αμαζόνιος

αμαζόνιος
Αμαζόνιος
Ο Αμαζόνιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Γης. Διαρρέει τη Νότια Αμερική από τις Άνδεις ως τις εκβολές του, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το συνολικό του μήκος είναι 6.840 χιλιόμετρα ενώ ο δεύτερος μεγαλύτερος Νείλος, έχει μήκος 6.695 χιλιόμετρα.
Ο Αμαζόνιος είναι επίσης ο μεγαλύτερος σε όγκο νερού ποταμός του πλανήτη με μεγάλη διαφορά από το Νείλο. Η μέση παροχή του ανέρχεται σε 219.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.
Το όνομα «Αμαζόνιος» το έδωσε ο Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο ντε Ορελάνα (Francisco de Orellana), ο οποίος διέπλευσε τον ποταμό το 1541-1542. Στην πορεία του συνάντησε φυλές με γυναίκες που πολεμούσαν και για τον λόγο αυτό του έδωσε το όνομα «Αμαζόνιος» (Río de las Amazonas).
Ο Αμαζόνιος είναι πολύ γνωστός για την τεράστια ζούγκλα που τον περιβάλλει: Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δάση του πλανήτη και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων λόγω του ποσοστού απορρόφησης του άνθρακα από τα φυτά στο έδαφος και τα ύδατα του δάσους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο τον χρόνο. Ωστόσο, το δάσος του Αμαζονίου απειλείται σε μεγάλο βαθμό από την παράνομη υλοτομία.
«Πεθαίνει» ο Αμαζόνιος
Από το 1970 ως σήμερα, στον Αμαζόνιο έχουν αποψιλωθεί 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ζούγκλας
Η καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία επιταχύνθηκε ραγδαία τους τελευταίες μήνες σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Hκυβέρνηση Λούλα Ντα Σίλβα θα λάβει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης του τροπικού δάσους.

Το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο αποψιλώθηκαν 3.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, όμως ο αριθμός αυτός δεν είναι ο τελικός και ενδέχεται ακόμη και να διπλασιασθεί μετά την ανάλυση του φωτογραφικού υλικού υψηλότερης ανάλυσης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η μέσα σε πέντε μήνες αλματώδης αύξηση του ρυθμού καταστροφής του δάσους, που έχει χαρακτηρισθεί «πνεύμονας του κόσμου», για την ικανότητά του να απορροφά αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να παράγει οξυγόνο, είναι τετραπλάσια από ό,τι την ίδια περίοδο του 2004.

«Ποτέ πριν στο παρελθόν δεν είχαμε δει τόσο υψηλό βαθμό αποψίλωσης του δάσους αυτήν την εποχή του χρόνου», δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας, που παρέχει στην κυβέρνηση φωτογραφίες της περιοχής από δορυφόρους.

Μόλις πριν μερικούς μήνες, ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα Ντα Σίλβα ανακοίνωνε ότι η κυβέρνησή του κατάφερε να μειώσει την καταστροφή του δάσους κατά το 50% από τον Ιούλιο του 2005 χάρην στην πολιτική ελέγχου της παράνομης υλοτομίας και την καλύτερη καταγραφή της έγγειας ιδιοκτησίας της.

Από το 1970 ως σήμερα, στον Αμαζόνιο έχουν αποψιλωθεί 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ζούγκλας. Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στη γη έχει έκταση 6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και θεωρείται ο πλουσιότερος βιότοπος στον πλανήτη Γη.

Σχολιάστε

Top