200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

 Είναι σαφές ότι η ελληνική επανάσταση υπήρξε σταθμός στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, αφού οδήγησε, μετά από 200 χρόνια, στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Σαν σήμερα έχουν περάσει 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Μια από τις σημαντικότερες μάχες ήταν η μάχη του Βαλτετσίου. Η συγκεκριμένη μάχη άνοιξε τον δρόμο για την Άλωση της Τριπολιτσάς. Διεξήχθη στις 12 και  13  Μαΐου  του 1821 γύρω από το ορεινό χωριό Βαλτέτσι τις Μαντινείας.

       Μετά από τη μάχη του Λεβιδίου  και την ήττα των Τούρκων δημιουργήθηκαν στρατόπεδα στο Βαλτέτσι και σε άλλα χωριά με πρωτοβουλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη για τον συντονισμό των πολεμικών επιχειρήσεων που επέβλεπαν την Άλωση της Τριπολιτσάς. Ήταν εξαρχής το σχέδιο του “Γέρου του Μοριά” που κατόρθωσε, να το επιβάλει στους οπλαρχηγούς.

Ο Τούρκικος Αιφνιδιασμός

    Η στρατηγική σημασία του Βαλτετσίου και η ενίσχυση του στρατοπέδου αυτού αποτελούσαν απειλή για τους Τούρκους. Στις 25 Απριλίου του 1821 οι ισχυρές δυνάμεις προερχόμενες από το Ναύπλιο επιτέθηκαν κατά των Ελλήνων. Ο τούρκικος στρατός αιφνιδίασε και ανάγκασε τους υπερασπιστές υπό τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη να αποσυρθούν, με αποτέλεσμα το χωριό να πυρποληθεί.

Στο Βαλτέτσι, πέφτει αλύπητο λεπίδι”

      Κάποια στιγμή τα πολεμοφόδια των Ελλήνων ήταν λιγοστά και έτσι στις 13 Μαΐου του 1821, όταν είχε διακοπεί η μάχη, ο Κολοκοτρώνης κατάφερε να σπάσει τον κλοιό τον Τούρκων και έτσι έκλεψε τα πολεμοφόδιά τους.

Το τελικό αποτέλεσμα της μάχης ήταν νίκη των Ελλήνων και συντριπτική ήττα των Τούρκων με 600 νεκρούς.

          Με σεβασμό στο παρελθόν σχεδιάζουμε το μέλλον μας σε έναν κόσμο διαφορετικό, ικανοποιημένοι γιατί δεν προδώσαμε το έργο των προγόνων και προβληματισμένοι για τα λάθη που σίγουρα έγιναν. Κι αν η απόκτηση τής λευτεριάς κατά τον Κάλβο ήθελε «αρετή και τόλμη», η διατήρησή της σίγουρα χρειάζεται λογική και σύνεση.

     Με την ευγνωμοσύνη που αρμόζει σε όλους όσοι προσέφεραν σε αυτό τον τόπο και θέλοντας να τιμήσουμε τους αγωνιστές τού 1821, επειδή πίστευαν ότι το μέλλον της πατρίδας είναι στα χέρια των νέων ανθρώπων.

όπως είπε και ο Παλαμάς:

«Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν,
θα ’ρθουν, θα περάσουν.
Κριτές θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι, οι νεκροί»

Μαθήτρια ΣΤ2 Ελ. Ρ. , Μαθητής ΣΤ2 Φ. Σ.

Πηγές του άρθρου:

  1. https://www.sansimera.gr/articles/620
  2. https://history.arsakeio.gr/index.php/f-e-kai-1821/f-e-kai-1822
Περί ΜΠΑΡΜΠΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 24 Άρθρα
Εκπαιδευτικός ΤΠΕ από το 2011-2012 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και με ιδιαίτερη αγάπη στην Ιστορία και τον Πολιτισμό.

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης