ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γίγαντες, ιστορίες για παιδιά ή γενετική πάθηση

Παναγιώτης Φλώκος Γ3

3118339Οι γίγαντες στη λογοτεχνία του φανταστικού είναι ένα γιγάντιο θέμα. Χωρίς υπερβολή, εμφανίζονται σχεδόν σε όλες τις παραδόσεις, από τις βιβλικές αναφορές και την ελληνική μυθολογία μέχρι τους κελτικούς μύθους και τα σκανδιναβικά saga. Κάποιες φορές εντάσσονται σε κάποια συγκεκριμένη φυλή γιγάντων, όπως για παράδειγμα οι Τιτάνες ή οι Εκατόγχειρες, άλλες φορές εμφανίζονται ως μεμονωμένα άτομα, τα οποία τις περισσότερες φορές ζουν έξω από τα όρια του ανθρώπινου πολιτισμού.

Το ερώτημα είναι υπάρχουν γίγαντες και γιατί έχουν τόσο διαφορετικά χαρακτηριστικά από το υπόλοιπο ανθρώπινο είδος;

Ο γιγαντισμός είναι μια γενετική μετάλλαξη σχετιζόμενη με υπέρμετρη αύξηση του ύψους και άλλων σωματικών διαστάσεων του πάσχοντος. Βέβαια, οι περισσότεροι το αφήνουν στο ότι η φύση, ή κάτι άλλο, του προκάλεσε κάτι τέτοιο. Αλλά, μήπως θα ήταν καλύτερα αν γνωρίζαμε τι στ’ αλήθεια συμβαίνει;

Ο γιγαντισμός οφείλεται σε κάποιους όγκους στην πρόσθια υπόφυση του εγκεφάλου, οι οποίοι ονομάζονται σωματοτρόπα αδενώματα. Αν ένα παιδί αναπύξει ένα τέτοιο αδένωμα, στην υπόλοιπη παιδική και εφηβική του ηλικία, θα παράγεται μια υπερβολική ποσότητα αυξητικών ορμονών, που ως αποτέλεσμα  έχει το παιδί να ψηλώσει πάρα πολύ(συχνά μάλιστα ξεπερνώντας τα 2,20 μέτρα σε υψος) και να αναπτύξει χαρακτηριστίκα προσώπου όπως αυξημένη περίμετρο της κεφαλής, και έντονα όστα προσώπου.

Δυστυχώς, ο γιγαντισμός επιφέρει επίσης και αρκετές επιπτώσεις στα εσωτερικά   όργανα. Παράδειγματα αποτελούν:

  •  Μυοσκελετικά προβλήματαEd6KRrAWAAEf5OU
  • Νευρολογικά προβλήματα, τα οπόια κυμαίνονται απο κεφαλαλγίες ως και παραισθήσεις
  • Καρδιακά προβλήματα που οδηγούν σε μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου απο καρδιακά νοσήματα
  • Μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου από αναπνευστικά και εγκεφαλικά νοσήματα
  • Αυξημένη προδιάθεση για διαβήτη

Υπάρχει θεραπεία, αλλα μόνο ώστε να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη εξέλιξη του γιγαντισμού. Μπορούν λόγου χάρη να χρησιμοποιηθουν ορμόνες που αντιστρατεύονται στις αυξητικές.

Υπάρχει επίσης ένας συνδυασμός εγχείρησης με ακτινοθεραπεία, οπου αφαιρείται η υπόφυση.

Picture1

Παράδειγμα ατόμου με γιγαντισμό είναι ο Αντρέ Ρενέ Ρουσσιμόφ, ευρύτερα   γνωστός ως ”Αντρέ ο Γιγαντας”. Ασχολήθηκε με την πάλη και αργότερα την   ηθοποιία. Είχε ύψος 2,23 μ. Πέθανε σε ηλικία 47 ετών.

Φυματίωση

Ανδρεαδάκης Γιώργος

Ζαφειρόπουλος Δημήτρης

Β’4


AIDS

Κοτορλού Μαρία

Παζαρακιώτη Γεωργία

Β4′


Τύφος

Αγαθή Θεοδώρου Β4′


 AIDS-HIV

Αφροδίτη Σερμέα, Μαριάννα Φουντουλάκη, Μαριλίζα Σκουρλέτη, Κωνσταντίνα Μαρίνου Β3


Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης