρήγορος, ταχύτατος να έχεις έκρηξη. Άρα όλα αυτά που συνθέτουν το δέκαθλο είναι απαραίτητα δηλαδή ένας αθλητής του δεκάθλου μπορεί άνετα να γίνει χαντμπολίστας. Αυτά βέβαια όλα δεν είναι απαραίτητο να τα έχει ένα παιδί αλλά αν έχει έστω κάποια από αυτά μέσα από την προπόνηση και την δουλειά μπορούν να γίνουν καλύτερα.

 Ερώτηση: Έχει το χάντμπολ μέλλον στην Ελλάδα?

Εμείς λειτουργούμε με χορηγίες και πιο πολύ με την αγάπη που έχουμε στο άθλημα. Τα λεφτά είναι ελάχιστα και βλέπουμε ότι τα δύο τελευταία χρόνια τα πράγματα πάνε λίγο καλύτερα γιατί η ομοσπονδία μας έχει πάρει κάποιες καλές και δυνατές αποφάσεις για το άθλημα. Αν ξεφύγουμε και λίγο από την νοοτροπία το ότι όλα είναι τα λεφτά που αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει στα άλλα αθλήματα σε εμάς συμβαίνει. Βλέπετε αθλητές οι οποίοι έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό και παίζουν σε ομάδες οι οποίες είναι πολύ μεγάλες και πληρώνονται με πολύ καλά λεφτά εδώ το κόστος του αθλητή για να κάνει πρωταθλητισμό είναι πολύ μικρό και δεν πληρώνεται με αυτά που κάνει. Όσο αφορά για τις μικρές ηλικίες δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρά μόνο μία μπάλα, μία γραμμή, ένα τέρμα, ένα σορτσάκι και μία μπλούζα και πολλή όρεξη! Το μέλλον έρχεται μέσα από την δουλειά. Όταν δουλεύεις αμείβεσαι και έχεις μέλλον μπροστά σου. Το μέλλον το φτιάχνουμε εμείς! Είμαστε υπεύθυνοι και οι γονείς και οι προπονητές και τα παιδιά.

 

Ο χώρος των προπονήσεων:

S1070017     S1070016

 Μπάσκετ

Κατόπιν πήραμε συνέντευξη από τον προπονητή του μπάσκετ κ. Χατζή Θεόδωρο ο οποίος μας μίλησε για το άθλημα ,το σύλλογο τους, τον Έσπερο Λαμίας, αλλά και για τα προβλήματα που υπάρχουν ως αναφορά τις κτιριακές υποδομές , την καθαριότητα του χώρου, που έχουν αναλάβει οι ίδιοι οι προπονητές και την ελπίδα ότι οι φορείς της πόλης θα φροντίσουν για την παροχή καλύτερων συνθηκών προπόνησης.

εσπερος

  • Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος σας;

Πριν δύο χρόνια έγινε η συγχώνευση Ιωνικού και Εσπέρου. Εγώ ήμουν προπονητής στον Ιωνικό. Τώρα πια η ομάδα είναι μια, ο Έσπερος, αλλά η ομάδα είναι σχετικά νέα περίπου 10 με 15 χρόνια ύπαρξης.

Ερώτηση: Πως επιλέξατε το συγκεκριμένο άθλημα?

Ερώτηση: Πόσες ώρες πρόπονηση χρειάζονται για τους αθλητές σας;

  • Ποιους από τους σύγχρονους μπασκετμπολίστες θαυμάζετε και γιατί;

Μπορώ να πω ότι θαυμάζω περισσότερο τους Διαμαντίδη και Σπανούλη, τους οποίους και γνωρίζω. Νομίζω όμως ότι θαυμάζω λίγο περισσότερο τον Διαμαντίδη γιατί είναι εξαιρετικός τόσο σαν παίκτης όσο και σαν χαρακτήρας. Και ο Σπανούλης βέβαια είναι εξαιρετικός παίκτης αλλά ο Διαμαντίδης είναι πιο προσιτός και ανοιχτός προς τους ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά, ενώ ο Σπανούλης έχει ένα ύφος πιο υπεροπτικό, πιο προκλητικό. Σε παγκόσμιο επίπεδο τώρα, θαυμάζω πολύ παίκτες Σέρβικης καταγωγής καθώς και Αμερικάνικης γιατί πιστεύω πως είναι οι κορυφαίοι.

  •  Πρέπει τα παιδιά να έχουν ένα συγκεκριμένο σωματότυπο για να ασχοληθούν με αυτό το άθλημα;

Όχι, γιατί  σε τόσο μικρή ηλικία το σωματότυπο ενός παιδιού δεν παίζει ρόλο. Όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως σωματότυπου μπορούν να παίξουν μπάσκετ. Τώρα, παρακάτω με τον χρόνο θα φανεί. Βέβαια υπάρχει και ο παράγοντας της προπόνησης με τα χρόνια. Όλοι μπορούν να παίξουν μπάσκετ, εκτός πια αν είναι κάποιος πάρα πολύ κοντός!

 

5 Comments

  1. Ο/Η ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ λέει:

    Ευχαριστούμε πολύ τους προπονητές κ. Πουγκακιώτη Αποστόλη και Χατζή Θεόδωρο για τις συνεντεύξεις που μας παραχώρησαν, για την ενημέρωση μας, για τα αθλήματα τους αλλά και για τη δυνατότητα που μας δόθηκε να γνωρίσουμε από κοντά το μη διαδεδομένο στην Ελλάδα άθλημα του χάντμπολ.
    Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις ομάδες τους!!!

  2. Ο/Η ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ λέει:

    Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει σε όλα τα παιδιά της ομάδας που συμμετείχαν στις συνεντεύξεις που με τις τόσο εύστοχες ερωτήσεις τους άντλησαν πληροφορίες για τα αθλήματα του μπάσκετ και του χάντμπολ.
    Dream team go on!!

  3. Ο/Η αλεξανδρα λέει:

    πολυ ωραιο το αρθρο!μπραβο μας!

  4. Ο/Η Μαρία Καρακικέ λέει:

    Μπράβο μας! Και ευχαριστουμέ τους προπονητές για το μάθημα που μας έκαναν επί του αθλήματος.

  5. Ο/Η Θάλεια λέει:

    Ευχαριστούμε πολύ τους προπονητές για τον χρόνο που μας διέθεσαν και για όσα μάθαμε μέσα από τις συνεντευξεις τους! :)

Σχολιάστε

Top