Αφιέρωμα στην Ημέρα της Μουσικής

Ο εορτασμός της Ημέρας της Μουσικής αποτελεί μια πρωτοβουλία που καθιερώθηκε το 1982 στη Γαλλία και έκτοτε έχει εδραιωθεί ως θεσμός και εκτός των γαλλικών συνόρων σε δεκάδες χώρες και ακόμη περισσότερες πόλεις ανά τον κόσμο.

Πρόκειται για μια γιορτή η οποία στοχεύει να προάγει την έννοια της μουσικής, όπου ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατακλύζουν, αφιλοκερδώς, δημοτικούς χώρους, πάρκα, πλατείες, δρόμους, σταθμούς κ.α., δίνοντας χιλιάδες συναυλίες δωρεάν για το κοινό.

ethnkh

Η ιδέα για μια ολοήμερη μουσική γιορτή που να πραγματοποιείται στην ημέρα του θερινού ηλιοστασίου (21 Ιουνίου για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και γενικά το βόρειο ημισφαίριο), προήλθε από τον Αμερικάνο μουσικό Joel Cohen, ο οποίος πέρασε δύο σεζόν ως παραγωγός μουσικών ραδιοφωνικών προγραμμάτων για το Γαλλικό Εθνικό Ραδιόφωνο (“France Musique”).

Το 1982 λοιπόν, το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού αγκάλιασε άμεσα την ιδέα και καθιέρωσε την «Ημέρα της Μουσικής» που διεξάγεται σε εκατοντάδες χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Η Γιορτή της Μουσικής, από το 1985, εξαπλώθηκε έξω από τα Γαλλικά σύνορα με αφορμή την Ευρωπαϊκή χρονιά μουσικής. Μάλιστα, η Αθήνα, 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, ήταν η πρώτη πόλη στην οποία η Γιορτή πραγματοποιήθηκε εκτός Γαλλίας.

Η Ημέρα της Μουσικής έχει πάρει αξιοσημείωτες διαστάσεις στον κόσμο, έχοντας μετατραπεί σε ένα διεθνές γεγονός σε πολλές χώρες (Λουξεμβούργο, Ιταλία, Ελλάδα, Περού, Εκουαδόρ, Κολομβία κ.ά.) και οργανώνεται από μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Βερολίνο, η Βηρυτός ή το Μεξικό.

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης