Κριτήρια επιλογής επαγγέλματος

Κριτήρια επιλογής επαγγέλματος

Βρισκόμαστε όλοι σε μια ηλικία όπου πρέπει να πάρουμε κάποιες σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον μας. Αυτές οι αποφάσεις θα παρθούν με βάση κάποια κριτήρια που ορίζουν το επάγγελμα που θα ακολουθήσουμε.

Αυτά τα κριτήρια είναι κοινά σε όλους τους νέους και

ανάλογα με την επιλογή του κάθε επαγγέλματος χωρίζονται σε ορθά και εσφαλμένα.

Ορθά κριτήρια

  1. Πρώτο κοινό και ορθό κριτήριο είναι οι προσωπικές ικανότητες και δεξιότητες μας αλλά και η κλίση του καθενός. Πρέπει να επιλέγουμε πρωταρχικά αυτό που πιστεύουμε ότι θα μας αρέσει να κάνουμε, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι η αποδοτικότητα αυξάνεται αν μας αρέσει η δουλειά που κάνουμε.
  2. Όταν επιλέγουμε επάγγελμα, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και τις οικονομικές απολαβές αυτού του επαγγέλματος. Είναι σημαντικό το επάγγελμα να έχει βιώσιμες οικονομικές αποδοχές και να παρέχει ασφάλεια στον εργαζόμενο.
  3. Σημαντικό επίσης είναι και το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο δουλεύουμε. Αυτό περιλαμβάνει τον χώρο εργασίας, τις συνθήκες υγιεινής, τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε αλλά και το ωράριο εργασίας, το οποίο είναι μεγίστης σημασίας, καθώς μπορεί να ελέγξει άμεσα τον χρόνο που έχουμε για τον εαυτό μας αλλά και για την οικογένεια μας.
  4. Υψίστης σημασίας είναι το κατά πόσο το επάγγελμα που θα επιλέξουμε θα έχει προοπτικές εύρεσης εργασίας. Δεν αναμένεται φυσικά να βρεθεί κατευθείαν εργασία, αλλά προϋποθέτεται η εύρεση εργασίας να είναι σχετικά εύκολη.
  5. Πολλές φορές σημαντική είναι και η ανάγκη του καθενός για κοινωνική καταξίωση μέσω του επαγγέλματος. Σε αυτό παίζει ρόλο και η ανατροφή αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον το οποίο έχει γνωρίσει.

Συχνά λάθη

  1. Ένα συχνό λάθος στην επιλογή επαγγέλματος είναι η πρόταξη του οικονομικού παράγοντα ως κύριο και σημαντικότερο και η παραμέληση των υπόλοιπων παραγόντων. Αυτό μπορεί να μας κάνει πιθανώς να απεχθανόμαστε το επάγγελμα μας, κάτι που οδηγεί στην μειωμένη αποδοτικότητα.
  2. Κοινό λάθος επίσης αποτελεί η συγκέντρωση στην επιλογή αρεστού επαγγέλματος, χωρίς την σκέψη της εύρεσης εργασίας, αλλά και η ρατσιστική αντιμετώπιση ορισμένων επαγγελμάτων ως κατώτερα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανεργία.
  3. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό σφάλμα είναι η ανάμειξη της οικογένειας και κυρίως των γονιών στην επιλογή του μελλοντικού επαγγέλματος. Οι γονείς μπορούν να επέμβουν αν και μόνο αν η επέμβαση τους έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Αν η επέμβαση έχει χαρακτήρα καταδυναστευτικό και πιεστικό, η επιλογή επαγγέλματος μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Μέσω όλων των παραπάνω αντιλαμβανόμαστε το πόσο σημαντική είναι η επιλογή του μελλοντικού μας επαγγέλματος, μια και αυτό θα είναι μεγάλο κομμάτι όλης της υπόλοιπης ζωής μας και πολλές φορές θα την διέπει και θα την χαρακτηρίζει. Πρέπει να κάνουμε την επιλογή μας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσοχή, καθώς μια λάθος επιλογή θα οδηγήσει πιθανόν σε μια ζωή δυστυχισμένη, ενώ μια σωστή επιλογή θα δώσει νόημα στην ζωή μας, θα μας δώσει ευχαρίστηση και θα μας γεμίσει. Έτσι, προκειμένου να επιλέξουμε σωστά, πρωταρχική σημασία έχει η ορθή πληροφόρηση και ενημέρωση σχετικά με το επιθυμητό επάγγελμα, και στην συνέχεια πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλα τα ανωτέρω κριτήρια και όσο γίνεται, να αποφύγουμε τα προαναφερθέντα λάθη. Σε τελική ανάλυση, όμως, μεγαλύτερη σημασία στην ζωή έχει να κάνουμε αυτό που μας γεμίζει και μας ευχαριστεί.

Οικονόμου Δ. & Παπακωνσταντίνου Π., ΓΕΛ Ορχομενού

Σχολιάστε

Top