Μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας. Το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψάρι έχουν ευεργετικές ιδιότητες συμβάλουν στην άμυνά μας σε πολλές ασθένειες. Η Μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής λαών που ζουν σε περιοχές που αναπτύσσονται τα ελαιόδεντρα γύρω από τη Μεσόγειο.  Είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής που εμπνεύστηκε από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και των χωρών στα παράλια της Μέσης Ανατολής, περιοχές που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα. Η Μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση κυρίως στην κατανάλωση οσπρίων, ελαιόλαδου, δημητριακών και σπόρων, φρούτων και λαχανικών, στη μέτρια κατανάλωση στο ψάρι και το άσπρο κρέας και στη σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος, όπως επίσης και στη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού.

Οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ακολουθείτε κατά γράμμα τη Μεσογειακή διατροφή:

  • Τρώμε 7-10 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα
  • Καταναλώνουμε χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά και μικρή ποσότητα κόκκινου κρέατος και προϊόντων κρέατος
  • Τρώμε πολλά λαχανικά, όχι πολύ βρασμένα και φρούτα κυρίως άγουρα
  • Επιλέγουμε ολικής αλέσεως προϊόντα, όπως ψωμί και ζυμαρικά
  • Τρώμε άπαχα κρέατα και διαλέγουμε κρέας που δεν έχει πέτσα, όπως το κοτόπουλο και τα ψήνουμε ή τα βράζουμε
  • Προτιμάμε τα φρέσκα ψάρια και αποφεύγουμε τα παστά ή τα τηγανητά

Άμα ακολουθείτε κατά λέξη τις συμβουλές θα ακολουθείτε μια σωστή Μεσογειακή διατροφή.

ΠΗΓΗ: https://www.hygeia.gr/mesogeiaki-diatrofi-enas-thisayros-sto-piato-mas/

Μαθητής ΣΤ1: Παν. Κ.

 

Περί ΜΠΑΡΜΠΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 24 Άρθρα
Εκπαιδευτικός ΤΠΕ από το 2011-2012 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και με ιδιαίτερη αγάπη στην Ιστορία και τον Πολιτισμό.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης