Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

Κάθε 1η Νοεμβρίου, έχει καθοριστεί ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων από το 2007. Ο Εθνικός Οργανισμός  Μεταμοσχεύσεων (Ε.ΟΜ.) μας θυμίζει κάθε χρόνο πόσο σημαντική είναι η Δωρεά των Οργάνων διότι με την μεταμόσχευση δίνουμε ένα πολύτιμο δώρο ζωής για τους ανθρώπους που είναι πάσχοντες.

Η χώρα μας συνεχίζει να βοηθάει στη δωρεά οργάνων. Στην Ελλάδα υπάρχουν 4,8 δότες ανά εκατομμύριο του πληθυσμού. Ο χρόνος αναμονής για μόσχευμα νεφρού είναι 6,5 χρόνια αλλά δυστυχώς το 60% των νεφροπαθών αποβιώνουν πριν βρεθεί το μόσχευμα.

Το 2016 είχαμε στην Ελλάδα συνολικά 51 δότες , το 2017 είχαμε 67 δότες, το 2018 45 δότες και το 2019 έως σήμερα είχαμε 53 δότες οργάνων. Ο λόγος που υπάρχει η  τεράστια έλλειψη δωρητών οργάνων στην χώρα μας είναι η απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν για την δωρεά των οργάνων, η  εσφαλμένη ενημέρωση και η παραπληροφόρηση του πληθυσμού.

Η δωρεά οργάνων είναι μια μεγάλη απόφαση που θα μπορούσε κάποιος να πάρει. Είναι η απόφαση στο να προσφέρει χωρίς αντάλλαγμα ένα μέρος του σώματος του για την υγεία ενός άλλου συνανθρώπου του. Σκέψου ότι από ένα δότη μπορούν να σωθούνε 8 ζωές.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης