Τα βρυόζωα (επίσης γνωστά ως πολύζωα ή εκτόπρωκτα) είναι συνομοταξία υδρόβιων ασπόνυλων ζώων. Συνήθως, μήκους περίπου 0,5 χιλιοστών, είναι διηθηματοφάγα, δηλαδή τρέφονται φιλτράροντας σωματίδια τροφής στο νερό χρησιμοποιώντας ένα ανασυρόμενο λοφοφόρο, μια «κορώνα» πλοκαμιών επενδυμένη με βλεφαρίδες. Τα περισσότερα θαλάσσια είδη ζουν σε τροπικά νερά, αλλά μερικά εμφανίζονται σε ωκεάνες τάφρους και άλλα βρίσκονται σε πολικά νερά. Μία τάξη ζει μόνο σε περιβάλλοντα γλυκού νερού, και μερικά μέλη μιας κυρίως θαλάσσιας τάξης προτιμούν το υφάλμυρο νερό. Είναι γνωστά 5869 είδη. Ένα γένος είναι μοναχικό και τα υπόλοιπα σχηματίζουν αποικίες.
Η ύδρα είναι απλό, υδρόβιο ζώο με ακτινωτή συμμετρία. Οι ύδρες είναι αρπακτικά ζώα που ανήκουν στην συνομοταξία κνιδόζωα, στην ομοταξία “Υδρόζωα” και στην τάξη “Ανθομέδουσες’. Βρίσκονται στις περισσότερες μη-ρυπασμένες λίμνες γλυκού νερού και ρέματα στις εύκρατες και τροπικές περιοχές και μπορούν να συλλεχθούν με ήπιο σκούπισμα με ένα δίχτυ συλλογής σε χορταριασμένες περιοχές. Έχουν συνήθως μήκος λίγα χιλιοστά και μελετούνται καλύτερα με ένα μικροσκόπιο. Οι βιολόγοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις ύδρες, λόγω της αναγεννητικής ικανότητάς τους. Μοιάζουν να μην γερνάνε ή να πεθαίνουν από γηρατειά. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν υπάρχει επιστημονική ομοφωνία σχετικά με το εάν η ύδρα υφίστανται γήρανση ή όχι.
Τα φύκη (λατινικά algae, στον ενικό το φύκος (alga), επονομάζονται λανθασμένα και άλγες από τα λατινικά) χαρακτηρίζονται συλλογικά από πολλές ταξινομικές ομάδες φωτοσυνθετικών οργανισμών που δεν ανήκουν στο αυστηρώς ορισμένο βασίλειο των Φυτών (Plantae sensu stricto ή Μετάφυτα ή Εμβρυόφυτα).
Εξερευνήστε τις Εικόνες –>