Archive for: Απριλίου 4th, 2014

Θα φεύγατε για σπουδές/ δουλειά στην Ε.Ε.;

των μαθητών Ευθυμίου Κωνσταντίνου, Παπαδόπουλου Θεμιστοκλή, Σούτζιο Σωκράτη, Δόση Χρήστο και της μαθήτριας Χριστοδούλου Αλεξάνδρας

Η ομάδα μας πραγματοποίησε ένα ρεπορτάζ στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, με σκοπό να συγκεντρώσει απαντήσεις και να βγάλει συμπεράσματα, σχετικά με τη διάθεση των Γιαννιωτών να «ξενιτευτούν» ή όχι για σπουδές ή για εργασία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι περαστικοί, πέραν της ηλικίας τους, απάντησαν και στις εξής ερωτήσεις:

 • Θα πηγαίνατε σε μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βρείτε μία καλύτερη δουλειά και με προοπτική να ζήσετε εκεί για πάντα;
 • Θα στέλνατε τα παιδιά σας σε μία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα να σπουδάσουν;
 • Θα ήσαστε θετικός/ή σε μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη;

 

Από τους 51 ερωτηθέντες, το 59% δήλωσε ότι ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-40 ετών, ενώ το υπόλοιπο 41% στην ηλικιακή ομάδα 40+.

Στην πρώτη ερώτηση το 55% απάντησε «Ναι»˙ οι ερωτηθέντες ήταν δηλαδή θετικοί στο να φύγουν και να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός Ελλάδας και εντός της Ε.Ε. Από την άλλη, το 45% απάντησε «Όχι»˙ δε διατίθενται να αφήσουν τη χώρα τους για εύρεση εργασίας στο εξωτερικό.

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ και συγκεκριμένα στη δεύτερη ερώτηση, η μεγάλη πλειοψηφία, ήτοι το 76%, δήλωσε ότι ευχαρίστως θα έστελνε τα παιδιά του στο εξωτερικό, ενώ το 18% ήταν αρνητικό στην ιδέα αυτή. Υπήρχε και μια μειοψηφία της τάξης του 6% που δίστασε και απάντησε ότι δεν ξέρει.

Τέλος στην τρίτη και τελευταία ερώτηση, το 47% των ερωτηθέντων ήταν αρνητικό στην ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε., ενώ το 43% δε θα το πείραζε η Ελλάδα να εγκαταλείψει την αγκαλιά των 28 κρατών-μελών της Ευρώπης. Το υπόλοιπο 8% δήλωσε «Δεν ξέρω».

Τα παραπάνω αποτελέσματα δίνονται παραστατικά στα διαγράμματα πίτας που ακολουθούν.

 

Πηγή: φωτογραφία από 24H in a newsroom

Ευρωπαϊκά προγράμματα αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού

των μαθητριών Μπόμπορη Ελπινίκης, Τριανταφυλλίδη Ντανιέλας, Κωσταγιάννη Ζωής και Μπακαγιάννη Βασιλικής

Πρόσφατα στα Ιωάννινα, στις 14 Φεβρουαρίου 2014, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία ημερίδα για το φαινόμενο του anti-bulling και τους τρόπους αντιμετώπισης του. Μια ομάδα συμμαθητών μας, παρακολούθησαν την εκδήλωση και στη συνέχεια, παρείχαν ενημέρωση σε όλους μας.

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Όταν μιλάμε για σχολικό εκφοβισμό, αναφερόμαστε στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, σεξουαλικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).

Με βάση τα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποίησε η Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου σε συνεργασία με την Παιδαγωγική σχολή του ΑΠΘ, το 25% των μαθητών έχει υποστεί κάποια μορφή εκφοβισμού εντός του σχολικού περιβάλλοντος με συχνότητα δύο ως τρεις φορές το μήνα ή και περισσότερο. Τα αγόρια είναι πιο συχνά θύτες και θύματα εκφοβιστικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στο σχολικό περιβάλλον σε χώρους χωρίς επίβλεψη από τους εκπαιδευτικούς, όπως η αυλή, ο διάδρομος και η τάξη κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και τη διαδικασία της μάθησης. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που γίνονται θύματα σχολικού εκφοβισμού αρχικά νοιώθουν φόβο, απόγνωση και παρουσιάζουν τάσεις φυγής. Αισθάνονται ότι απειλούνται, τρομάζουν, αρνούνται να πάνε σχολείο και παρουσιάζουν συμπτώματα σχολικής φοβίας. Μπορεί επίσης να γίνουν επιθετικά και νευρικά, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα ίδια τα παιδιά-θύματα μπορούν να γίνουν θύτες σε άλλα παιδιά ή στα αδέρφια τους στο σπίτι.

Πηγή: εικόνα με την ΚΙΚΟ και το χέρι, τη φιγούρα της επίσημης καμπάνιας του Συμβουλίου της Ευρώπης THE UNDERWEAR RULE.

Από την άλλη μεριά, οι γονείς συνήθως δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και δηλώνουν άγνοια. Αυτό συμβαίνει γιατί τα θύματα εξομολογούνται το γεγονός του εκφοβισμού συχνότερα σε φίλους τους. Αν όμως οι γονείς εντοπίσουν κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα και υποψιάζονται ότι το παιδί τους έχει πέσει θύμα εκφοβισμού κρίνεται αναγκαίο να προσεγγίσουν το παιδί και να αντιδράσουν απευθυνόμενοι αρχικά στους εκπαιδευτικούς και στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το παιδί να αισθανθεί ότι έχει στήριγμα τους γονείς του και το σχολείο. Επιπλέον, οι ειδικοί επιμένουν ότι τα παιδιά πρέπει να μη φοβούνται, να έχουν το θάρρος της γνώμης και να μάθουν να «μιλούν».

Με βάση τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίστηκε η ανάγκη εντοπισμού και επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη νεανική εγκληματικότητα. Επισημάνθηκε ακόμη, ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών που καλούνται να ακολουθήσουν ενιαία γραμμή για την αντιμετώπιση της βίας, η ενθάρρυνση των νέων για συμμετοχή τους στα κοινά και στον αθλητισμό, η προβολή σωστών προτύπων συμπεριφοράς, αλλά και η συνεργασία με φορείς που αγωνίζονται για την εξάλειψη της νεανικής παραβατικότητας.

Editorial 2

Το δεύτερο τεύχος του Ανατολικού Παλμού κυκλοφορεί σήμερα με εξώφυλλο τη δημιουργία των μαθητών Παπαδόπουλου Θεόφιλου και Παπαδημητρίου Δημήτριου. Ο Θεόφιλος βραβεύτηκε κατά το τρέχον σχολικό έτος 2013-2014 με έπαινο στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Γελοιογραφίας-Κόμικς με θέμα: «Οι νέοι σκιτσάρουν για την Ευρώπη» που διοργανώθηκε από το Educartoon, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου και την επιστημονική ένωση «Νέα Παιδεία». Την προηγούμενη σχολική χρονιά, απέσπασε το 2ο Βραβείο στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό σκίτσου οδικής ασφάλειας με θέμα: «Η χρήση του δρόμου… είναι στο χέρι σου – Αύριο εγώ θα οδηγώ» που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και την EDUCARTOON.

Το παρόν τεύχος καταπιάνεται με θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εκπαίδευσης, μέσα από προγράμματα που υλοποιούνται, όπως το Ορίζοντας 2020, το Euroscola και το Erasmus+.

Όσον αφορά το Euroscola, έχουμε τις μαρτυρίες των μαθητών που συμμετείχαν στη φετινή αποστολή της Ηπείρου, και μέσα από τις απαντήσεις τους, βλέπουμε τις εντυπώσεις των παιδιών χάρη στην εμπειρία αυτή.

Σ’αυτό το τεύχος, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε σε μια εκ βαθέων συνέντευξη, τον έγκριτο δημοσιογράφο Κώστα Αργυρό, ο οποίος μέσα από τις εκπομπές του «27 της Ευρώπης» ανέδειξε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της Ε.Ε. αλλά και τη διαφορετικότητα των κρατών-μελών της.

Η συντακτική ομάδα του Ανατολικού Παλμού έκανε επίσης συνέντευξη με την κα. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τα έτη 2007-2012. Το ενδιαφέρον μας στράφηκε ευθύς εξ’αρχής προς τους ευρωβουλευτές μας, τους πολιτικούς δηλαδή που εκπροσωπούν την Ελλάδα στην Ε.Ε. Παρόλο που ζητήσαμε στην πλειοψηφία αυτών να μας απαντήσουν σε ερωτήματά μας, η μόνη συνέντευξη που μας παραχωρήθηκε, είναι αυτή της κας. Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Άλλο ένα εγχείρημα των μαθητών που συμμετέχουν στον Ανατολικό Παλμό, ήταν η πραγματοποίηση ρεπορτάζ στο δρόμο της πόλης των Ιωαννίνων. Αρχές Μαρτίου λοιπόν, μια ομάδα μαθητών-μελών της συντακτικής ομάδας, πήγαν στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων και έθεσαν ερωτήματα στους περαστικούς, σχετικά με την κινητικότητα στην Ε.Ε.: αν θα έφευγαν δηλαδή, για σπουδές ή για δουλειά σε χώρα της Ε.Ε. Τα ευρήματα του ρεπορτάζ είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτα.

Τέλος, με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα για τον εκφοβισμό (bullying), έχουμε ένα άρθρο που ασχολείται με τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. σχετικά με το ζήτημα της καταπολέμησής του.

Καλή σας ανάγνωση!

Οι αρχισυντάκτες

Μέμου Χριστίνα

Χρήστου Περικλής

Συνέντευξη με την ευρωβουλευτή Ρόδη Κράτσα

των μαθητών Βασιλείου Παύλου, Αρλέτου Ευαγγέλου και της μαθήτριας Νότη Δέσποινας

Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου. Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. & Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2007-2012.

Α. Π. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο να ασχοληθείτε με την πολιτική και ειδικότερα με ευρωπαϊκά ζητήματα;

           

Ρ. Κ. Μικρή δεν είχα ονειρευτεί ότι θα γινόμουν πολιτικός αλλά πάντα είχα οράματα και πάντα ήθελα να έχω παρέμβαση στην κοινωνία κυρίως στο κτίσιμο μιας Ενωμένης Ευρώπης. Από φοιτήτρια στην Ελβετία ήμουν δραστηριοποιημένη στα ευρωπαϊκά κινήματα για μία Ευρώπη ανθρώπινη με ισότιμη συμμετοχή όλων των λαών που προστατεύει τις αξίες της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού. Μετά το πέρας των σπουδών μου στην πολιτική κοινωνιολογία αλλά και με μεταπτυχιακές σπουδές στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είχα δύο στόχους: την ακαδημαϊκή καριέρα και την ευρωπαϊκή και διεθνή δραστηριότητα, οι οποίοι ομολογουμένως με συγκινούσαν. Απετέλεσαν τελικά και τη βάση της μετέπειτα ενασχόλησής μου με τα κοινά και της εκλογής μου ως ευρωβουλευτού. Τη στιγμή που ο τότε Πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής με κάλεσε να συμμετάσχω στο συνδυασμό της παράταξης ως υποψήφια ευρωβουλευτής, ήμουν δραστηριοποιημένη τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και της παράταξης. Ήμουν δε παράλληλα δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με δήμαρχο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Πάντα αναζητούσα έμπνευση, συγκινήσεις, δραστηριότητες με στόχους συγκεκριμένους. Όλα αυτά απετέλεσαν μία καλή βάση για την μετέπειτα πολιτική ενασχόληση, η οποία πάντα με γοητεύει.

Α. Π. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί κάποια στιγμή να «βγει» από την οικονομική κρίση που την ταλαιπωρεί και να εξελιχθεί σε ισχύουσα δύναμη σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο, εμπνέοντας άλλες χώρες; Πιστεύετε ότι η Ελλάδα αποτελεί ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

                 

Ρ. Κ. Οι ενδείξεις πως το 2014 θα αποτελέσει ορόσημο θετικών εξελίξεων και ανάκαμψης για την οικονομία και την κοινωνία επαληθεύονται. Η επίτευξη 2,9 δις ευρώ πρωτογενούς πλεονάσματος πιστοποιεί το μοναδικό επίτευγμα δημοσιονομικής προσαρμογής του ελληνικού λαού σε παγκόσμια κλίμακα. Μετασχηματίζεται η οικονομία, το κράτος, αφήνουμε πίσω τις παθογένειες που μας έφθασαν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση προέβησαν άμεσα στην αποκατάσταση των αδικιών με την ενίσχυση Ελλήνων, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, την αποκατάσταση των περικοπών στους ένστολους, έκτακτες ενισχύσεις για τους άστεγους, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ώθηση στην απασχόληση και αύξηση αποδοχών των εργαζομένων σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Αναμένονται περισσότερα μέτρα ανάκαμψης και ανάπτυξης ενώ οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών φέτος θα φτάσουν τα 2,8 δισεκατομμύρια με άμεση ρευστότητα στην οικονομία. Παράλληλα, τα επιτεύγματα αυτά αποτελούν και διαπραγματευτικό όπλο με τους εταίρους μας για την ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να συνδυαστεί με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της παιδείας. Βέβαια, μένουν ακόμα πολλές σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα για την απελευθέρωση της οικονομίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την αντιμετώπιση των παθογενειών που λειτουργούν ακόμη ως τροχοπέδη. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να προχωρήσουμε με πολιτική αποφασιστικότητα αλλά και κοινωνική υπευθυνότητα κι ευαισθησία. Οι μεταρρυθμίσεις δεν σταματούν αλλά πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες του διεθνούς ανταγωνισμού και των κοινωνικών ομάδων. Οι προκλήσεις αυτές αφορούν στην πολιτεία, την ίδια την κοινωνία και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Α. Π. Από ό,τι γνωρίζουμε, έχετε συναντήσει σημαντικά πρόσωπα του πολιτικού χώρου από όλο τον κόσμο. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η εμπειρία και ποια συνάντηση σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;

 

Ρ. Κ. Κάθε επικοινωνία με ένα σημαντικό πρόσωπο έχει την αξία της και τη δυναμική της. Ο Δαλάι Λάμα εκπέμπει εσωτερική δύναμη και σοφία που αγγίζει τον απλό άνθρωπο, ο Τόνι Μπλερ είναι γοητευτικός ομιλητής και συνομιλητής, ο Χέλμουτ Κολ γίγαντας, ο Λεχ Βαλέσα σύμβολο αντίστασης, ο Βάκλαβ Χάβελ δυνατό πνεύμα ελευθερίας, η Μαλάλα νεαρά ηρωίδα και τόσοι άλλοι δυνατοί, εντυπωσιακοί άνθρωποι και όχι επώνυμοι οπωσδήποτε.

Πηγή: αρχείο κας ευρωβολευτού Κράτσα Ρόδης. Με τον Tenzin Gyatso, Παναγιότατο 14ο Δαλάι Λάμα και ηγέτη του θιβετιανού βουδισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (2008).

Α. Π. Σε σχέση με την Διεθνή Οργάνωση για το Βραβείο «Γυναίκες της Ευρώπης», γιατί πιστεύετε ότι αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό και πώς πιστεύετε ότι συντείνει στην προώθηση των γυναικείων δικαιωμάτων διεθνώς;

Ρ. Κ. Η Διεθνής Οργάνωση για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης (AIPFE) είναι σημαντική γιατί αποκαλύπτει τη δύναμη των γυναικών και τη σημασία του έργου τους. Οι γυναίκες αποτελούν σημαντικό ανθρωπινό δυναμικό, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, αναγκαίο και πολύτιμο για την υλοποίηση μιας ενωμένης ανθρώπινης και δημοκρατικής Ευρώπης. Όμως, τα σημαντικά τους επιτεύγματα συχνά στερούνται προβολής και αξιοποίησης και οι ίδιες δεν συμμετέχουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους στις διεργασίες.

Έτσι, η Οργάνωση με παραρτήματα και συνεργαζόμενους φορείς στις περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει στόχο την ενημέρωση, την αφύπνιση και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, την αναγνώριση του έργου τους υπέρ της Ευρώπης, την προβολή βέλτιστων πρακτικών αλλά και τη συνεργασία και δικτύωση μεταξύ των γυναικών της Ευρώπης. Φιλοδοξούμε λοιπόν οι γυναίκες να έχουν όλες τις δυνατότητες κι ευκαιρίες για να συμβάλλουν σε μία καλύτερη Ευρώπη κι έναν καλύτερο κόσμο. Η κρίσιμη εποχή μας απαιτεί λοιπόν μεγαλύτερη παρουσία και φωνή από τις γυναίκες.

Πηγή: αρχείο κας ευρωβουλευτού Κράτσα Ρόδης, από τη «ΑΓΟΡΑ» 2009, τη συνάντηση του δικτύου των βραβευμένων γυναικών Club de Rhodes στη Ρόδο.

Α. Π. Παρατηρήσαμε ότι σπουδάσατε στο εξωτερικό με ειδίκευση στην Πολιτική Κοινωνιολογία. Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που επιδιώκουν να ακολουθήσουν σπουδές στο εξωτερικό; Τι θα συμβουλεύατε τους νέους ειδικότερα τους μαθητές της Α’ Λυκείου που υποβάλλονται σε ένα τόσο εξετασιοκεντρικό σύστημα με την τράπεζα θεμάτων και τις Πανελλήνιες;

 

Ρ. Κ. Κι εγώ έδωσα δύσκολες εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και θεωρώ ότι ωφελήθηκα γιατί κέρδισα από την προετοιμασία. Οι σπουδές είναι σημαντικές όπου κι αν γίνονται. Οι σπουδές στο εξωτερικό προσφέρουν σίγουρα διαφορετικά κι έντονα ερεθίσματα και ανοίγουν νέους ορίζοντες. Έρχεσαι σε επαφή με ποικίλους τρόπους διδασκαλίας, φοιτητές από πολλές χώρες του κόσμου, δημιουργείς δίκτυα, εκτίθεσαι σε νέες κουλτούρες, προβάλλεις τη χώρα σου και μαθαίνεις να λειτουργείς σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον, σημαντικό προσόν ιδιαίτερα για όποιον θέλει να ακολουθήσει ευρωπαϊκή ή διεθνή επαγγελματική πορεία.
Όσο για τις σπουδές στην Ελλάδα, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να έχεις γνώση κι εμπειρία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να αποκτάς τις βάσεις στη χώρα σου για πολλούς λόγους. Αντιλαμβάνεσαι σφαιρικά την εθνική επικαιρότητα και ταυτότητα, μαθαίνεις να χειρίζεσαι και να εκφράζεσαι καλύτερα στη μητρική γλώσσα. Σε κάθε περίπτωση, οι σπουδές πρέπει να έχουν εξωστρέφεια. Οι φοιτητές πρέπει να επιδιώκουν τη συμμετοχή σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών ή σε συνέδρια, διαγωνισμούς και αργότερα μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα που γίνονται σε διάφορα πανεπιστήμια.

Α. Π. Παρατηρήσαμε ότι έχετε εκφωνήσει αρκετούς λόγους για τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές ημέρες. Κατά τη γνώμη σας, ποια από αυτές θεωρείτε ως τη σημαντικότερη;

Ρ. Κ. Όλες είναι σημαντικές. Η καθιέρωση τους εμπεριέχει μηνύματα και προκλήσεις. Η Ημέρα όμως με την οποία είμαι πιο συναισθηματικά συνδεδεμένη είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας-20 Μαΐου, η οποία καθιερώθηκε το 2008 με δική μου πρωτοβουλία. Στόχος της Ημέρας είναι η ευρεία και ουσιαστική ενημέρωση των ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τη σημασία και τις δυνατότητες της ευρωπαϊκής θάλασσας και ναυτιλίας, η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των παραγόντων που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα, αλλά και μία συνεκτικότερη προσέγγιση χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη. Η θάλασσα παίζει καθοριστικό ρόλο για την ευημερία της Ευρώπης και της χώρας μας.

Ο ναυτιλιακός τομέας παράγει περίπου 5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και έχει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3%, καθιστώντας τον κινητήριο μοχλό για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τομέα εναλλακτικών μέσων μεταφοράς και το εμπορικό σύστημα. Στα 68.000 χιλιόμετρα ευρωπαϊκών ακτών, υπάρχουν μερικοί από τους πιο ελκυστικούς και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, λόγω της πολιτισμικής σημασίας τους και των πλούσιων φυσικών τους πόρων, αλλά και αυξημένη εμπορική δραστηριότητα και θέσεις απασχόλησης. Παράλληλα, αναδεικνύονται νέες προκλήσεις για τις θάλασσες και τους ωκεανούς καθώς και η ανάγκη προστασίας τους και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Αυτά πρέπει να γίνουν γνωστά και να μπουν στη ζωή μας.

Μάλιστα προωθώ και την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο και της ευρωμεσογειακής συνεργασίας με την καθιέρωση «Ευρωμεσογειακής Ημέρας Θάλασσας». Η Μεσόγειος θάλασσα με το πλούσιο οικοσύστημα και τις τεράστιες δυνατότητες είναι κοινή μας υπόθεση και από τις δύο πλευρές της Μεσογείου, το βορρά και το νότο, για την επίτευξη των κοινών μας στόχων για βιώσιμη ανάπτυξη. Πρέπει όλοι μαζί να προστατεύσουμε αυτήν την ιστορική και πλούσια θάλασσα και να την αξιοποιήσουμε με αειφορία.

Πηγή: αρχείο κας ευρωβουλευτού Κράτσα Ρόδης. Το έντυπο που κυκλοφόρησε για την εκστρατεία καθιέρωσης της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας».

Πηγή: αρχείο κας ευρωβουλευτού Κράτσα Ρόδης. Αναμνηστική σφραγίδα που κυκλοφόρησε από τα ΕΛΤΑ με αναφορά στην «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας» και με σήμα το μυθολογικό πλοίο «Αργώ» (2009).

Α. Π. Ποιά είναι κατά τη γνώμη σας, τα καίρια σημεία που πλήττουν τη χώρα μας;

Ρ. Κ. Όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι ανάγκη καταρχήν να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειές μας που ανακόπτουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες για τον πολίτη και τις επιχειρήσεις, μείωση της γραφειοκρατίας, αντιμετώπιση του παραεμπορίου, της φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας. Παράλληλα, απαιτείται ένα αποδοτικότερο κοινωνικό μοντέλο και μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση για τη διάπλαση πολιτών με άποψη, σωστή ενημέρωση, δράση στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και ενδιαφέρον για την επιχειρηματικότητα, για την πρωτοβουλία. Σήμερα τα πράγματα αλλάζουν. Τα μαθήματα της κρίσης επηρέασαν και την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Τα βαρίδια της νοοτροπίας και των παθογενειών αποδυναμώνονται. Τα νέα παιδιά θα δραστηριοποιηθούν σε ένα καλύτερο περιβάλλον.

Α. Π. Σε σχέση με την προεδρία που έχει αναλάβει η Ελλάδα  ποια είναι η γνώμη σας; Πιστεύετε ότι θα επωφεληθεί η Ελλάδα και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης; Εάν ναι, πώς;

Ρ. Κ. Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωση αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη χώρα μας που πρέπει να την αξιοποιήσουμε για πολλούς λόγους:

 • Πρώτον, να ενδυναμώσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον υπόλοιπο κόσμο ως μία χώρα με σχέδιο και ικανότητες να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της Προεδρίας και να συμβάλλει σε μία καλύτερη Ευρώπη.
 • Δεύτερον, να προωθήσουμε πολιτικές που είναι σε εξέλιξη και να ξεκινήσουμε νέες που θα δώσουν στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα, σταθερότητα, συνοχή μεταξύ του Βορρά και του Νότου, εργαλεία ανάπτυξης, θέσεις εργασίας με προοπτική.
 • Τρίτον, να δώσουμε έμφαση σε ευρωπαϊκές πολιτικές που αφορούν άμεσα την χώρα μας, όπως ο έλεγχος της λαθρομετανάστευσης, οι θαλάσσιες μεταφορές, η προστασία του θαλάσσιου πλούτου, η αντιμετώπιση της ανεργίας.
 • Τέταρτον, να αυξήσουμε το κύρος μας στην παγκόσμια σκηνή, προωθώντας τις εμπορικές συνεργασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον υπόλοιπο κόσμο, από τις οποίες αναμένουμε πολλαπλά οφέλη.

Οι επιτυχίες αυτές θα κάνουν την χώρα μας πιο δυνατή και στη διεκδίκηση των δικών της ιδιαίτερων αιτημάτων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο εταίρος της ελληνικής Προεδρίας για την προώθηση της νομοθεσίας.

Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην προσπάθεια της Eλληνικής Προεδρίας. Επίσης, όλες αυτές οι διαδικασίες αποτελούν μία εξαιρετική ευκαιρία ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και το ρόλο που παίζουμε ως κυβέρνηση, ως ελληνική διπλωματία και ως εκλεγμένοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την τοπική αυτοδιοίκηση, τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς να συμβάλλουν με τις εμπειρίες και τις προτάσεις τους στους σχεδιασμούς της ΕΕ. Οι ενημερωμένοι και δημιουργικοί πολίτες είναι η δύναμη κάθε προσπάθειας σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: αρχείο κας ευρωβουλευτού Κράτσα Ρόδης. Ψηφίζοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Α. Π. Έχετε αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις στον χώρο εργασίας σας, όπως παραδείγματος χάρη να έχετε θελήσει να προωθήσετε μία ιδέα / θεσμό που τελικά δεν εφαρμόστηκε ή να έχετε έρθει σε ρήξη με κάποιον συνάδελφο σας;

Ρ. Κ. Φυσικά αντιμετωπίζω δυσκολίες πολλές φορές στην προώθηση κάποιων θεμάτων. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνονται μάχες, γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ ευρωβουλευτών από διάφορες χώρες, διάφορες πολιτικές ομάδες για όλα τα θέματα. Χρειάζονται επιμονή, γνώση, πειστικά επιχειρήματα, ατελείωτες ώρες εργασίας και συχνά σκληρές διαπραγματεύσεις. Γι’αυτό κάθε επιτυχημένη έκβαση μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση. Λυπάμαι που λόγω έλλειψης ενημέρωσης στη χώρα μας δεν αναγνωρίζονται από τους πολίτες αυτές οι διαδικασίες.

Μαρτυρίες μαθητών Euroscola 2014

των μαθητριών Αναστασίου Παναγιώτας, Σιάρκα Νικολέτας, Φίλιου Δήμητρας και Χάϊδου Βασιλικής

Η αποστολή των αριστευσάντων μαθητών της Περιφέρειας Ηπείρου, μετά από γραπτό διαγωνισμό για την υποτροφία Euroscola στο Στρασβούργο, μας διέγειρε το ενδιαφέρον και αποφασίσαμε να δούμε τις εντυπώσεις των παιδιών μετά από την εμπειρία τους.

Στείλαμε λοιπόν τις παρακάτω ερωτήσεις και εκείνοι μας απάντησαν.

Ποιός σας έδωσε το κίνητρο να ασχοληθείτε με αυτό το πρόγραμμα;

Μαρία Θεοδώρου (5ο ΓΕ.Λ. Ιωαννίνων): Πρώτη φορά για αυτό το πρόγραμμα με ενημέρωσε πέρυσι η φιλόλογος που είχα στην α” λυκείου. Χρειάστηκε αναμονή ενός χρόνου για να λάβω μέρος.

Λαμπρίνα Κώστα (ΓΕ.Λ. Φιλιππιάδας): Το βασικό κίνητρο για μένα ήταν η συμμετοχή της φίλης μου Δήμητρας στην περσινή υποτροφία της euroscola. Η περιγραφή των εμπειριών της, της πανέμορφης πόλης του Στρασβούργου αλλά και της μοναδικής ημερίδας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μου κίνησαν το ενδιαφέρον να συμμετάσχω κι εγώ!

Μαρία Μόσχου (2ο ΓΕ.Λ. Πρέβεζας): Αυτό το πρόγραμμα ήταν κάτι εντελώς τυχαίο για εμένα! Ο άνθρωπος που μου έδωσε το κίνητρο να ασχοληθώ περαιτέρω ήταν η καλή μου φίλη, την ώρα που ο αρμόδιος καθηγητής μας ενημέρωνε για το πρόγραμμα Euroscola.

Στάθης-Ηρακλής Μαυρομάτης (4ο ΓΕ.Λ. Ιωαννίνων): Ήταν μια καλή ευκαιρία για να πώ την γνώμη μου για το πολιτικό σύστημα, και γι αυτό έγραψα την έκθεση πιστεύοντας ότι δεν θα περάσω επειδή ήμουν εκτός θέματος, αλλά κάποιος το εκτίμησε.

Κωνσταντίνα-Μαρία Κογιάντη (2ο ΓΕ.Λ. Άρτας): Το γεγονός ότι θα γνώριζα νέα άτομα με διαφορετικές κουλτούρες και προσωπικότητες, η εμπειρία να συμμετάσχεις στη λήψη αποφάσεων και τη συζήτηση για θέματα που αφορούν όλους τους Ευρωπαίους, όπως επίσης και οι εμπειρίες φίλων μου που συμμετείχαν πέρυσι στο Euroscola, ήταν η αφορμή να συμμετάσχω στο πρόγραμμα.

Θάλεια Βλάχου (4ο ΓΕ.Λ. Ιωαννίνων): Ως κίνητρο στάθηκαν οι διηγήσεις των εμπειριών από παιδιά που είχαν συμμετάσχει προηγούμενες χρονιές στο Euroscola.

Θεανώ Τσίκαρη (ΓΕ.Λ. Ζωσιμαίας): Η αλήθεια είναι πως μόνη μου ανακάλυψα το συγκεκριμένο πρόγραμμα και αμέσως σκέφτηκα να δηλώσω συμμετοχή μιας και θα ήταν μια μοναδική ευκαιρία να έρθω σε επαφή με τους Ευρωπαίους συνομηλίκους μου, να μοιραστώ τις απόψεις και τις εμπειρίες μου μαζί τους και αυτοί το ίδιο.

Αρετή Παπανικολάου (ΓΕ.Λ. Ηγουμενίτσας): Μόλις ενημερώθηκα για το πρόγραμμα Euroscola καθώς και για το τι περιλάμβανε, αμέσως αποφάσισα να λάβω μέρος και δε χρειάστηκα επιπλέον κίνητρα. Το γεγονός ότι θα ταξίδευα στο εξωτερικό, θα γνώριζα και άλλους νέους και θα επισκεπτόμουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν αρκετά για να δηλώσω συμμετοχή.

Ράνια Πεσλή (1ο ΓΕ.Λ. Άρτας): Tο ίδιο το πρόγραμμα ήταν ένα κίνητρο. Ενημερώθηκα γι αυτό και το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον και έτσι αποφάσισα να συμμετάσχω. Επίσης οι διηγήσεις των εμπειριών από φίλους που συμμετείχαν τις προηγούμενες χρονιές με ενθουσίασαν περισσότερο.

Ποιές είναι οι γνώσεις και εμπειρίες που αποκτήσατε χάρη στην υποτροφία του Euroscola;

Μαρία Θεοδώρου: Χάρη στην υποτροφία, απέκτησα γνώσεις σχετικά με την Ε.Ε. Επίσης, το ταξίδι και η συμμετοχή στο ευρωκοινοβούλιο ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Η γνωριμία με συνομηλίκους ήταν ενδιαφέρουσα. Το πιο συναρπαστικό όμως κομμάτι της εκδρομής ήταν η παρουσίαση της χώρας μας στο ευρωκοινοβούλιο!!!

Λαμπρίνα Κώστα: Η υποτροφία euroscola δίδαξε πολλά, χωρίς αμφιβολία! Πρώτον και κύριο, το ότι οι τίμιες προσπάθειες και οι θυσίες ανταμείβονται! Ύστερα, έμαθα καλύτερα τον εαυτό μου και τις δυνατότητές του, μέσα από τις δραστηριότητες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο˙ επιπλέον, ενισχύθηκε ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ τόσο κρατών όσο και μαθητών, και διδάχθηκα τέλος, τη σημασία του να είσαι ενεργός πολίτης, να κάνεις τη φωνή σου να ακουστεί και να συμμετέχεις στις αποφάσεις που σε αφορούν!

Μαρία Μόσχου: Η γνώση και η εμπειρία που αποκόμισα από αυτό το πρόγραμμα ήταν πάρα πολλές και φυσικά θα παραμείνουν ανεξίτηλες. Είναι αξιόλογο το γεγονός ότι γνώρισα μαθητές της ίδιας ηλικίας από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και μοιράστηκα τις απόψεις μου με αυτούς για θέματα που αφορούν την Ευρώπη.

Στάθης-Ηρακλής Μαυρομάτης: Κατάλαβα ότι οι περισσότεροι λαοί τις Ευρώπης ΔΕΝ πιστεύουν στην ενότητα και είναι πολύ ανταγωνιστικοί. Όμως γνώρισα πολλά παιδιά που δε θα ξεχάσω ποτέ και πέρασα μαζί τους υπέροχες εμπειρίες.

Κωνσταντίνα-Μαρία Κογιάντη: Αρχικά γνώρισα πολλά άτομα από διαφορετικές χώρες και με διαφορετικές κουλτούρες που θα μου μείνουν αξέχαστα, καθώς πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να συνδιαλέγεσαι με διαφορετικά άτομα και να μαθαίνεις τι είναι αυτό που κάνει τον κάθε λαό ξεχωριστό. Επίσης, ότι ο κάθε ευρωπαίος πολίτης έχει τη δυνατότητα να εκφράσει ό,τι τον απασχολεί και να προσπαθήσει ώστε να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών.

Θάλεια Βλάχου: Από το ταξίδι αυτό έμαθα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και πώς λειτουργούν τα θεσμικά της όργανα. Γνώρισα πολλούς καινούριους χαρακτήρες τόσο από το εξωτερικό αλλά και από την ίδια μου την χώρα… Περάσαμε απίστευτες στιγμές μαζί που μας χάρισαν απίστευτο γέλιο και πολλές αναμνήσεις.

Θεανώ Τσίκαρη: Διαπίστωσα με χαρά πως ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας προβληματίζεται γόνιμα για την κατάσταση της Ευρώπης σήμερα, αν και από χώρα σε χώρα συχνά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε διαφέρουν και υπάρχει δυσκολία ταύτισης με τον άλλο. Ενημερώθηκα ακόμη για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα αρμόδια όργανα, ενώ ταυτόχρονα άκουσα πολλές ενδιαφέρουσες και καινοτόμες ιδέες και έκανα γνωριμίες που δε θα ξεχάσω ποτέ μου.

Αρετή Παπανικολάου: Η υποτροφία του Euroscola ήταν μία ξεχωριστή και εποικοδομητική εμπειρία που θα μου μείνει αλησμόνητη, μέσα από την οποία έμαθα πολλά πράγματα. Αρχικά, γνώρισα νέους από διαφορετικές χώρες με διαφορετικές κουλτούρες και αυτό με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι παρά τις φυλετικές μας διαφορές πάνω απ’ όλα είμαστε όλοι νέοι με ένα κοινό όραμα: να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον. Επιπλέον, απέκτησα επιπλέον γνώσεις γύρω από τη λειτουργία της Ε.Ε, αλλά και τον τρόπο που συνεδριάζουν οι ευρωβουλευτές. Τέλος, πήρα μία γεύση από τη γαλλική κουλτούρα έχοντας επισκεφτεί δύο πανέμορφα μέρη, το Κολμάρ και το Στρασβούργο.

Ράνια Πεσλή: “Έμαθα περισσότερα πράγματα για την Ευρώπη και γνώρισα το χώρο που παίρνονται σημαντικές αποφάσεις. Επίσης γνώρισα και συζήτησα με άτομα από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική νοοτροπία και ανταλλάσοντας απόψεις μαζί τους μπόρεσα να καταλάβω την διαφορετικότητά μας.

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες όσον αφορά την εργασία στο Ευρωκοινοβούλιο ή και το ταξίδι σας εκεί; Αν ναι, ποιές ήταν αυτές;

Μαρία Θεοδώρου: Αν εξαιρέσουμε τις διαφορές της ελληνικής με τη γαλλική κουζίνα, οι δυσκολίες του ταξιδιού ήταν ελάχιστες. Σχετικά με την εργασία μας στο ευρωκοινοβούλιο, το μόνο δυσάρεστο ήταν ότι δε μας έδιναν τον λόγο.

Λαμπρίνα Κώστα: Σαφώς και υπήρξαν δυσκολίες! Αρχικά, για να προετοιμάσω τις σημειώσεις που χρησιμοποίησα στη συγγραφή της έκθεσης, δεν συμμετείχα στην τριήμερη εκδρομή που διοργάνωσε η τάξη μου (το αποτέλεσμα με αποζημίωσε και με το παραπάνω!)! Έπειτα ήταν το άγχος της αποτυχίας, το οποίο ήταν αρκετά ψυχοφθόρο.

Μαρία Μόσχου: Το θέμα της έκθεσης ήταν αρκετά εξεζητημένο! Ο καθένας μπορούσε να προσεγγίσει το ζητούμενο από πολλές και διαφορετικές οπτικές γωνίες! Ωστόσο, το ταξίδι ήταν μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία, καθώς πέρα από το γεγονός ότι βρισκόμασταν σε πόλη του εξωτερικού, είχα μια πάρα πολύ ωραία και ευχάριστη παρέα!

Στάθης-Ηρακλής Μαυρομάτης: Αν εξαιρέσουμε ότι ο πιλότος στο αεροπλάνο του γυρισμού ήταν λίγο σαν μεθυσμένος και πήγε να μας σκοτώσει (!), όλα τα υπόλοιπα ήταν μια χαρά. Κάποιοι λαοί των οποίων η γλώσσα ήταν τα αγγλικά ή τα γαλλικά είχαν μεγαλύτερη ευφράδεια λόγου και αυτό με έκανε να έχω άγχος για το πώς θα μιλήσω στα αγγλικά και μερικές φορές με έκανε να μην λέω την γνώμη μου.

Κωνσταντίνα-Μαρία Κογιάντη: Με έφερε σε δύσκολη θέση το γεγονός ότι ορισμένοι λαοί φέρονταν ανταγωνιστικά, όπως επίσης και ότι είχαν δημιουργηθεί κλίκες ανάμεσα σε κάποιες χώρες με αποτέλεσμα να μην μπορώ να εκφράσω τη γνώμη μου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Θάλεια Βλάχου: Κατά τη διάρκεια παραμονής μας στο ευρωκοινοβούλιο, μερικές φορές ένιωθα λίγο άβολα γιατί κάποιες χώρες ήταν λίγο ανταγωνιστικές και είχαν ευφράδεια λόγου και αυτό το γεγονός λειτουργούσε κάποιες φορές αποθαρρυντικά στο να εκφράσω τη γνώμη μου. Επίσης, το φαγητό ήταν λίγο χάλια και το ταξίδι στο γυρισμό με το αεροπλάνο ήταν φοβιστικό.

Θεανώ Τσίκαρη: Η μεγαλύτερη δυσκολία, κατά τη γνώμη μου, αφορούσε το ζήτημα της γλώσσας, αφού όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη μητρική τους γλώσσα κατά τη διάρκεια των συνεδριών, βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση απέναντι σε όσους μπορούσαν. Επίσης, η εμπειρία πολλών συμμετεχόντων που πήγαζε από την ενασχόληση τους με την επιχειρηματολογία και το debate ως σχολικό μάθημα ήταν εμφανής και πολλές φορές απέτρεπε τους υπόλοιπους από το να συμμετάσχουν ενεργά.

Αρετή Παπανικολάου: Στην αρχή του ταξιδιού ανησυχούσα για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ελληνική αποστολή από τις άλλες χώρες, αφού είχα ακούσει από άλλους μαθητές που είχαν παρακολουθήσει και αυτοί το πρόγραμμα στο παρελθόν ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζονταν ως κατώτεροι. Ωστόσο, στις συζητήσεις μου με άλλους μαθητές δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και οι προτάσεις και οι ιδέες μου έγιναν δεκτές.

Ράνια Πεσλή: Ήρθα σε δύσκολη θέση αρκετές φορές και δεν μπόρεσα να εκφράσω ελεύθερα τη γνώμη μου εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού και της επιθετικότητας ορισμένων λαών.

Πέρασε 1 μήνας από το ταξίδι σας στις 6 του Φλεβάρη 2014. Τι σας έμεινε τελικά από αυτή την εμπειρία;

Μαρία Θεοδώρου: Μετά από ένα μήνα συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο τις διαφορές της ελληνικής νοοτροπίας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Λαμπρίνα Κώστα: ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, πραγματικά, πέρασα υπέροχα, και καταλυτικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι με τα υπόλοιπα παιδιά γνωριστήκαμε και ήταν σαν να τα ήξερα χρόνια, κι όχι 4 μέρες! Η εμπειρία του Κοινοβουλίου ήταν κάτι το μοναδικό που δεν πρόκειται να το ξαναζήσω, και μου λείπει αφάνταστα!

Μαρία Μόσχου: Η εμπειρία αυτή ήταν πραγματικά υπέροχη! Γνώρισα νέα άτομα, νέες προσωπικότητες και μοιράστηκα τις ιδέες και τις απόψεις μου! Μακάρι να μην τελείωνε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.. Αλλά είτε το θέλουμε, είτε όχι, τα καλά πράγματα τελειώνουν κάποτε…

Στάθης-Ηρακλής Μαυρομάτης: Μου έμειναν όλες οι στιγμές με τους φίλους που γνώρισα και ήταν υπέροχες. Ακόμα μου έμειναν τα μέρη που είδα και τα πράγματα που έμαθα!

Κωνσταντίνα-Μαρία Κογιάντη: Βασικά, θα μου μείνει αξέχαστη η συνολική εμπειρία, καθώς είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλά άτομα από το εξωτερικό αλλά και από την ίδια την ομάδα μου με τα οποία γνωριστήκαμε στο ταξίδι, όπως επίσης το γραφικό και ήσυχο περιβάλλον των πόλεων που επισκεφτήκαμε.

Θάλεια Βλάχου: Μου έμεινε η εικόνα του ευρωκοινοβουλίου καθώς και εικόνες από τις διάφορες χώρες που επισκεφτήκαμε. Δε θα ξεχάσω τα άτομα που γνώρισα, που μου ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή τελείως άγνωστα, και τις εμπειρίες που ζήσαμε μαζί!

Θεανώ Τσίκαρη: Αμέτρητες αναμνήσεις με τα υπόλοιπα παιδιά της ελληνικής αποστολής και αξέχαστες εμπειρίες που ήμουν τυχερή να ζήσω.

Αρετή Παπανικολάου: Είναι πολλά τα πράγματα που δε θα ξεχάσω. Το δέος που ένιωσα μόλις αντίκρισα το Κοινοβούλιο, η αγωνία μου για την παρουσίαση της Ελλάδας στο Κοινοβούλιο, τα φαγητά (ακόμα κι αν στους περισσότερους δεν άρεσαν!), όλα τα μέρη που επισκεφτήκαμε… Αλλά περισσότερο δεν πρόκειται να ξεχάσω τα παιδιά (- το Στάθη να «σπάει» πόρτες) και την πιτσαρία που από Αρετή έγινα Alladin.

Ράνια Πεσλή: Έχω υπέροχες αναμνήσεις από τις πόλεις που επισκεφθήκαμε και κυρίως από τα παιδιά που γνώρισα και μοιράστηκα πολλά μαζί τους.

Θα θέλατε να το επαναλάβετε;

Μαρία Θεοδώρου: Εννοείται!!!!!

Λαμπρίνα Κώστα: Αν μου δινόταν η ευκαιρία, φυσικά και ναι!!!

Μαρία Μόσχου: Μετά από μια τόσο όμορφη εμπειρία, φυσικά και θα ήθελα να επαναλάβω αυτό το ταξίδι! Και πιστεύω πως όλοι όσοι συμμετείχαν, θα ήθελαν το ίδιο.

Στάθης-Ηρακλής Μαυρομάτης: ΣΙΓΟΥΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!

Κωνσταντίνα-Μαρία Κογιάντη: Φυσικά! Εύχομαι να είχαμε κι εμείς τη δυνατότητα όπως κάποιες άλλες χώρες (π.χ. Πορτογαλία) να πάμε παραπάνω από μία φορά.

Θάλεια Βλάχου: Σίγουρα θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που είχε αυτή την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Θεανώ Τσίκαρη: Εννοείται, χωρίς δεύτερη σκέψη!

Αρετή Παπανικολάου: Σίγουρα!!

Ράνια Πεσλή: Αναμφίβολα! Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που είχα τη δυνατότητα να συμμετάσχω σε αυτό το πρόγραμμα και που αν είχα την ευκαιρία θα το επαναλάμβανα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Τι θα λέγατε στα παιδιά που θέλουν να συμμετέχουν στον επόμενο διαγωνισμό;

Μαρία Θεοδώρου: Στα παιδιά που θα ήθελαν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, θα έλεγα πως αξίζει τον κόπο να διαθέσουν χρόνο και ενέργεια, γιατί το ταξίδι θα τους ανταμείψει. Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι οι σοκολάτες ήταν ΥΠΕΡΟΧΕΣ!!! Οι φίλοι μου έμειναν πολύ ευχαριστημένοι!!

Λαμπρίνα Κώστα: Θα τους έλεγα να το παλέψουν, να βάλουν τα δυνατά τους και να δουλέψουν σκληρά, γιατί στο τέλος, η επιτυχία είναι γλυκιά!

Μαρία Μόσχου: Αυτό που θα έλεγα στα παιδιά που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Euroscola είναι να το τολμήσουν. Δε χρειάζεται να φοβούνται κανέναν και τίποτε! Θα ήταν υπέροχο αυτήν την εμπειρία που έζησα εγώ να την ζήσουν και άλλοι μαθητές!

Στάθης-Ηρακλής Μαυρομάτης: Τα παιδιά να φροντίσουν να μάθουν 5 πράγματα από μουσική (PinkFloyd ) και από πολιτική και μετά ας πάνε και στο Euroscola. Να γράψουν ό,τι πιστεύουν, αυτό θα έλεγα, και να είναι σίγουροι ότι αν διακριθούν, θα περάσουν τέλεια! Υ.Γ “ΝΑ ΣΠΑΤΕ” ΠΟΡΤΕΣ

Κωνσταντίνα-Μαρία Κογιάντη: Να δηλώσουν συμμετοχή χωρίς δεύτερη σκέψη, καθώς αυτές είναι μοναδικές ευκαιρίες για νέες εμπειρίες, γνωριμίες και ταξίδια, που θα μείνουν αξέχαστες για μια ζωή!

Θάλεια Βλάχου: Να έχουν πίστη στον εαυτό τους, να μην φοβούνται να εκφράζουν την γνώμη τους και επίσης να μην έχουν κανένα ενδοιασμό στο να δηλώσουν συμμετοχή, γιατί θα περάσουν απλά Τ-Ε-Λ-Ε-Ι-Α!!!

Θεανώ Τσίκαρη: Να νιώθουν υπερήφανοι για τη χώρα αυτή την οποία θα εκπροσωπήσουν και λέγεται Ελλάδα και να μη διστάσουν να απολαύσουν και να αξιοποιήσουν την κάθε στιγμή!

Αρετή Παπανικολάου: Θα τους έλεγα να βάλουν τα δυνατά τους να γράψουν την καλύτερη έκθεση, γιατί είναι μοναδική εμπειρία!!!

Ράνια Πεσλή: Είναι μια από τις ευκαιρίες που δεν παρουσιάζονται συχνά στη ζωή, γι αυτό δεν πρέπει να διστάζουν ούτε στιγμή γιατί αξίζει τον κόπο.

Φωτογραφικό υλικό από την ημερίδα μπορείτε να δείτε στη σελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου:
http://srv-ipeir.pde.sch.gr/index.php/europeanprograms/euroscola/738-strasvourgophoto2014

Ή στη σελίδα Euroscola στο Facebook:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.598864823516511.1073741845.195715000498164&type=1

Ορίζοντας 2020

των μαθητριών Μέμου Ελβίρα, Μπουμπουγιάννη Βασιλική, Τσουμάνη Χριστίνα

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας διοργάνωσε μία εναρκτήρια εκδήλωση όσον αφορά το «Νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα» για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας 2020». Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος με την συμμετοχή του βοήθησε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση εργασίας με την επίτροπο Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης, κυρία Màire Geoghegan-Quinn.

Η εκδήλωση για το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» μας κινεί το ενδιαφέρον μετά από χρόνια, να σκεφτούμε την ζωή μας από πολλές γωνίες, και τρόπους για να καταπολεμήσουμε την κρίση. Γι‘ αυτό και ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με τον λόγο του, υπογράμμισε τα κύρια μέρη για τον «Ορίζοντα 2020». Αρχικά μας τόνισε ότι αυτό το Νέο Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» είναι ένα από τα κύρια εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο θα προσπαθήσουν να πάνε ενάντια στην κρίση μέσω της ανάπτυξης της «Οικονομίας της Γνώσης» και της ενίσχυσης των πλεονεκτημάτων της Ένωσης. Ως αποτέλεσμα, επιθυμούμε την καθιέρωση στις πρώτες θέσεις μεταξύ των Παγκόσμιων «παικτών» σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, σε όλες τις χώρες. Μετά τον κ. Αρβανιτόπουλο στην εκδήλωση με χαιρετισμό απευθύνθηκαν επίσης οι επίτροποι Màire Geoghegan-Quinn αλλά και η Μαρία Δαμανάκη, αρμόδια για θέματα θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας.

Στόχοι

 • Ανταπόκριση στην οικονομική κρίση για επένδυση σε μελλοντική απασχόληση και ανάπτυξη.
 • Αντιμετώπιση των ανησυχιών των λαών σχετικά με τα προς το ζην, την ασφάλεια και το περιβάλλον.
 • Ενδυνάμωση της παγκόσμιας θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία.

Προτεραιότητες

 1. Άριστη Επιστήμη:
  • Η επιστήμη παγκόσμιας εμβέλειας είναι το θεμέλιο των τεχνολογιών του αύριο, των θέσεων εργασίας και της ευημερίας.
  • Η Ευρώπη χρειάζεται να αναπτύξει, να προσελκύσει & να διατηρήσει το ερευνητικό ταλέντο.
  • Οι ερευνητές χρειάζονται πρόσβαση στις καλύτερες υποδομές.
 2. Βιομηχανική ηγεμονία:
  • Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να δημιουργήσει ανάπτυξη & απασχόληση.
  • Οι στρατηγικές επενδύσεις σε τεχνολογίες «κλειδιά» (π.χ. προηγμένη βιομηχανική παραγωγή, μικροηλεκτρονική) στηρίζουν την καινοτομία σε όλους τους υπάρχοντες και αναδυόμενους τομείς.
  • Η Ευρώπη χρειάζεται να προσελκύσει περισσότερη ιδιωτική επένδυση στην έρευνα & στην καινοτομία.
 3. Κοινωνικές προκλήσεις:
  • Οι στόχοι πολιτικής της Ε.E (κλίμα, περιβάλλον, ενέργεια, μεταφορά κλπ) δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς καινοτομία.
  • Ριζοσπαστικές λύσεις προέρχονται από πολύ-επιστημονικές συνεργασίες, συμπεριλαμβάνοντας τις κοινωνικές & ανθρωπιστικές επιστήμες.
  • Ελπιδοφόρες λύσεις χρειάζεται να δοκιμαστούν, να επιδειχθούν και να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Προϋπολογισμός

Ο «Ορίζοντας 2020» αποτελεί το μεγαλύτερο ενιαίο πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας παγκοσμίως και ως εκ τούτου θέτει σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα της έρευνας στην Ευρώπη και διεθνώς για την επόμενη επταετία. Σημειώνεται ωστόσο, ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ είναι κατά πολύ μικρότερη από τους πόρους που δαπανούν για έρευνα και καινοτομία τα κράτη μέλη μέσω των εθνικών προϋπολογισμών. Ενδεικτικά, μόνο η Γερμανία για το 2011 δαπάνησε περίπου 75 δις ευρώ – σε δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες, όσα περίπου θα δαπανήσει η ΕΕ για ολόκληρη την επταετία 2014-2020.

Πηγή: φωτογραφία από projectdla.eu

Erasmus+: το νέο πρόγραμμα της ΕΕ

των μαθητών Ζάραγκα Θωμά, Σδράνη Ιάσονα, Πάνου Χρήστου και της μαθήτριας Φώτου Αικατερίνης

Πολλοί είναι αυτοί που στη σημερινή εποχή επιθυμούν να σπουδάσουν ή και να εργαστούν στο εξωτερικό, είτε γιατί οι δείκτες ανεργίας στη χώρα τους βάζουν φραγμούς στα μελλοντικά επαγγελματικά τους σχέδια, είτε γιατί αναζητούν καινούργιες εμπειρίες. Κατά καιρούς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει οργανώσει και χρηματοδοτήσει ποικίλα προγράμματα, που αφορούσαν κυρίως νέους που ήθελαν να δουλέψουν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος της, αλλά και διοργάνωναν ανταλλαγές μαθητών μεταξύ σχολείων, αλλά και καθηγητών, για την εργασία τους στο εξωτερικό (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius και Grundtvig το πρόγραμμα «Νεολαία σε δράση» και ακόμα πέντε διεθνή προγράμματα). Το νέο πρόγραμμα της Ε.Ε. τα συνδυάζει όλα αυτά, έτσι λοιπόν έχει προγράμματα για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία, και τον Αθλητισμό στο διάστημα 2014-2020. Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται Erasmus+.

Τι ακριβώς όμως είναι το Erasmus+; Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει επτά έτη και έχει ως στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας. Ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχεια του ιδιαίτερα επιτυχημένου προγράμματος Erasmus, στο οποίο την περίοδο 2007-2013 συμμετείχαν περίπου 2.700.000 Ευρωπαίοι, εξ αυτών 50.000 Έλληνες. Βέβαια, αξίζει να τονισθεί πως ο προϋπολογισμός του Erasmus+ θα ανέλθει σε 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 40% υψηλότερο από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν σε αυτό περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν, να επιμορφωθούν, να αποκτήσουν επαγγελματική πείρα καθώς και να συμμετάσχουν σε δράσεις εθελοντισμού στο εξωτερικό.

Επίσης, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει διακρατικές συμπράξεις μεταξύ ιδρυμάτων και οργανισμών στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας, ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία και να γεφυρωθεί ο κόσμος της εκπαίδευσης με τον κόσμο της εργασίας. Απώτερος στόχος αυτού είναι να καλυφθούν οι ελλείψεις δεξιοτήτων που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη, όπου συμβαίνει το εξής οξύμωρο. Ενώ, από την μία πλευρά υπάρχουν περισσότερες από δύο εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας και πολλοί εργοδότες δηλώνουν πως δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με τα απαιτούμενα προσόντα, την ίδια στιγμή αρκετές χώρες κυρίως του Ευρωπαϊκού Νότου ταλανίζονται από έντονη ανεργία. Οι στατιστικές δείχνουν ότι για τους φοιτητές που είχαν παρακολουθήσει το πρόγραμμα erasmus στάθηκε πιο εύκολο να βρουν εργασία. Αυτό οφείλεται στις γνώσεις που απέκτησαν, αλλά και στην εξοικείωση με τη γλώσσα, τον πολιτισμό, το εκπαιδευτικό-εργασιακό σύστημα της εκάστοτε χώρας.

Επιπρόσθετα, υποστηρίζεται πως το Erasmus+ θα στηρίξει τις εθνικές προσπάθειες για εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, ενώ στον τομέα του αθλητισμού, που για πρώτη φορά περιλαμβάνεται σε τέτοιου είδους προγράμματα θα χρηματοδοτήσει τοπικές δράσεις καθώς και διασυνοριακά σχέδια αντιμετώπισης προβλημάτων, όπως οι στημένοι αγώνες, το ντοπάρισμα, η βία και ο ρατσισμός, θέματα δηλαδή που σηκώνουν μεγάλη συζήτηση και απαιτούν αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης.

Σε γενικές γραμμές είναι ένα πρόγραμμα που πιστεύεται πως θα έχει μεγάλη απήχηση στους νέους και σε αυτό αναμφίβολα έχουν συμβάλλει και οι πιο απλουστευμένοι όροι συμμετοχής και χρηματοδότησης, σε σύγκριση πάντα με τα προηγούμενα προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπολογίζεται ότι στο Erasmus+ θα συμμετάσχουν:

 • 2 εκατομμύρια φοιτητές για σπουδές ή κατάρτιση στο εξωτερικό (συμπεριλαμβάνονται 450.000 περίοδοι πρακτικής άσκησης).
 • 650.000 σπουδαστές επαγγελματικών σχολών και μαθητευόμενοι, που θα λάβουν υποτροφίες για να σπουδάσουν, να καταρτιστούν ή να εργαστούν στο εξωτερικό.
 • 800.000 εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί και νεαροί εργαζόμενοι, που θα διδάξουν ή θα καταρτίσουν άτομα στο εξωτερικό.
 • 200.000 φοιτητές που παρακολουθούν πλήρη κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών σε άλλη χώρα.
 • Περισσότεροι από 500.000 νέοι για προγράμματα εθελοντισμού ή ανταλλαγών νέων.
 • Περισσότεροι από 25.000 φοιτητές που θα λάβουν υποτροφίες για κοινά πτυχία master, τα οποία προϋποθέτουν σπουδές σε τουλάχιστον δύο ΑΕΙ του εξωτερικού.
 • 125.000 σχολεία, ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ΑΕΙ, φορείς για την εκπαίδευση ενηλίκων, οργανώσεις της νεολαίας και επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν για τη δημιουργία 25.000 «στρατηγικών συμπράξεων» με σκοπό την προώθηση της ανταλλαγής εμπειριών και την ενθάρρυνση διασυνδέσεων με τον κόσμο της εργασίας.
 • 3.500 εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις που θα λάβουν υποστήριξη για να δημιουργήσουν περισσότερες από 300 «συμμαχίες» για την τόνωση της απασχολησιμότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
 • Χρηματοδότηση, επίσης, θα λάβουν 600 συμπράξεις στον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών μη κερδοσκοπικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Προϋποθέσεις για να πάει κανείς Erasmus:

 • Επιτυχής περάτωση των σπουδών του πρώτου έτους
 • Καλή ακαδημαϊκή επίδοση
 • Πολύ καλή γνώση της γλώσσας διδασκαλίας του ιδρύματος υποδοχής (υποβάλλεται σχετικό πιστοποιητικό ή/και γίνονται εξετάσεις)
 • Υψηλά κίνητρα για συμμετοχή στο Πρόγραμμα
 • Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι από τις προσφερόμενες θέσεις σε κάποιο από τα πανεπιστήμια υποδοχής, τότε επιλέγεται ο υποψήφιος με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι μπορούν να γίνουν δεκτοί στο πανεπιστήμιο της επόμενης επιλογής τους.

Βήματα για τη συμμετοχή των φοιτητών στο Εrasmus+:

Αν είσαι φοιτητής και θες να πάρεις υποτροφία μέσω του προγράμματος-από τη στιγμή που πληρείς τις παραπάνω προϋποθέσεις- υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

1. Επικοινωνία με το Γραφείο LLP-Erasmus: Ο φοιτητής επικοινωνεί με το Γραφείο LLP-Erasmus για μια πρώτη συζήτηση και για την επιβεβαίωση της υποτροφίας.

2. Αναζήτηση Φορέα Υποδοχής:Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές πρέπει να επικοινωνούν με τους διδάσκοντες στο Τμήμα τους οι οποίοι μπορούν να συστήσουν κάποιους φορείς κοντά στο γνωστικό αντικείμενο σπουδών. Επίσης οι φοιτητές μπορούν να αναζητήσουν φορέα ακόμα και μέσω διαδικτύου χρησιμοποιώντας κάποια από τις μηχανές αναζήτησης.

3. Συνάντηση με τον Τμηματικό Υπεύθυνο: Ο φοιτητής συναντά τον Τμηματικό Υπεύθυνο για να λάβει έγκριση υποψηφιότητας και για να συζητήσει τις επιλογές του σχετικά με τον Φορέα Υποδοχής. Ο υποψήφιος μπορεί να επιλέξει να στείλει το βιογραφικό του σε περισσότερους από έναν φορείς. Ένα θέμα που επίσης πρέπει να συζητηθεί με τον Τμηματικό Υπεύθυνο είναι και το παραδοτέο που πρέπει να προσκομίσει ο φοιτητής με τη λήξη της Πρακτικής του.

4. Υποβολή Αίτησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος & Βιογραφικού: Ο φοιτητής υποβάλλει το βιογραφικό του στον Φορέα μαζί με ένα πολύ σύντομο γράμμα που να τεκμηριώνει την επιλογή του για τον εν λόγω Φορέα. Από τη στιγμή που ο φοιτητής στείλει το βιογραφικό του πρέπει να παρακολουθεί τακτικά τα email του έτσι ώστε αν έχει απάντηση από το φορέα να απαντήσει αμέσως ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

5. Συμπλήρωση της Σύμβασης και αποστολή φακέλου Υποψηφιότητας: Ο φοιτητής σε συνεργασία με το Φορέα Υποδοχής και τον Τμ. Υπεύθυνο συμπληρώνουν με προσοχή και ακρίβεια το παράρτημα της Σύμβασης – Training Agreement & Quality Commitment. Μόλις και τα 3 μέρη συμφωνήσουν στην τελική μορφή του κειμένου τότε ο φοιτητής εκτυπώνει την Σύμβαση και προχωρούμε στην υπογραφή της. Ο φοιτητής σε όλα τα βήματα και ειδικά για την ορθή συμπλήρωση των εντύπων είναι σε επικοινωνία με το Γραφείο LLP-Erasmus. Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι να ορίζεται το ακριβές διάστημα που θα εργαστεί ο φοιτητής ώστε να υπολογίζεται ανάλογα και το ύψος της υποτροφίας.

6. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: Για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη υπάρχουν τρεις δυνατότητες. Η πρώτη είναι o Φορέας Υποδοχής να σου παρέχει ασφαλιστική κάλυψη πράγμα που πρέπει να διευκρινιστεί εξ αρχής μαζί τους. Η δεύτερη είναι, εφόσον ασφαλίζεσαι από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, να προμηθευτείς δωρεάν την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης προσκομίζοντας τα εξής: 1) Θεωρημένο Βιβλιάριο Ασθενείας, 2) Αίτηση Έκδοσης Κάρτας Υγείας. Η τρίτη είναι να σε καλύπτει ο ασφαλιστικός φορέας των γονιών σου. Σε αυτή την περίπτωση παίρνεις από το Γραφείο σχετική βεβαίωση την οποία την προσκομίζεις στον ασφαλιστικό φορέα των γονιών σου ώστε να σου χορηγηθεί η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης.

Και αν κάποιοι πιστεύουν πως το άρθρο αυτό παρουσιάζει μόνο τα θετικά του Erasmus+ , τότε η απάντηση είναι απλή. Σαφώς και το πρόγραμμα δεν εκθειάζεται σκόπιμα και είναι κατανοητό πως οποιαδήποτε προσπάθεια απευθύνεται σε τόσο μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες θα αντιμετωπίσει ορισμένες δυσκολίες στην εφαρμογή. Όμως η προσπάθεια αυτή δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από μία τεράστια ευκαιρία σε εκατοντάδες άτομα να ζήσουν, να μορφωθούν, να εργαστούν σε μία άλλη χώρα γνωρίζοντας ταυτόχρονα νέους τρόπους ζωής και άγνωστους μέχρι τότε ανθρώπους.

Πηγή: φωτογραφία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύνδεσμος Erasmus+, copyright Robert Kneschke (shutterstock).

Συνέντευξη με το δημοσιογράφο Κώστα Αργυρό

των μαθητών Σδράνη Ιάσονα, Ζάραγκα Θωμά και Σούτζιο Σωκράτη

Ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός είναι ίσως από τους λίγους που γνωρίζουν τόσο καλά τα ζητήματα της Ε.Ε. και τα οποία πρόβαλε με μοναδικό τρόπο μέσα από την εκπομπή του 27 (που έγιναν 28) της Ευρώπης. Έτσι δεν είχαμε παρά να τον αναζητήσουμε και να του θέσουμε καίρια ερωτήματα σχετικά με την Ευρώπη. Κύριε Αργυρέ θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την αποδοχή της πρόσκλησής μας.

Α. Π.: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τον εαυτό σας;

Κ.Α.: Γεννήθηκα το 1967 και μεγάλωσα στην Αθήνα. Από παιδί με συγκινούσε το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Βρέθηκα από τα 18 μου στο εξωτερικό (Βιέννη-Αυστρία) και δούλεψα σαν ανταποκριτής στην Κεντρική Ευρώπη για μια δεκαετία. Επέστρεψα στην Ελλάδα το 1999. Από το 2001 εργάζομαι στην τηλεόραση και ασχολούμαι με τα ευρωπαϊκά θέματα. Εχω κάνει δεκάδες ντοκυμαντέρ και έχω ταξιδέψει σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Εχω συνεργαστεί με εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτή την περίοδο αρθρογραφώ και στο protagon.gr. Κατά τη γνώμη μου πάντως αν δεν γράφεις σε εφημερίδες ή στο διαδίκτυο δε μπορείς να λέγεσαι δημοσιογράφος.

Α.Π.: Έχετε δουλέψει ως ανταποκριτής για εφημερίδες και περιοδικά σε χώρες του εξωτερικού. Πώς ήταν σαν εμπειρία και τι διαφορές βρίσκετε σε σχέση με το εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα;

Κ.Α.: Είναι τεράστια εμπειρία να βρεθείς από μικρή ηλικία στο εξωτερικό. Αλλάζει πολύ ο τρόπος που βλέπεις την Ελλάδα αλλά και τον εαυτό σου. Οι συνάδελφοι μας ειδικά στις χώρες του «Βορρά» διαθέτουν πολύ καλύτερα μέσα και πολύ καλύτερες συνθήκες δουλειάς από εμάς στην Ελλάδα, ειδικά τώρα με την κρίση. Αλλά και αυτοί άνθρωποι είναι, με τις αδυναμίες τους και συχνά και με τις προκαταλήψεις τους.

Α.Π.: Σε μια παλιά ανάρτηση γράφετε το εξής: «Η τηλεόραση είναι ένα μεγάλο καζάνι, που μοιάζει να μην έχει πάτο και κάθε λογής ετερόκλητα υλικά σιγοβράζουν μονίμως στο ζουμί τους και αυτό που θα σου μείνει, όποτε και αν δοκιμάσεις, είναι η έντονη γεύση του μαϊντανού». Θεωρείτε ότι η Ελληνική τηλεόραση έχει φτάσει σε ένα τέλμα και αν ναι, τι αλλαγές χρειάζονται; Μπορεί να παρέχεται αμερόληπτη ενημέρωση στους πολίτες;

Κ.Α.: Είναι αδύνατη η αμεροληψία, ειδικά όταν η τηλεόραση ελέγχεται από τους αποκαλούμενους «διαπλεκόμενους» επιχειρηματίες. Η ελληνική τηλεόραση είναι φτηνή απομίμηση άλλων τηλεοράσεων του εξωτερικού. Τονίζω το «φτηνή». Μπορείς να το πεις και φτηνιάρικη. Νομίζω ότι πάντα βρισκόταν σε τέλμα, απλά η «λάμψη» του lifestyle έκρυβε τις εγγενείς αδυναμίες της. Μόνο μια σοβαρή και ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση θα μπορούσε να προσφέρει κάποιες εγγυήσεις ποιότητας και αμεροληψίας. Αλλά αυτό δεν το θέλησε ποτέ καμιά κυβέρνηση. Και σήμερα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, γιατί μεταξύ άλλων η τηλεόραση είναι και ένα πολύ ακριβό «σπορ» και δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι.

Α.Π.: Από τις εκπομπές που έχετε κάνει με θέματα που άπτονται της Ευρώπης θεωρείτε ότι είναι παρεξηγημένη ως έννοια και θεσμός; Ή δεν έχει καταλάβει ακόμη τη δυναμική της;

Κ.Α.: Οι Ελληνες πάντα είχαν μια στρεβλή αντίληψη της Ευρώπης με ευθύνη κυρίως της πολιτικής ηγεσίας που φρόντιζε πάντα να «κατηγορεί» για όλα τα στραβά τις Βρυξέλλες και να κρατάει τα εύσημα πάντα για τον εαυτό της. Δεν νοιώσαμε ποτέ ως μέρος της Ευρώπης. Λέμε Ευρώπη και βγάζουμε συνήθως τον εαυτό μας απ” έξω…

Α.Π.: Οι Έλληνες ως Ευρωπαίοι πολίτες τι στάσεις υιοθετούν; Είναι ευρωσκεπτικιστές;

Κ.Α.: Θα έλεγα ότι είναι συμφεροντολόγοι. Ευρωπαίοι όπου βολεύει, «πατριώτες» όπου ξεβολεύονται.

Α.Π.: Το «Αγαπάμε να μισούμε την Ευρώπη» ισχύει στην περίπτωση των Ελλήνων;

Κ.Α.: Θα μπορούσα να το διατυπώσω κι έτσι. Το ζήτημα έχει να κάνει με την κακή πληροφόρηση, με ένα λανθασμένο «πατριωτισμό» αλλά και με την «αφασία» που έχει προκαλέσει το σοκ της κρίσης στην ελληνική κοινωνία, η οποία αναζητά να βρει ποιός έφταιξε για τα δεινά της.

Α.Π.: Διαβάζοντας άρθρα σας έχουμε την πεποίθηση ότι πιστεύετε σε μια θεσμική Ένωση πέραν της οικονομικής. Είναι εφικτό να συμβεί αυτό ή η ετερότητα αποτελεί τροχοπέδη στην επικοινωνία μεταξύ των εταίρων;

Κ.Α.: Αν υπήρχε ένας σωστός διαχωρισμός εξουσιών και αρμοδιοτήτων, διαφάνεια και σωστή ενημέρωση των πολιτών, που να τους δίνει δυνατότητα συμμετοχής στις αποφάσεις η ολοκλήρωση θα μπορούσε να προχωρήσει. Οπως ο Θεσσαλός, ή ο Ηπειρώτης νοιώθει και Ελληνας θα μπορούσε να νοιώθει και Ευρωπαίος, αν είχε πειστεί ότι αυτό δεν απειλεί την ταυτότητά του. Η νεολαία στην Ευρώπη, παρά τις ιδιαιτερότητές της, ντύνεται το ίδιο, ακούει τις ίδιες μουσικές, βλέπει τις ίδιες ταινίες, έχει ίδιες συμπεριφορές, επικοινωνεί χωρίς σύνορα μέσα από το διαδίκτυο, έχει λίγο ως πολύ τα ίδια ερεθίσματα. Το σύνθημα «Ενότητα μέσα στην πολυμορφία» είναι πολύ σωστό στη σύλληψή του, άσχετα αν συχνά δεν εφαρμόζεται σωστά στην πράξη.

Α.Π.: Το παρόν τεύχος του «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ» είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη διαρροή Ελλήνων επιστημόνων (Drain Brain) προς χώρες του εξωτερικού. Είναι σημείο των καιρών ή ισχύει αυτό που λέγεται ότι «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της»;

Κ.Α.: Οι Ελληνες πάντα δοκίμαζαν τις δυνάμεις τους εκτός συνόρων και μάλιστα οι περισότεροι με επιτυχία. Είναι όμως διαφορετικό να φεύγεις από δική σου επιλογή και διαφορετικό να εξαναγκάζεσαι από τις συνθήκες. Αυτό συμβαίνει μαζικά τώρα. Φοβάμαι ότι οι συνέπειες του Brain Drain είναι κάτι που θα βιώσουμε πολύ έντονα τις επόμενες δεκαετίες.

Α.Π.: Στην παρούσα φάση θεωρείτε ότι πρέπει να είμαστε πάνω στον ταύρο που μεταφέρει την Ευρώπη ή πρέπει να κατέβουμε από αυτόν;

Κ.Α.: Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Δεν είναι και το απλούστερο πράγμα να ισορροπείς πάνω στον ταύρο και να διεκδικείς το χώρο που σου ανήκει. Αν κατέβεις όμως, το περπάτημα θα είναι ακόμα πιο επίπονο και μάλλον δεν θα προλαβαίνεις το ρυθμό των άλλων που θα πηγαίνουν καβάλα σε ένα τετράποδο.

Α.Π.: Οι Γερμανοί θεωρούν ότι είναι πολύ μικροί για τον κόσμο και πολύ μεγάλοι για την Ευρώπη. Για την Ελλάδα τι ισχύει; Είμαστε χαμένοι ή κερδισμένοι από την συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα;

Κ.Α.: Εμείς είμαστε μια χώρα «μεσαίου μεγέθους» μέσα στην Ευρώπη. Δεν είμαστε δηλαδή αμελητέα ποσότητα. Υπάρχουν χώρες πολύ μικρότερες. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε δικαιώματα, τα οποία πρέπει και να διεκδικούμε και να προστατεύουμε. Αλλά δεν είμαστε και «ο ομφαλός της γης», όπως νομίζουν ορισμένοι. Συνολικά είμαστε κερδισμένοι από την Ευρώπη. Ποτέ καμιά χώρα που επέλεξε τον απομονωτισμό δεν είδε την κατάστασή της να βελτιώνεται. Αλλά και καμιά χώρα που ζούσε σε ένα «συννεφάκι» μεγαλομανίας.

Α.Π.: Σύμφωνα με το γάλλο θεωρητικό Tzvetan Todorov ο πιο γοργά εξελισσόμενος εχθρός της δημοκρατίας είναι ο λαϊκισμός. Η απειλή αυτή διαφαίνεται στην Ελλάδα;

Κ.Α.: Το λαϊκισμό τον συναντάμε κάθε μέρα παντού. Σε πολιτικούς, ΜΜΕ, στις καθημερινές μας συζητήσεις. Η απειλή είναι τεράστια. Ο λαϊκισμός απευθύνεται σε ένστικτα, «καλοπιάνει» τους ανθρώπους και είναι «κατανοητός» ακόμα και από τον πιο ανόητο. Αυτή είναι η «δύναμή του». Από εκεί προέρχεται η απειλή του.

Α.Π.: Τελειώνοντας, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε γιατί δε γίνατε ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ. Τι ήταν αυτό που σας σταμάτησε από το ποδόσφαιρο ή καλύτερα τι ήταν αυτό που σας ώθησε στη δημοσιογραφία;

Κ.Α.: Μάλλον το να γίνω ποδοσφαιριστής και μάλιστα της Λίβερπουλ ήταν πιο δύσκολο… Πολλές φορές στη ζωή σε βοηθούν και οι συμπτώσεις. Εγώ είχα γράψει στην πέμπτη Δημοτικού την πρώτη μου χειροποίητη εφημερίδα. Αισθάνομαι τυχερός που έγινα δημοσιογράφος, ακόμα και τώρα που το επάγγελμα περνά βαθιά κρίση. Γνώρισα ενδιαφέροντες ανθρώπους που αλλιώς δεν θα είχα γνωρίσει, πήγα σε τόπους που πιθανώς δεν θα είχα πάει, είδα πράγματα που μπορεί να μην είχα καν μάθει ότι συμβαίνουν. Κατάλαβα πολύ καλύτερα τον κόσμο. Εμαθα να αμφιβάλω για τις απόλυτες αλήθειες, τα δόγματα και τα αξιώματα. Οτι είμαι σήμερα έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη δουλειά που κάνω εδώ και 25 χρόνια.

Α.Π.: Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο που διαθέσατε στην ομάδα μας και να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Κ.Α.: Κι εγώ σας ευχαριστώ και σας εύχομαι να ζήσετε σε μια Ελλάδα που δεν θα διώχνει τα παιδιά της και σε μια Ευρώπη που δεν θα διαχωρίζει τους πολίτες της σε «κατηγορίες».

Top