Κυκλώνας Ιανός

Ο Ιανός ήταν βαθύ μετεωρολογικό  χαμηλό με μερικά χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα  που έπληξε την Μεσόγειο και κυρίως την Ελλάδα τον Σεπτέμβρη του 2020. Εξελίχθηκε με θυελλώδεις ανέμους και πολύ ισχυρές τοπικές  καταιγίδες, οι οποίες επέφεραν βιβλικές πλημμύρες με 4 θανάτους.

Δημιουργήθηκε από την θερμότητα των πολύ ζεστών υδάτων της Μεσόγειου. Εμφανίστηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου ως στρόβιλος νοτιοδυτικά της Ιταλίας μεταξύ Σικελίας και Ιονίου. Με θυελλώδεις κυκλωνικούς ανέμους μετατοπίζονταν διαγράφοντας ανατολική πορεία προς την Ελλάδα  με ανέμους 150 χιλιόμετρων.

Ο κυκλώνας αρχικά επηρέασε σοβαρά τα νησιά της Ζακύνθου και Κεφαλληνιάς με θυελλώδεις ανέμους. Πολλές περιοχές επίσης, της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Μαγνησίας, πλήγωσαν σφοδρά, καθώς οι ζημιές στο οδικό δίκτυο, την ηλεκτροδότηση ήταν γενικά βιβλικού χαρακτήρα καθώς επέφεραν και τον θάνατο ανθρώπων. Σπίτια και χωράφια πλημμύρισαν, περιουσίες κινητές και ακίνητες καταστράφηκαν.

Βέβαια, στην Ελλάδα δεν συνηθίζονται οι κυκλώνες, αλλά ο Ιανός ήταν πολύ καταστροφικός για την χώρα μας. Όλο αυτό μπορεί να συνέβη λόγω της κλιματικής αλλαγής που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια η Γη.

Μαθητής ΣΤ1: Εμμ. Μπ.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/  Λήμμα: Μεσογειακός κυκλώνας Ιανός

 

 

 

Περί ΜΠΑΡΜΠΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 24 Άρθρα
Εκπαιδευτικός ΤΠΕ από το 2011-2012 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και με ιδιαίτερη αγάπη στην Ιστορία και τον Πολιτισμό.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης