Λίγα λόγια για 5 ζώα της θάλασσας

ΑΠΟ: Δημ. Σχ. Αδριανής - Οκτ• 17•14

Το χταπόδι

Όταν είναι φοβισμένο αφήνει ένα σύννεφο από μελάνι για να κρυφτεί. Όπως το καλαμάρι και η σουπιά, αυτό το μαλάκιο έχει μαλακό σώμα που αποτελείται από ένα χοντρό κεφάλι και μακριά πλοκάμια, εφοδιασμένα με βεντούζες. Ζει σε όλες τις θάλασσες του κόσμου ακόμα και σε μεγάλα βάθη.

Η όρκα

Η όρκα η δολοφόνος φάλαινα. Αυτό το τεράστιο μέλος των Δελφινιδών που έχει μήκος πάνω από 9 μ. επιτίθεται ακόμα και στις φάλαινες και στους καρχαρίες, αλλά δεν το τρώει κανείς. Η όρκα μένει πάντα κοντά στην οικογένειά της και επικοινωνεί με διάφορες κραυγές και σφυρίγματα.

Ο αχινός

Τα κόκκινα αγκάθια του αχινού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γράψουμε σε μια πλάκα. Ο αχινός έχει σφαιρικό σώμα μέσα σε ένα σκληρό κέλυφος καλυμμένο με αρθρωτά αγκάθια. Δεν ξέρει κολύμπι, αλλά μετακινείται στον βυθό κουνώντας τα αγκάθια του προς όλες τις κατευθύνσεις.

 

Ο κάβουρας

Κάπου, κάπου, όταν μεγαλώνουν τα καβούρια αφήνουν το σκληρό τους κέλυφος, αλλάζουν δηλαδή καβούκι. Το σώμα του ζώου μεγαλώνει γρήγορα απορροφώντας νερό. Έπειτα ένα νέο κέλυφος σχηματίζεται και σκληραίνει. Στο διάστημα αυτό, ο κάβουρας κρύβεται κάτω από πέτρες για να μη δεχτεί επίθεση.

Το φίδι της θάλασσας

Τρώει μικρά ψάρια. Κολυμπά λικνίζοντας όλο του το σώμα και κυνηγά κάτω από το νερό. Το δηλητήριό του είναι δυνατό σαν της κόμπρας, αλλά έχει πολύ μικρό στόμα και δυσκολεύεται να δαγκώσει μεγάλα ζώα.

Πηγή: Τι γνωρίζεις για τη Θάλασσα? Disney

Κωνσταντινίδου Ιωάννα

Σχολιάστε

Top