Ρομποτική

Robot

Την παρακάτω συνέντευξη μας παραχώρησε ο κ. Περουτσέας Ευστράτιος καθηγητής Πληροφορικής στο Γυμνάσιο Νέας Αρτάκης, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ.

 

Robot

- Πότε και πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με την ρομποτική; Τι ενδιαφέρον βρίσκετε σε αυτή;

 

-«Τον Οκτώβριο του 2016, επομένως δεν έχω κλείσει ούτε 3 χρόνια. Μέχρι τότε δεν είχα κάποια ιδέα παρά μόνο ό,τι είχα ακούσει από συναδέλφους και ημερίδες όπως για παράδειγμα στο κόκκινο σπίτι στη Χαλκίδα ή σε ένα συνέδριο στη Νομαρχεία για την ρομποτική. Την άνοιξη του 2016 είχε έρθει η WRO HELLAS στην Νομαρχεία.

Το ενδιαφέρον που βρίσκω στη ρομποτική είναι ότι συνδυάζει την κατασκευή με τον προγραμματισμό και ο στόχος της κάθε φορά είναι να λύσει ένα καινούριο πρόβλημα. Στην πληροφορική έχεις προβλήματα να λύσεις ενώ στην ρομποτική εκτός από αυτά τα προβλήματα έχεις και το σχεδιαστικό κομμάτι.»

 

 

 

 

- Για ποιους λόγους θα παροτρύνατε ένα παιδί να ασχοληθεί με την ρομποτική; Μπορεί ο καθένας να το κάνει;

 

 

-«Πρώτον για να αναπτύξει την λεπτή κινητικότητα του, κάτι που μπορεί να το θεωρούμε δεδομένο αλλά στις μέρες μας τα παιδιά δεν την κατέχουν και ένας λόγος είναι ότι ασχολούνται  περισσότερη ώρα με οθόνες αφής παρά με κατασκευές. Έπειτα για να αποκτήσει αλγοριθμική σκέψη και να μάθει να προγραμματίζει, να κατανοήσει τις απλές και σύνθετες μηχανές και την λειτουργία τους, να αναζητήσει και να βρίσκει λύσεις σε προβλήματα και τέλος  για να εργαστεί σε ομάδες από πολύ μικρή ηλικία, δηλαδή να επικοινωνήσει, να επιχειρηματολογήσει, ακόμα και να διαφωνήσει. Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει και να αποκτήσει τις βασικές αρχές, η εξέλιξη του καθενός όμως εξαρτάται από την διάθεση, τον ζήλο και την πειθαρχεία που θα δείξει. Επομένως, δεν γνωρίζουμε το που θα φτάσει ο καθένας, για παράδειγμα αν μπορεί να σταθεί σε ένα διαγωνισμό ρομποτικής. Και το τελευταίο το αναφέρω επειδή αρκετοί γονείς έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τον διαγωνισμό ρομποτικής.»

 

 

-Με μαθητές του Γυμνασίου Νέας Αρτάκης ποιες διακρίσεις κατακτήσατε;

 

 

-«Τον Ιανουάριο 2017 δώρισαν στο σχολείο μας, στο Γυμνάσιο Νέας Αρτάκης, ένα σετ ρομποτικής της lego με την προϋπόθεση ότι θα κατεβαίναμε  στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής. Έτσι, μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ και να φτιάξω ομάδες ρομποτικής για το σχολείο μας, για τους διαγωνισμούς του 2017 και 2018.

Το 2017 την ομάδα αποτελούσαν οι: Χρήστος Κουτουλής, Ηλιάνα Λύρα, Ανδρέας Καρβελάς, οι οποίοι διακρίθηκαν με την 1η θέση στον περιφερειακό Στερεάς Ελλάδας στις 12 Μαρτίου.

Το 2018 την ομάδα αποτελούσαν οι: Θάνος Καλαβρής, Αναστασία Δήσου, Τένια Καραμάντουλα, Δημήτρης Παραλέκας, οι οποίοι διακρίθηκαν επίσης με την 1η θέση στον περιφερειακό Στερεάς Ελλάδας  στις 25 Φεβρουαρίου και με την 24η στον πανελλήνιο διαγωνισμό στις 4 Μαρτίου.

Φέτος (2019) δεν εκπροσώπησα το Γυμνάσιο Νέας Αρτάκης αλλά προπόνησα μία δική μου, ανεξάρτητη, ομάδα όπου όμως συμμετείχε ο Νίκος Κολλάρας, μαθητής του σχολείου μας, μαζί με τους Ανδρέα Βάθη και Παναγιώτη Περουτσέα. Η ομάδα αυτή με το όνομα «Αλγόριθμος» διακρίθηκε με την 1η θέση στον περιφερειακό Στερεάς Ελλάδας στις 17 Μαρτίου και με τη 2η στον πανελλήνιο διαγωνισμό στις 17 Μαρτίου μια σπουδαία διάκριση που την χαρήκαμε ιδιαίτερα.»

 

 

-  Υπάρχει κάτι που θυμάστε από την εμπειρία σας στον διαγωνισμό ρομποτικής με τους μαθητές σας που να χαρακτηρίζετε ως ιδιαίτερο;

 

 

-«Αυτό που θεωρώ ιδιαίτερο και το βλέπω σε κάθε διαγωνισμό ρομποτικής είναι η εμπλοκή και η συνεργασία των μαθητών της ομάδας άλλοτε σε φιλικούς και άλλοτε σε έντονους τόνους. Είναι η διάθεση των παιδιών να παλέψουν και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους με σκοπό μια αξιοπρεπή παρουσία, να κάνουν δηλαδή το ρομπότ να δουλέψει και να πάρει άριστη βαθμολογία. Είχα την χαρά να το ζήσω στη Λαμία και στην Αθήνα και στους τρεις τελευταίους  διαγωνισμούς ρομποτικής.»

 

 

- Αντιμετωπίσατε δυσκολίες κατά την προετοιμασία για τον διαγωνισμό ρομποτικής; Αν ναι ποια θεωρείτε ότι ήταν η μεγαλύτερη από αυτές;

 

-« Κατά την προετοιμασία για έναν διαγωνισμό ρομποτικής σίγουρα ο κάθε προπονητής συναντάει δυσκολίες, αρχικά οι πιο πολλές έχουν σχέση με το θέμα του διαγωνισμού και ειδικότερα με την κατασκευή του ρομπότ. Μια δυσκολία ωστόσο που έχουμε οι προπονητές και ίσως δεν πηγαίνει το μυαλό σας είναι η επιλογή των τριών μόλις μαθητών που θα αποτελέσουν την ομάδα. Ειδικά στην περίπτωση που η ομάδα εκπροσωπεί ένα ολόκληρο σχολείο, η επιλογή των μελών της είναι εξαιρετικά δύσκολη. Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη δυσκολία που είχα από όλους τους διαγωνισμούς που έχω συμμετάσχει ήταν η επιλογή της ομάδας του Γυμνασίου Νέας Αρτάκης το 2018. Υπήρχαν πολλοί ικανοί μαθητές και έπρεπε να διαλέξω μόλις τρεις. Κατάφερα να περιορίσω τον αριθμό στους τέσσερις και τελικά αναγκάστηκα λόγω κανονισμού να αποκλείσω την Αναστασία Δήσου, κάτι που με στενοχώρησε ιδιαίτερα.»

 

 

- Δουλεύετε πάνω σε κάτι αυτό το διάστημα;

 

-«Αυτό τον καιρό ξεκουράζομαι μετά την επιτυχία στην Αθήνα και σκέφτομαι το πώς θα κατέβω στον διαγωνισμό ρομποτικής Ολυμπιάδα WRO τον Ιούνιο και με ποιους μαθητές θα κατέβω.»

 

 

- Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί η ρομποτική στο μέλλον;

 

-«Όταν μιλάμε για ρομποτική στην ουσία εννοούμε αυτοματισμούς. Έχουμε για παράδειγμα έναν αισθητήρα και όταν αντιληφθεί κάτι, το ρομπότ αντιδρά με το πώς έχει προγραμματιστεί. Ζούμε ήδη μέσα στους αυτοματισμούς και αυτοί γίνονται όλο και πιο πολλοί. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι τα αυτοκίνητα που παρκάρουν ή φρενάρουν μόνα τους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Θέλω να πω ότι δεν μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί η ρομποτική στο μέλλον αλλά θα σκεφτόμουν τις διάφορες στιγμές της καθημερινότητας μου και θα υπολόγιζα ότι πάνω από τις μισές ενέργειες μου θα τις κάνει ένα ρομπότ στα επόμενα χρόνια αντί για μένα. Δεν θα χρειαστεί ξανά να ανάψω και να σβήσω ένα φως, να κλειδώσω ή να ξεκλειδώσω το σπίτι, να ζεστάνω ή να δροσίσω το σπίτι και πολλά άλλα. Εσείς τα παιδιά έχετε να ζήσετε μεγάλες εξελίξεις και οφείλετε να είστε τεχνολογικά ενήμεροι για να συμβαδίζετε με αυτές.»

 

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για την τιμή που μου έκαναν, την Ελένη Φραγγοπούλου και την Άννα Τσιλινίκου και τους εύχομαι καλή πρόοδο και υγεία.»

 

Συντάκτες: Ελένη Φραγγοπούλου και  Άννα Τσιλινίκου

 

Top