Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΕΝΙΣ

ρακετεςΣτα ελληνικά λέγεται αντισφαίριση. Είναι ένα σύγχρονο αθλητικό παιχνίδι, που το επινόησε το 1873, ο Άγγλος Ταγματάρχης Γουίκφηλντ, όταν υπηρετούσε στην Ινδία. Αμέσως, το παιχνίδι αυτό διαδόθηκε στην Αγγλία και, από το 1881, σ” όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα το τένις χρονολογείται από το 1896. Το τένις είναι άθλημα στο οποίο αγωνίζονται δύο ή τέσσερις παίκτες. Ο αγώνας γίνεται σε ειδικό γήπεδο, το οποίο χωρίζεται στη μέση με δίχτυ ύψους 91 εκ. Αν οι αντίπαλοι είναι δύο, το παιχνίδι λέγεται απλό. Αν είναι τέσσερις (ένα ζευγάρι σε κάθε πλευρά), λέγεται διπλό. Κάθε αγώνας χωρίζεται σε σετ. Οι γυναίκες συνήθως παίζουν 3 σετ και οι άντρες 5.

Οι γυναίκες χρειάζονται δύο νικηφόρα σετ, ενώ οι άντρες χρειάζονται τρία σετ σε παιχνίδια γκραν σλαμ και δύο νικηφόρα σετ σε όλα τα άλλα για να κερδίσουν έναν αγώνα. Κάθε σετ κερδίζεται με έξι τουλάχιστον νικηφόρα games (παιχνίδια). Χρειάζεται να υπάρχει διαφορά δύο γκέιμ για να κερδηθεί ένα σετ, εκτός των περιπτώσεων που το σετ έχει έρθει ισόπαλο 6-6. Η νίκη του σετ τότε καθορίζεται με παράταση (tie-break). Στην παράταση μετρούνται οι κερδισμένοι βαθμοί και όποιος φτάσει τους 7 βαθμούς και έχει διαφορά 2 βαθμών από τον αντίπαλο κερδίζει το γκέιμ και συνεπώς το σετ.

Ο Φελιτσίσιμο Άμπον ήταν Φιλιππινέζος πρωταθλητής της αντισφαίρισης. Θεωρείται ο μεγαλύτερος στην ιστορία αντισφαιριστής των Φιλιππίνων και μόλις πέντε πόδια ψηλός θεωρήθηκε κάποτε ως ο καλύτερος παίκτης του τένις στον κόσμο, λίβρα για λίβρα.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι Σέρβος αντισφαιριστής, νούμερο 1 στον κόσμο σήμερα και νικητής 17 τίτλων γκραν σλαμ. Ο Σέρβος τενίστας έφτασε στον νούμερο 1 της Παγκόσμιας κατάταξης όταν έπειτα από ένα εκπληκτικό σερί 42 νικών το 2011 κατέκτησε τον Πρώτο του τίτλο στο Wimbledon . *

*Wimbledon = Το τουρνουά του Γουίμπλεντον είναι το παλαιότερο πρωτάθλημα στην αντισφαίριση και το πιο γνωστό.

 

ΠΗΓΕΣ

  1. Λίγα λόγια για την Αντισφαίριση
  2. Το παιχνίδι
  3. Οι μεγαλύτεροι πρωταθλητές – Φελιτσίσιμο
  4. Οι μεγαλύτεροι πρωταθλητές – Νόβακ

tennis ball

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης