
Θεοδώρα Κόνσολα Α1-2
Ελεάννα Πούλιου Α2-2
Εισαγωγή
Αρκετά από τα ατυχήματα που συμβαίνουν στον δρόμο προκαλούνται από την έλλειψη προσοχής των πεζών. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και πρέπει όλοι μας να προσπαθήσουμε να το κάνουμε να εξαλείψει ακολουθώντας κάποιους σημαντικούς κανόνες. Χάνουν την ζωή τους περίπου 620.000 πεζοί τον χρόνο εξαιτίας της απροσεξίας τους.
Κείμενο 1ο
Για να μειώσουμε τα ατυχήματα στον δρόμο θα χρειαστεί όλοι μας να ακολουθήσουμε αυτούς τους κανόνες:
- Πάντα πρέπει να φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα έτσι ώστε να είμαστε ορατοί στους οδηγούς τον οχημάτων.
- Καθώς διασχίζουμε διαβάσεις δεν πρέπει να είμαστε απασχολημένοι κοιτάζοντας το κινητό μας.
- Δεν πρέπει να φοράμε ακουστικά όσο περπατάμε διότι πρέπει να έχουμε αίσθηση τι γίνεται γύρω μας.
- Πρέπει να κοιτάμε δεξιά και αριστερά πριν διασχίσουμε κάποιο δρόμο.
- Πρέπει να περιμένουμε να σταματήσουν τα οχήματα πριν περάσουμε τον δρόμο ακόμα και αν είναι πράσινο για τους πεζούς.
Κείμενο 2ο (επιστημονικό άρθρο)
Διασχίζοντας το δρόμο:
Να σταματά και να ελέγχει με προσοχή αν έρχεται κάποιο όχημα. Περνά μόνο όταν βεβαιωθεί ότι είναι ασφαλής.
Ο ασφαλέστερος τρόπος για να διασχιστεί να ένας δρόμος είναι από τις διαβάσεις πεζών, που βρίσκονται κοντά στους φωτεινούς σηματοδότες, ή από τις υπόγειες διαβάσεις.
Όταν δεν υπάρχουν διαβάσεις πεζών ή υπόγειες διαβάσεις, καλό είναι να επιλεγεί ένα σημείο του δρόμου όπου θα υπάρχει καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Δεν διασχίζεται ο δρόμος περνώντας ανάμεσα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, γιατί οι οδηγοί δεν μπορούν να μας δουν. Ο δρόμος διασχίζεται μέσα από ένα ανοικτό χώρο με μεγάλη προσοχή.
Αν υπάρχει νησίδα, κάνουμε μια στάση. Ελέγχουμε το δρόμο και συνεχίζουμε την πορεία.
Ακολουθήστε όλοι της παραπάνω οδηγίες ώστε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον!
Προστατέψτε τον εαυτό σας στον δρόμο!