Συμπαντικά

συμπαν 1

συμπαν 1

Πηγή: www.iefimerida.gr/news/294421/dihos-telos-sympan-periehei-dyo-trisekatommyria-galaxies-lene-tora-oi-epistimones

FACTS

 

®    Το ήξερες ότι ο Ήλιος είναι 4 δις ετών;

®    Πόσες γαίες χρειάζονται για να κάνουν την διάμετρο του Ήλιου; Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις. 110 είναι ο αριθμός που ψάχνεις.

®    Πόσο απέχει η Γη από την Σελήνη; 1 sec φωτός. (1 δευτερόλεπτο φωτός: 299.792.458 μέτρα)

®    Το ήξερες ότι το Σέλας, το όμορφο αυτό φαινόμενο, είναι η πηγή φωτός για την εξάμηνη νύχτα που λαμβάνει χώρα στους πόλους της Γης;

®    Από πόσα αστέρια αποτελείται ο Γαλαξίας; 700 δις!

®    Νομίζεις πως ξέρουμε πολλά για το σύμπαν; Ξανασκέψου το, γιατί γνωρίζουμε μόνο το 4% της ύλης του.

®    Πώς δημιουργήθηκε ο Ήλιος; Ο Ήλιος δημιουργήθηκε από την αύξηση θερμοκρασίας έπειτα από την έκρηξη ενός αστέρα, που δημιούργησε και το ηλιακό μας σύστημα. Πριν από αυτό, δεν υπήρχε τίποτα για 4,5 δις χρόνια, εκτός από ένα νεφέλωμα (μεγάλο σύννεφο) αποτελούμενο από άτομα υδρογόνου.

®    Τι είναι ο Ήλιος; Ο Ήλιος είναι μια τεράστια μπάλα αέρα. Αν παρατηρήσεις τον Ήλιο, θα δεις ΄΄λάβα΄΄ να βγαίνει από αυτόν. Όμως, η ΄΄λάβα΄΄ αυτή είναι πηχτό αέριο.

®    Τα πιο ΄΄σκούρα΄΄ μέρη του Ήλιου ονομάζονται κηλίδες. Είναι πολύ ισχυροί μαγνήτες που έχουν ψυχρό αέριο από κάτω τους. Μάλιστα, 6 γαίες χωρούν στη μεγάλη κηλίδα του Ήλιου.

®    Οι επιστήμονες λένε πως το σύμπαν είναι παγωμένο. Γιατί όμως; Το σύμπαν έχει τεράστια έκταση, οπότε έχει παγώσει.

®    Ο Ήλιος έχει ακόμη 4 με 5 δις χρόνια ζωής, όμως τι θα συμβεί μετά την καταστροφή του; Υπάρχει περίπτωση να ξαναδημιουργηθεί; Η απάντηση είναι «όχι» καθώς είναι μόνος του  και αφού ο κοντινότερος Ήλιος είναι πολλά έτη φωτός μακριά του. (Έτος φωτός: 9.460.730.472.580.800 μέτρα, περίπου 10 τρις χιλιόμετρα).

®    Πώς δημιουργήθηκε όλο αυτό το στερέωμα (σύμπαν); Στην αρχή το σύμπαν ήταν 10-13 cm, όσο και το κέντρο μιας μαύρης τρύπας. Ήταν πυκνότατο και πολύ θερμό. Σύμφωνα με τον Στίβεν Χόκινγκ, δεν ξέρουμε τον φυσικό μηχανισμό που δημιούργησε το σύμπαν.

Συντάκτης: Τζίνα Χριστίνα

 

Top