7 ήμερη εκδρομή στη Βουδαπέστη 2013

7 ημερη εκδρομή στη Βουδαπέστη 2013

 

Η Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και έδρα της κομητείας της Πέστης. Έχει περίπου 1,7 εκατομμύρια κατοίκους .Η Βουδαπέστη έγινε μια ενιαία πόλη που καταλαμβάνει και τις δύο όχθες του ποταμού Δούναβη, με τη συγχώνευση στις 17 Νοεμβρίου 1873 της Buda (Βούδα), Óbuda (Όμπουντα, παλαιά Βούδα) και Pest (Πέστη). Είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (χωρίς να υπολογίζονται τα προάστια και γενικά η μητροπολιτική περιοχή των πόλεων).

 

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα η ανακοίνωση για το νέο πρόγραμμα Αδελφοποίησης του σχολείου μας με Ελληνόφωνο Oυγγρικό σχολείο, δεν άργησε να φτάσει στα αυτιά μας.

Αυτή ήταν η αφορμή να ταξιδέψουμε για ακόμη μια φορά στα πλαίσια του σχολείου στο εξωτερικό με προορισμό την Βουδαπέστη.

Το ταξίδι μας ήταν οδικό, με 40 μαθητές, 4 καθηγητές συνοδοί και 2 ακόμα, η ξεναγός και ο αρχηγός της εκδρομής.

Έτσι ξεκινήσαμε την 3η Μαρτίου ξημερώματα με την πρώτη μας διανυκτέρευση στο Νις της Σερβίας.

Η Νις (Σερβικά: Ниш/Niš), (παλιότερα Ναϊσσός ή Νίσσα), είναι πόλη στη Σερβία, στις όχθες του ποταμού Νισάβα (Σερβικά: Нишава/Nišava). Είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά από το Βελιγράδι και το Νόβισαντ, με πληθυσμό 305.518 κατοίκων (απογραφή του 2011). Η πόλη, μαζί με τα λουτρά Нишка Бања/Niška Banja και 68 προάστια, καλύπτει μια έκταση περίπου 597 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

   Βουδαπέστη1  

 

Η διαδρομή υπολογίστηκε περίπου στις 16 ώρες έως τα σύνορα της Σερβίας και 7 ώρες μετά, έως τη Βουδαπέστη. Την επoμένη αργά το απόγευμα μετά την τακτοποίηση μας στο ξενοδοχείο που βρισκόταν στην μεριά την Πέστης, η πρώτη μας ξενάγηση πραγματοποιήθηκε εν πλώ στον ποταμό Δούναβη.

Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης (μετά τον Βόλγα). Πηγάζει από τον Μέλανα Δρυμό στη Γερμανία, ακολουθεί πορεία κυρίως ανατολική για 2850 χλμ., διασχίζει αρκετές πρωτεύουσες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα μέσα από τη Ρουμανία, δημιουργώντας έτσι το βόρειο φυσικό γεωγραφικό όριο της Βαλκανικής χερσονήσου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μεγαλύτεροι ποταμοί που διασχίζουν τη χώρα είναι ο Τίζα (579 χλμ) και ο Δούναβης (417 χλμ), που διασχίζει και τη Βουδαπέστη, ενώ χρησιμοποιείται και από τη ναυσιπλοΐα. Μεγαλύτερη λίμνη είναι η λίμνη Μπάλατον στα δυτικά της χώρας (592 τ.χλμ.)

 Βουδαπέστη2

Ένα πραγματικό μαγευτικό ωριαίο ταξίδι διασχίζοντας τον Δούναβη το βραδάκι, βλέποντας όλη τη πόλη φωτισμένη ενώ περνούσαμε κάτω από τις έξι περίλαμπρες γέφυρες που ενώνουν την Βούδα και την Πέστη. Ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα κτήρια και στις όχθες της Πέστης ήταν το Κοινοβούλιο του 19ου αιώνα.

Μετά τον Αυστροουγγαρικό συμβιβασμό του 1867 όπου δημιουργήθηκε η διπλή μοναρχία, η Ουγγαρία έλαβε περισσότερη ελευθερία και η χώρα απέκτησε δικό της σύνταγμα. Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα Κοινοβούλιο το οποίο κτίσθηκε σε νεογοτθικό ρυθμό εμπνευσμένο από το Κοινοβούλιο του Λονδίνου. Το Κοινοβούλιο κτίσθηκε μεταξύ του 1885 και 1902 και στην εποχή του ήταν το μεγαλύτερο του κόσμου. Το κτίριο έχει μήκος 268μ και 118μ πλάτος επίσης περιέχει σκάλες συνολικού μήκους 20 χλμ και 691 αίθουσες. Ο κομψός τρούλος του κτίσματος έχει ύψος 61μ ύψος.

 

Την επόμενη μέρα μετά από ένα πλούσιο πρωινό συνεχίσαμε την ξενάγηση μας στην Πέστη με επισκέψεις στα σημαντικότερα και ομορφότερα μνημεία και κτήρια την περιοχής. Αρχικά η Πλατειά των Ηρώων.

Αυτή η πλατεία έγινε προς τιμή και μνήμη των μεγάλων ηρώων της Ουγγρικής ιστορίας. Βρίσκεται στο τέλος της λεωφόρου Andrassy και είναι ένα απ” τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης. Το μνημείο στο κέντρο της πλατείας ονομάζεται Μνημείο της Xιλιετίας και κτίσθηκε για τον εορτασμό της επετείου των χιλίων χρόνων από την κατάκτηση των Μαγυάρων. Το μνημείο περιέχει αγάλματα όλων των διάσημων ανδρών της Ουγγρικής ιστορίας συμπεριλαμβανομένων βασιλιάδων κυβερνητών και άλλων σεβάσμιων προσώπων ανάμεσα τους και ο βασιλιάς Στέφανος Α΄ που έφερε τον Χριστιανισμό στη χώρα. Στη βάση του Μνημείου βρίσκεται ακόμη μία σειρά αγαλμάτων που τιμούν τους 7 πολέμαρχους των Ουγγρικών φυλών που εποίκησαν την περιοχή που σήμερα γνωρίζουμε ως Ουγγαρία. Στο κέντρο του Μνημείου υψώνεται η στήλη της χιλιετίας με ύψος 36μ. στην κορυφή της στήλης υπάρχει το άγαλμα του Αρχάγγελου Γαβριήλ ως σύμβολο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Μπροστά από τη στήλη υπάρχει και το μνημείο των εθνικών ηρώων προς τιμή των αγνώστων στρατιωτών που πολέμησαν για την Ουγγαρία. Η πλατεία αποτέλεσε την τοποθεσία για πολλά γεγονότα του περασμένου αιώνα όπως τους εορτασμούς των σοσιαλιστικών αργιών κατά την κομμουνιστική περίοδο της χώρας. Σ΄αυτήν την πλατεία ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ κατήχησε τα πλήθη και λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες προεκλογικές συγκεντρώσεις.

 Βουδαπέστη3

Συνεχίζουμε τον δρόμο μας προς την μεγαλύτερη εκκλησία την Ουγγαρίας τον Άγιο Στέφανο Szent Instván Bazilika οπου χρειάστηκαν 50 χρόνια για να κατασκευαστεί. Αν και δεν είναι βασιλικού ρυθμού το τεράστιο μέγεθος της της έχει δώσει αυτό το χαρακτηρισμό. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1851 με τον πρώτο αρχιτέκτονα και σχεδιαστή να είναι ο Joseph Hill οποίος έδωσε ένα κλασσικό στυλ και ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια της ανέγερσης. Στη συνέχεια την κατασκευή ανέλαβε ο Michel Ybl ο οποίος ακολούθησε ένα νεοαγεννησιακό στυλ. Η κατάρρευση του θόλου το 1868 καθυστέρησε σημαντικά το έργο όπως και ο θάνατος και του δεύτερου αρχιτέκτονα. Το εσωτερικό της εκκλησίας και η αποπεράτωση του έργου το 1905 έγιναν τελικά από έναν τρίτο αρχιτέκτονα, τον Joseph Kraus. O Kraus κάλεσε τους πιο διάσημους γλύπτες της Ουγγαρίας για να διακοσμήσουν το εσωτερικό της εκκλησίας. Για την διακόσμηση του εσωτερικού χρησιμοποιήθηκαν 50 είδη μαρμάρου που διακοσμούν παρεκκλήσια και πολλά αγάλματα όπως ο προστάτης της εκκλησίας ο οποίος ήταν ο πρώτος Χριστιανός βασιλιάς της Ουγγαρίας. Ειδική άδεια από τον Πάπα ζητήθηκε και δόθηκε για να μπορέσουν να τοποθετήσουν το άγαλμα στο ιερό. Στο παρεκκλήσι του ναού υπάρχει επίσης διατηρημένο το δεξί χέρι του αγίου. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου τα πολύτιμα έγγραφα και κειμήλια μεγάλης αξίας φυλάχτηκαν στο ναό γιατί θεωρούσαν ότι θα αντέξει ένα πιθανό βομβαρδισμό. Στο καμπαναριό μπορείτε να δείτε τη μεγαλύτερη καμπάνα στη χώρα βάρους 9 τόνων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώνονται τα απογεύματα κονσέρτα για τους λάτρεις της εκκλησιαστικής μουσικής.

 

Στην ίδια οδό αξίζει να σημειώσουμε πως σταματήσαμε στο πρώτο ανταλλακτήριο για να αλλάξουμε τα νομίσματα μας. Νόμισμα: Φράγκο Ουγγαρίας (HUF). 1 ευρώ = 290 φιορίνια περίπου.

Βουδαπέστη4

Και η τελευταία στάση πριν εξόρμηση μας στην οδό Vaci (Vaci utca) με μια πληθώρα από καταστήματα, τουριστικά μαγαζιά και εστιατόρια ,ήταν ο πύργος των ψαράδων Πασίγνωστος για την καταπληκτική θέα της πόλης της Βουδαπέστης. Το προπύργιο αυτό κτίστηκε το 1905 για διακοσμητικούς σκοπούς.Είναι ένας προμαχώνας που συνδυάζει το νεογοτθικό και το νεορωμαικό ρυθμό με πολλαπλούς πυργίσκους παραπέτα και κοφτές σκάλες. Ο Προμαχώνας του Ψαρά αποτελείται από 7 πύργους όπου ο καθένας συμβολίζει μία από τις 7 φυλές των Μαγυάρων που ήρθαν στην Ουγγαρία το 1896. Πολλοί χαρακτηρίζουν το κτίριο σαν να είναι από παραμύθι του Disney καθώς η κατασκευή του φέρνει στο μυαλό τα κάστρα των παραμυθιών της σταχτοπούτας ή της ωραίας κοιμωμένης. Το όνομα Προμαχώνα του Ψαρά δόθηκε από την παλιά ψαραγορά που υπήρχε εκεί κατά το Μεσαίωνα. Από την κορυφή του πυργίσκου μπορείτε να δείτε μέχρι το νησί της Μαργαρίτας και να δείτε κτίρια όπως η Βασιλική του Αγ.Στέφανου, το Κοινοβούλιο η Ακαδημία των Επιστημών και άλλα πολλά. Φροντίστε για να απολαύστε τη θέα να επισκεφθείτε τον πύργο όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή. Κατά η διάρκεια της μέρας η είσοδος χρεώνεται, αλλά μετά τη δύση του ηλίου η θέα της φωταγωγημένης Βουδαπέστης είναι δωρεάν.

 

Το βραδάκι μετά την επιστροφή στο ξενοδοχείο, βγήκαμε μια βόλτα στη περιοχή όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο μας και καθίσαμε σε μερικά από τα πιο πρωτότυπα και (είδους μπαρ) μαγαζάκια με υπέροχη διακόσμηση και καλή μουσική. Γενικά η Βουδαπέστη δε φημίζεται ιδιαίτερα για την νυχτερινή ζωή όπως και όλης της Ευρώπης.

 

Η επόμενη μέρα είχε ψώνια και διασκέδαση. Ένα από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα της Βουδαπέστης με πάνω από πεντακόσια μαγαζιά το West End μας είχε ανοίξει τις πόρτες του! κάτι σαν τα δικά μας mall αλλά πολύ μεγαλύτερο..

Στη συνεχεία επισκεφτήκαμε το ελληνόφωνο σχολείο. Οι μαθητές και οι καθηγητές μας υποδέχτηκαν και μας φιλοξένησαν θερμά. Μας παρουσίασαν την περιοχή τους και μας πληροφόρησαν για την ίδρυση και το πρόγραμμα του σχολείου. Οι μαθητές που φοιτούν είναι συνήθως παιδία μεταναστών της Ελλάδας και σε απογευματινές ώρες κάνουν δυο ώρες μάθημα κάθε 2-3 φορές την εβδομάδα. Ακόμα τους παρουσιάσαμε και εμείς την δική μας περιοχή και όλοι μαζί χορέψαμε παραδοσιακούς χώρους και τραγουδήσαμε.

 

Η τελευταία μέρα του ταξιδιού μας είχε την Παραδουνάβια εκδρομή κατά μήκος του Δούναβη. Η διαδρομή ήταν φανταστική και το χειμωνιάτικο τοπίο σε συνδυασμό με το ποτάμι και τις ατελείωτες εκτάσεις καλλιεργημένης γης ήταν κάτι το ξεχωριστό. Φτάνουμε στο χωριό των καλλιτεχνών στον Άγιο Ανδρέα, ένα χωριό που πραγματικά φαίνεται σαν να έχει βγει από παραμύθι. στενά δρομάκια λιθόστρωτα με εκατοντάδες παραδοσιακά μαγαζάκια με τουριστικά και σουβενίρ. Το παραδοσιακό προϊόν της Ουγγαρίας είναι η πάπρικα. Σε σκόνη ή αποξηραμένη, είναι το κύριο συστατικό της αυθεντικής σούπας Γκούλας, φτιαγμένη από μοσχάρι, λαχανικά και πολύ πάπρικα. Η βόλτα μας δε θέλαμε να τελειώσει! Ήταν τόσο μαγευτικό περιβάλλον που ξεχνούσες ότι βρίσκεσαι σε μια ξένη χώρα! Όμως, μας περίμενε το καλύτερο ‘’αναγεννησιακό εστιατόριο’’ δίπλα στον Δούναβη! Μας υποδέχτηκαν δυο άνδρες ντυμένοι παίζοντας μουσική και ένα βασιλικό γεύμα σε ένα διακοσμημένο χώρο αναγεννησιακού στυλ με ξύλινα τραπέζια, πήλινα πιάτα και ποτήρια, κρεμαστούς ξύλινους πολυέλεους που θύμιζαν καπηλειό και…πολύ καλό φαγητό! Όλοι οι μαθητές ντυθήκαμε με παραδοσιακές στολές και απολαύσαμε το γεύμα μας όπως οι αυθεντικοί βασιλιάδες της εποχής.

 

 

Ήρθε όμως η ώρα να αποχωριστούμε όλες αυτές τις περιοχές και τα αξιοθέατα.. Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο από καινούρια πράγματα. Γνωρίσαμε τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τις εικόνες ενός αλλού λαού και εδώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους καθηγητές μας που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδρομή και να γίνει τόσο ευχάριστη..! Πιστεύουμε ότι τα ταξίδια είναι μια εξίσου σημαντική εμπειρία στη ζωή ενός μαθητή και ελπίζουμε το σχολείο μας να είναι πάντα συνεργατικό και …πολυταξιδεμένο!

 

Βουδαπέστη5

 

Βουδαπέστη6

Βουδαπέστη7

Σχολιάστε

Top