ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ

περ

Ζώντας το τελευταίο διάστημα τα ακραία καιρικά φαινόμενα καταλαβαίνουμε τη σημασία που έχει η προστασία του περιβάλλοντος για την επιβίωση του ανθρώπου.

Αρχικά, ιδιαίτερη συμβολή στην επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου πρέπει και έχει η παιδεία με τη συστηματική και ουσιαστική περιβαλλοντική αγωγή. Με το επίθετο «συστηματική» εννοείται η μεθοδική διδασκαλία για τους νόμους που διέπουν τη φύση, τις ιδιαίτερες σχέσεις που την διακατέχουν και οι οποίες επηρεάζουν και την ανθρώπινη ζωή και για τα αίτια που προκαλούν την οικολογική καταστροφή. Παράλληλα , ουσιαστική θα είναι εάν εμπνεύσει στους νέους το σεβασμό και την αγάπη για τη φύση, εάν τους μεταδώσει νέες αξίες και ιδανικά ώστε να αναθεωρήσουν την ωφελιμιστική αντιμετώπιση της φύσης. Ακόμη, η παιδεία οφείλει να τους βοηθήσει να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον ώστε μέσω όλων αυτών να νιώσουν την άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση μεταξύ φύσης – ανθρώπου  και να την διαφυλάξουν  και για τις επόμενες γενιές.

Ευθύνη, και μάλιστα βαρύτατη, φέρει και η ίδια η πολιτεία. Είναι , πλέον , επιτακτική ανάγκη να ληφθούν από μέρους της προληπτικά αλλά και κατασταλτικά μέτρα που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας όπως τον εξονυχιστικό έλεγχο μεγάλων βιομηχανιών για την τήρηση των μέτρων λειτουργίας τους που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και την επιβολή προστίμων όταν δεν συμμορφώνονται προς αυτές τις υποδείξεις. Επίσης, η πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει τα αναγκαία εκείνα προγράμματα και να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια με στόχο την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και  την αποτελεσματική της παρέμβαση σε  περίπτωση εμφάνισης σοβαρών περιβαλλοντικών φαινομένων όπως πυρκαγιάς, μόλυνσης των υδάτων.

Συνοψίζοντας, το περιβάλλον είναι η φυσική κατοικία του ανθρώπου. Για το λόγο αυτό και πρέπει να διατηρήσει το περιβάλλον « παρθένο » όπως ακριβώς, δηλαδή, ήταν πριν την καταδυνάστευση του. Έχει ,άλλωστε, αναρωτηθεί κανείς τι πρόκειται να συμβεί εάν εξακολουθήσουμε να «βιαιοπραγούμε» με τον πιο βάναυσο τρόπο εναντίον της φύσης

Σχολιάστε

Top