ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΛΛΩΝ

 Παναγιώτης Γελάσης Γ1

Το πρόγραμμα Απόλλων ήταν το τρίτο επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα της NASA. Σκοπός του ήταν η επανδρωμένη εξερεύνηση της Σελήνης. Ο στόχος αυτός εκπληρώθηκε όταν οι αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ και Buzz Aldrin, μέλη του Απόλλων 11, προσελήνωσαν την σεληνάκατο τους στις 20 Ιουλίου 1969 και έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι στην ιστορία που περπάτησαν στην επιφάνεια της Σελήνης και ενός άλλου ουράνιου σώματος γενικότερα. Ακολούθησαν άλλες πέντε αποστολές ανθρώπων στην Σελήνη, με τελευταία το Απόλλων 17 που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1972. Συνολικά 12 αστροναύτες περπάτησαν στο Φεγγάρι.

Picture31

Το πρόγραμμα επέτυχε σημαντικές πρωτιές στην εξερεύνηση του διαστήματος. Η ανάπτυξη του ξεκίνησε στις στις αρχές της δεκαετίας του 1960, την περίοδο που στάλθηκαν στο διάστημα οι πρώτοι κοσμοναύτες και αστροναύτες. Η πρόοδος που επιτελέσθηκε σε διάστημα μικρότερο μιας δεκαετίας είναι ενδεικτική της ιλιγγιώδους εξέλιξης της αστροναυτικής την περίοδο εκείνη. Το πρόγραμμα είναι το μόνο μέχρι σήμερα που έστειλε ανθρώπους πέρα από την περιγήινη τροχιά, με πρώτη αποστολή που το επέτυχε αυτό το Απόλλων 8. Είναι το μόνο που έστειλε μέχρι σήμερα ανθρώπους στην επιφάνεια άλλου ουράνιου σώματος. Χάρη στις αποστολές Απόλλων επιστράφηκαν στην Γη σημαντικές ποσότητες δειγμάτων σεληνιακού υλικού. Η υλοποίηση ενός τόσο δύσκολου εγχειρήματος έφερε επανάσταση στην υλικοτεχνική υποδομή για την εξερεύνηση του διαστήματος καθώς και σε πληθώρα τεχνολογικών και επιστημονικών τομέων όπως η πυραυλική, οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική και τα ηλεκτρονικά συστήματα.

AΠΟΣΤΟΛΕΣ:

  • AS-201
  • AS-203
  • AS-202
  • AS-204 (APOLLON 1)   Picture41
  • APOLLON 4
  • APOLLON 5
  • APOLLON 6
  • APOLLON 7
  • APOLLON 8
  • APOLLON 9
  • APOLLON 10
  • APOLLON 11
  • APOLLON 12
  • APOLLON 13
  • APOLLON 14
  • APOLLON 15
  • APOLLON 16
  • APOLLON 17

Tα αρχικά AS σημαίνουν APOLLO SATURN , ονόματα των πυραύλων που χρησημοποιήθηκαν .

APOLLON 1

Στις 27 Ιανουαρίου του 1967, γύρω στη 1 μετά το μεσημέρι, οι Αμερικανοί αστροναύτες Έντουαρντ Γουάιτ, Βίρτζιλ Γκρίσομ και Ρότζερ Τσάφι ανέβηκαν στον γιγαντιαίο πύραυλο Κρόνος 1, στο ακρωτήριο Κένεντι, και επιβιβάστηκαν στο διαστημόπλοιο Απόλλων 1 για μία γενική δοκιμή ρουτίνας εν όψει της προγραμματισμένης για τις 21 Φεβρουαρίου πτήσης τους. Επί 5 ώρες έλεγχαν όλα τα συστήματα σε συνθήκες που αντιστοιχούσαν απόλυτα στην πραγματική πτήση. Η μόνη τους επαφή με το κέντρο ελέγχου εξασφαλιζόταν από την οθόνη της τηλεόρασης και τα ακουστικά. Ξαφνικά, απροειδοποίητα, μέσα σε μόλις 9 δευτερόλεπτα, ήρθε η καταστροφή: στις 6.31.03 το απόγευμα, οι ειδικοί που παρακολουθούσαν την πτήση πάγωσαν ακούγοντας τη φωνή του αντιπλοίαρχου Τσάφι να λέει:

- Φωτιά στο θάλαμο!

Στις 6.31.09, ο αντισυνταγματάρχης Γουάιτ επιβεβαίωσε:

- Έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

Τρία δευτερόλεπτα αργότερα ο νεώτερος της ομάδας, ο 31χρονος Τσάφι, που προετοιμαζόταν για το παρθενικό του ταξίδι στο Διάστημα, κραύγασε:

- Καιγόμαστε! Βγάλτε μας από δω μέσα!

Ύστερα σιωπή. Ο θαλαμίσκος τυλίχτηκε σε τεράστιες λευκές φλόγες, καθώς το καθαρό οξυγόνο του θέριευσε την πυρκαγιά μέσα σε χρόνο μηδέν. Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του προσωπικού εδάφους να πλησιάσει το διαστημόπλοιο δεν είχαν αποτέλεσμα και 26 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Χρειάστηκαν 7 ολόκληρες ώρες για να ανασυρθούν από τον θαλαμίσκο τα απανθρακωμένα πτώματα των τριών αστροναυτών.

Picture11

APOLLON 11

Η αποστολή Απόλλων 11 (Apollo 11) ήταν η διαστημική πτήση που προσεδάφισε τους πρώτους δύο ανθρώπους στη Σελήνη. Ο αρχηγός της αποστολής Νηλ Άρμστρονγκ και ο πιλότος Έντουιν »Μπαζ» Όλντριν, αμφότεροι Αμερικανοί, προσεδάφισαν τη σεληνάκατο Eagle στις 20 Ιουλίου του 1969, στις 20:18 UTC. Έξι ώρες μετά την προσσελήνωση, στις 21 Ιουλίου και ώρα 02:56:15 UTC, ο Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης. Ο Όλντριν τον συνόδεψε περίπου 20 λεπτά αργότερα. Πέρασαν μαζί περίπου 2 ώρες και ένα τέταρτο έξω από το διαστημικό σκάφος και συνέλεξαν 21,5 κιλά σεληνιακού υλικού για να επιστρέψουν στη Γη. Ενώ βρίσκονταν στην επιφάνεια της Σελήνης, ο Μάικλ Κόλινς οδηγούσε μόνος του το όχημα διακυβέρνησης Columbia σε σεληνιακή τροχιά. Ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν πέρασαν σχεδόν μία ημέρα στη σεληνιακή επιφάνεια προτού επανέλθουν στο Columbia σε σεληνιακή τροχιά.

Το Απόλλων 11 εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο Saturn V από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο νησί Μέριτ στη Φλόριντα, στις 16 Ιουλίου, και ήταν η πέμπτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Απόλλων της NASA. Το διαστημικό σκάφος Απόλλων είχε τρία μέρη: ένα όχημα διακυβέρνησης (CM) με καμπίνα για τους τρεις αστροναύτες, και ήταν το μόνο μέρος που επέστρεψε στη Γη, ένα υπηρεσιακό σκάφος (SM), το οποίο υποστήριζε το όχημα διακυβέρνησης με πρόωση, ηλεκτρική ενέργεια, οξυγόνο και νερό, και τη σεληνάκατο (LM) που είχε δύο επίπεδα -ένα χαμηλότερο για την προσελήνωση και ένα πιο πάνω για να θέσει τους αστροναύτες πίσω σε σεληνιακή τροχιά.

Αφού τέθηκαν στη σωστή κατεύθυνση προς τη Σελήνη από τον Saturn V, οι αστροναύτες αποκόλλησαν το διαστημικό σκάφος από τον πύραυλο και ταξίδεψαν για τρεις ημέρες έως ότου μπήκαν σε σεληνιακή τροχιά. Τότε ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν μεταφέρθηκαν στη σεληνάκατο Eagle και προσεληνώθηκαν. Έμειναν συνολικά περίπου 21,5 ώρες στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι αστροναύτες χρησιμοποίησαν το ανώτερο επίπεδο του Eagle για να απομακρυνθούν από την επιφάνεια της Σελήνης και να ενωθούν πάλι με τον Κόλινς στο όχημα διακυβέρνησης. Εγκατέλειψαν το Eagle προτού εκτελέσουν τους ελιγμούς που τους έβγαλαν από τη σεληνιακή τροχιά και τους έθεσαν σε τροχιά με προορισμό τη Γη. Επέστρεψαν με την προσγείωσή τους στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 24 Ιουλίου.

Απόλλων 11 Το «μικρό βήμα» στη Σελήνη

Picture7

Η προσελήνωση μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση παγκοσμίως. Ο Άρμστρονγκ πάτησε πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης και περιέγραψε το γεγονός ως «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» («one small step for a man, one giant leap for mankind»). Το Απόλλων 11 τερμάτισε ουσιαστικά την κούρσα των δύο υπερδυνάμεων για την κατάκτηση του Διαστήματος και εκπλήρωσε έναν εθνικό στόχο που είχε τεθεί το 1961 από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι: «Πριν το τέλος της δεκαετίας, η μετάβαση ενός ανθρώπου στη Σελήνη και η ασφαλής επιστροφή του στη Γη».

APOLLO 17

Η τελευταία επανδρωμένη διαστημική αποστολή των Αμερικανών στη Σελήνη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόλλων» της NASA. Το διαστημόπλοιο «Απόλλων 17» εκτοξεύτηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1972 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ και μετά από παραμονή στο διάστημα, που διάρκεσε 12 ημέρες, 13 ώρες, 51 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα, προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 19 Δεκεμβρίου του 1972.

Τρία χρόνια μετά, το ενδιαφέρον για την εξερεύνηση της Σελήνης είχε ατονήσει, εξαιτίας και του Πολέμου στο Βιετνάμ, που αποσπούσε πολλούς χρηματικούς πόρους. Πάντως, την παραμονή της εκτόξευσης το πλήρωμα του «Απόλλων 17» ήταν καθ’ όλα έτοιμο για την τελευταία προς ώρας αποστολή στη Σελήνη.

Το αποτελούσαν ο πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού, πλοίαρχος Γιουτζίν Σέρναν (1934), ως διοικητής της αποστολής και κυβερνήτης της σεληνακάτου, ο ιπτάμενος πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού, πλοίαρχος Ρόναλντ Έβανς τζούνιορ (1933-1990) ως κυβερνήτης του διαστημοπλοίου και ο γεωλόγος Χάρισον Σμιτ (1935) ο μόνος μη στρατιωτικός του πληρώματος και ο πρώτος επιστήμονας που πέταξε στο διάστημα. Μέχρι τότε, το σώμα των αστροναυτών συγκροτείτο μόνο από μάχιμους πιλότους της Αεροπορίας και του Ναυτικού και ήταν απαίτηση της επιστημονικής κοινότητας των ΗΠΑ να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και επιστημόνων.

Picture9

Μετά τη λήξη του προγράμματος Απόλλων ο κόσμος άλλαξε ριζικά .

Ήταν όμως μονάχα η αρχή …

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης