Απάτες

Οι απατεώνες υποδύονται ότι είναι γνωστά φιλανθρωπικά ιδρύματα και ζητούν δωρεές ή επικοινωνούν μαζί σας ισχυριζόμενοι ότι συλλέγουν χρήματα μετά από φυσικές καταστροφές ή μεγάλα γεγονότα.

Πώς λειτουργεί αυτή η απάτη

Ψεύτικες φιλανθρωπικές οργανώσεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη γενναιοδωρία και τη συμπόνια σας για άλλους που έχουν ανάγκη. Οι απατεώνες θα κλέψουν τα χρήματά σας παριστάνοντας κάποιο γνωστό φιλανθρωπικό ίδρυμα. Όχι μόνο αυτές οι απάτες σας κοστίζουν χρήματα, αλλά εκτρέπουν επίσης τις πολύ απαραίτητες δωρεές μακριά από νόμιμες φιλανθρωπικές οργανώσεις και σκοπούς.

Οι ψεύτικες φιλανθρωπικές προσεγγίσεις συμβαίνουν όλο το χρόνο και συχνά έχουν τη μορφή αντίδρασης σε πραγματικές καταστροφές ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές.

Οι απατεώνες θα παρουσιαστούν είτε ως πράκτορες νόμιμων γνωστών φιλανθρωπικών οργανώσεων είτε θα δημιουργήσουν το δικό τους φιλανθρωπικό όνομα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φιλανθρωπικές οργανώσεις που διεξάγουν ιατρική έρευνα ή υποστηρίζουν τους πάσχοντες από ασθένειες και τις οικογένειές τους. Μπορεί επίσης να παρουσιάζονται ως άτομα που χρειάζονται δωρεές για λόγους υγείας ή άλλους λόγους.

Οι απατεώνες μπορεί επίσης να παίζουν με τα συναισθήματά σας ισχυριζόμενοι ότι βοηθούν παιδιά που είναι άρρωστα.

Τα ψεύτικα φιλανθρωπικά ιδρύματα λειτουργούν με διάφορους τρόπους. Μπορεί να σας πλησιάσουν στο δρόμο ή στην εξώπορτά σας άτομα που μαζεύουν χρήματα. Οι απατεώνες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ψεύτικους ιστότοπους που μοιάζουν με αυτούς που λειτουργούν από πραγματικές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Μερικοί απατεώνες θα σας καλέσουν ή θα σας στείλουν email ζητώντας δωρεά.

Προειδοποιητικά σημάδια

Δεν έχετε ακούσει ποτέ πριν για τη φιλανθρωπική οργάνωση, ή είναι γνωστή, αλλά υποψιάζεστε ότι ο ιστότοπος, το email ή η επιστολή μπορεί να είναι ψεύτικα.

Το άτομο που συλλέγει δωρεές για λογαριασμό της φιλανθρωπικής οργάνωσης δεν έχει καμία ταυτότητα. Θυμηθείτε, ακόμα κι αν έχουν ταυτότητα, μπορεί να είναι πλαστό ή χωρίς νόημα.

Δέχεστε πίεση ή σας κάνουν να νιώθετε ένοχοι ή εγωιστές εάν δεν θέλετε να κάνετε δωρεά.

Σας ζητείται να δώσετε μια δωρεά σε μετρητά, καθώς δεν δέχονται επιταγές. Ή, θέλουν η επιταγή να γίνει σε αυτούς και όχι στη φιλανθρωπική οργάνωση.

Δεν σας δίνεται απόδειξη. Ή, σας δίνουν μια απόδειξη που δεν έχει τα στοιχεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Προστάτευσε τον εαυτό σου

Απευθυνθείτε απευθείας σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για να κάνετε μια δωρεά ή να προσφέρετε υποστήριξη.

Ελέγξτε το όνομα του οργανισμού και αναζητήστε το. Ελέγξτε τη διεύθυνση του ιστότοπου για να βεβαιωθείτε ότι είναι ίδια με αυτήν που αναζητήσατε.

Ποτέ μην στέλνετε χρήματα και μην δίνετε προσωπικά στοιχεία, στοιχεία πιστωτικής κάρτας ή στοιχεία λογαριασμού στο διαδίκτυο σε οποιονδήποτε δεν γνωρίζετε ή δεν εμπιστεύεστε.

Εάν σας πλησιάσει κάποιος πωλητής του δρόμου, ζητήστε να δείτε την ταυτότητά του. Αν έχετε αμφιβολίες για το ποιοι είναι, μην συνεχίσετε την συζήτηση και μη δώσετε χρήματα.

Εάν σας προσεγγίσουν προσωπικά, ζητήστε από τον πωλητή λεπτομέρειες σχετικά με τη φιλανθρωπική οργάνωση, όπως το πλήρες όνομά της, τη διεύθυνσή της και πώς θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα.

Αποφύγετε οποιαδήποτε συμφωνία με έναν άγνωστο που ζητά προκαταβολή μέσω χρηματικής εντολής, τραπεζικού εμβάσματος, διεθνούς μεταφοράς χρημάτων, προπληρωμένης κάρτας ή ηλεκτρονικού νομίσματος, όπως το Bitcoin. Είναι σπάνιο να ανακτήσετε χρήματα που στάλθηκαν με αυτόν τον τρόπο.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης