Μονοκλωνικά αντισώματα

Χωρίς τίτλο
Πολλά ακούγονται τον τελευταίο καιρό για τα μονοκλωνικά αντισώματα και λόγω άγνοιας πολλοί είναι αυτοί που τα βλέπουν με πολύ ή λίγη καχυποψία.
Κλώνος, γενικά στη βιολογία, είναι ένας οργανισμός που έχει ακριβώς το ίδιο γενετικό υλικό (DNA) με αυτό κάποιου άλλου ατόμου. Αυτό για παράδειγμα συμβαίνει όταν φυτεύουμε ένα μόσχευμα (κλαράκι) από ένα φυτό, το οποίο στη συνέχεια βγάζει ρίζες και βλαστούς και μας δίνει ένα νέο φυτό.
Σχετικά με τα αντισώματα, όταν σε έναν ζωικό οργανισμό περάσει κάποιο ξένο σώμα ή ουσία, αυτός ο οργανισμός θα αντιδράσει και ένας από τους τρόπους άμυνας είναι και η παραγωγή αντισωμάτων, που είναι πρωτεΐνες που τις παράγουν εξειδικευμένα κύτταρα, τα λεμφοκύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα αυτού του ζώου θα κυκλοφορούν αυτά τα αντισώματα, μαζί όμως και με όλα τα άλλα αντισώματα που έχει ήδη φτιάξει αυτός ο οργανισμός από προηγούμενες μολύνσεις.
Με διάφορους, σχετικά απλούς τρόπους, μπορούμε να απομονώσουμε αυτά τα αντισώματα από το αίμα του ζώου. Αυτά τα αντισώματα μπορούμε να τα βάλουμε με ένεση σε κάποιο άλλο οργανισμό που έχει προσβληθεί από την ίδια ουσία (ή ασθένεια) και έτσι αυτή να καταπολεμηθεί.
Αυτούς του ορούς τους λέμε «πολυκλονικούς» γιατί περιέχουν και άλλα «άσχετα» αντισώματα με τη συγκεκριμένη ασθένεια. Παραδείγματα, όπως ήταν στην αρχική τους μορφή, ο αντιτετανικός ή ο αντιλυσσικός ορός, οπότε ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να φτιάξει αντισώματα.
Η διαφορά με τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι ότι αυτά παράγονται σε «παρθένα», βιοτεχνολογικά απομονωμένα λεμφοκύτταρα, τα οποία δεν έχουν φτιάξει ποτέ άλλοτε, κάποια άλλα αντισώματα. Αυτά τα απομονωμένα αντισώματα αναφέρονται ως μονοκλωνικά. Τίποτα το ύποπτο, τίποτα το πονηρό ή επικίνδυνο και χρησιμοποιούνται πάρα πολύ στη θεραπεία πάρα πολλών ασθενειών για την απομάκρυνση ανεπιθύμητων μορίων ή και μικροοργανισμών.
Τα εμβόλια, όπως τα γνωρίζουμε περιέχουν εξασθενημένους μικροοργανισμούς ή κομμάτια τους, που δεν προκαλούν την ασθένεια, αλλά «τσιγκλάνε» το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δηλαδή τα λεμφοκύτταρα, να φτιάξει από μόνος του, τα δικά του αντισώματα.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν είναι καμιά καινούργια εφεύρεση αλλά είναι γνωστά από τη δεκαετία του ’70

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης