των μαθητριών Μέμου Ελβίρα, Μπουμπουγιάννη Βασιλική, Τσουμάνη Χριστίνα
Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας διοργάνωσε μία εναρκτήρια εκδήλωση όσον αφορά το «Νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα» για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας 2020». Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος με την συμμετοχή του βοήθησε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση εργασίας με την επίτροπο Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης, κυρία Màire Geoghegan-Quinn.
Η εκδήλωση για το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» μας κινεί το ενδιαφέρον μετά από χρόνια, να σκεφτούμε την ζωή μας από πολλές γωνίες, και τρόπους για να καταπολεμήσουμε την κρίση. Γι‘ αυτό και ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με τον λόγο του, υπογράμμισε τα κύρια μέρη για τον «Ορίζοντα 2020». Αρχικά μας τόνισε ότι αυτό το Νέο Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» είναι ένα από τα κύρια εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο θα προσπαθήσουν να πάνε ενάντια στην κρίση μέσω της ανάπτυξης της «Οικονομίας της Γνώσης» και της ενίσχυσης των πλεονεκτημάτων της Ένωσης. Ως αποτέλεσμα, επιθυμούμε την καθιέρωση στις πρώτες θέσεις μεταξύ των Παγκόσμιων «παικτών» σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, σε όλες τις χώρες. Μετά τον κ. Αρβανιτόπουλο στην εκδήλωση με χαιρετισμό απευθύνθηκαν επίσης οι επίτροποι Màire Geoghegan-Quinn αλλά και η Μαρία Δαμανάκη, αρμόδια για θέματα θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας.
Στόχοι
- Ανταπόκριση στην οικονομική κρίση για επένδυση σε μελλοντική απασχόληση και ανάπτυξη.
- Αντιμετώπιση των ανησυχιών των λαών σχετικά με τα προς το ζην, την ασφάλεια και το περιβάλλον.
- Ενδυνάμωση της παγκόσμιας θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία.
Προτεραιότητες
- Άριστη Επιστήμη:
- Η επιστήμη παγκόσμιας εμβέλειας είναι το θεμέλιο των τεχνολογιών του αύριο, των θέσεων εργασίας και της ευημερίας.
- Η Ευρώπη χρειάζεται να αναπτύξει, να προσελκύσει & να διατηρήσει το ερευνητικό ταλέντο.
- Οι ερευνητές χρειάζονται πρόσβαση στις καλύτερες υποδομές.
- Βιομηχανική ηγεμονία:
- Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να δημιουργήσει ανάπτυξη & απασχόληση.
- Οι στρατηγικές επενδύσεις σε τεχνολογίες «κλειδιά» (π.χ. προηγμένη βιομηχανική παραγωγή, μικροηλεκτρονική) στηρίζουν την καινοτομία σε όλους τους υπάρχοντες και αναδυόμενους τομείς.
- Η Ευρώπη χρειάζεται να προσελκύσει περισσότερη ιδιωτική επένδυση στην έρευνα & στην καινοτομία.
- Κοινωνικές προκλήσεις:
- Οι στόχοι πολιτικής της Ε.E (κλίμα, περιβάλλον, ενέργεια, μεταφορά κλπ) δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς καινοτομία.
- Ριζοσπαστικές λύσεις προέρχονται από πολύ-επιστημονικές συνεργασίες, συμπεριλαμβάνοντας τις κοινωνικές & ανθρωπιστικές επιστήμες.
- Ελπιδοφόρες λύσεις χρειάζεται να δοκιμαστούν, να επιδειχθούν και να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Προϋπολογισμός
Ο «Ορίζοντας 2020» αποτελεί το μεγαλύτερο ενιαίο πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας παγκοσμίως και ως εκ τούτου θέτει σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα της έρευνας στην Ευρώπη και διεθνώς για την επόμενη επταετία. Σημειώνεται ωστόσο, ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ είναι κατά πολύ μικρότερη από τους πόρους που δαπανούν για έρευνα και καινοτομία τα κράτη μέλη μέσω των εθνικών προϋπολογισμών. Ενδεικτικά, μόνο η Γερμανία για το 2011 δαπάνησε περίπου 75 δις ευρώ – σε δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες, όσα περίπου θα δαπανήσει η ΕΕ για ολόκληρη την επταετία 2014-2020.
Πηγή: φωτογραφία από projectdla.eu