Παγκόσμιες Ημέρες

ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΏΩΝ

Επιμέλεια άρθρου: Χριστίνα Πατρίδου, Άννα-Μαρία Πανταζώνη

Κατά τη διάρκεια του Απριλίου γιορτάζουμε μια σημαντική Παγκόσμια Ημέρα. Πρόκειται για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων στις 4 Απριλίου. Τη δημιουργία αυτής της ημέρας την προκάλεσε η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα η οποία είναι δείκτης του πολιτισμού και της παιδείας μιας κοινωνίας.

Η εγκατάλειψή των ζώων στο δρόμο, επειδή «βαρεθήκαμε» ή «κουραστήκαμε», δεν μπορεί να θεωρείται λύση. Η κακομεταχείρισή τους, για να γελάσουμε δεν μπορεί να θεωρείται παιχνίδι. Όσο για τους πολυάριθμους τρόπους, που έχουμε σκεφτεί για να «καθαρίσουμε» τη γειτονιά μας από αυτά, είναι θέμα που πρέπει να μας γεμίζει ντροπή και φρίκη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των Ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010. Ο λόγος της δημιουργίας αυτής της παγκόσμιας ημέρας ήταν για την ευαισθητοποίηση της κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι βιώνουν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Για αυτό τον λόγο οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους. Στην Ελλάδα η ίδια μέρα καθιερώθηκε ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας με έναρξη το σχολικό έτος 2023 – 2024.