Ρατσισμός

Ρατσισμός

Τα φαινόμενα των διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας δεν απαντώνται μόνο στις σύγχρονες κοινωνίες. Από την αρχαιότητα βλέπουμε παραδείγματα διακριτικής συμπεριφοράς έναντι διαφορετικών ομάδων και κοινωνιών. Στη σύγχρονη, βέβαια, εποχή επανέρχονται με διαφορετική διάσταση απ’ ότι παλιότερα αλλά τα δομικά στοιχεία που τα χαρακτηρίζουν παραμένουν τα ίδια.

Ο ρατσισμός αναφέρεται σε ένα σύνολο στάσεων και πεποιθήσεων, που χρησιμοποιεί ένα σύστημα, για να δικαιολογήσει και να διεκδικήσει την υπεροχή μιας κοινωνικής ομάδας πάνω σε άλλες. Αυτές οι πεποιθήσεις βασίζονται στην κοινωνική κατασκευή του “αγώνα δρόμου”, που στηρίζεται σε ορισμένες φυσικές, κοινωνικές, πολιτιστικές
διαφορές και χαρακτηριστικά, που κατηγοριοποιούν τους ανθρώπους σε φυλετικά θεωρούμενες υποδεέστερες ομάδες, συχνά με κοινωνικοοικο-
νομικές επιπτώσεις.
Μορφές ρατσισμού
  • Φυλετικός (π.χ. εθνικότητες, χρώμα δέρματος)
  • Κοινωνικός (π.χ. ομοφυλόφιλοι, εξαρτημένοι από ουσίες, μορφωτικό επίπεδο)
  • Θρησκευτικός
Αίτια Ρατσισμού
1. Ένα από τα σημαντικότερα αίτια, που καλλιεργεί και θρέφει το φαινόμενο του ρατσισμού, είναι το χαμηλό πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο πολλών ανθρώπων. Η πνευματική ρηχότητα εμποδίζει τον άνθρωπο να προσεγγίσει ηθικά και συναισθηματικά τους συνανθρώπους του μέσα από τις αρχές του ανθρωπισμού και ενισχύει την ανισότητα και την κυριαρχία του ισχυρού.
2. Οι προκαταλήψεις απέναντι σε ομάδες ανθρώπων ενισχύουν την ιδεολογία του ρατσισμού. Οι προκαταλήψεις αυτές εξαρτώνται από το πνευματικό επίπεδο των ατόμων.
3. Πολλές μορφές κοινωνικού ρατσισμού οφείλονται σε οικονομικά συμφέροντα. Γι’ αυτό το λόγο καλλιεργείται ένα κλίμα εχθρικό εναντίον ατόμων ή ομάδων, με σκοπό να επιτευχθεί ο παραγκωνισμός τους από την κοινωνική και οικονομική ζωή.
4. Στη σημερινή εποχή οι ανταγωνιστικές τάσεις χαρακτηρίζουν τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και πολύ συχνά οδηγούν στη ζήλια, στο μίσος, γεγονός που βοηθά στην υιοθέτηση ρατσιστικών αντιλήψεων.
5. Η δημιουργία συμπλεγμάτων κατωτερότητας ή ανωτερότητας αποτελεί μια άλλη σημαντική αιτία ρατσισμού. Ορισμένοι άνθρωποι, προσπαθώντας να καλύψουν δικές τους ατέλειες και ελαττώματα, που οφείλονται στην ασταθή προσωπικότητά τους, υποβιβάζουν τους άλλους για να υπερυψωθούν οι ίδιοι.
6. Η έλλειψη σεβασμού μεταξύ των ανθρώπων και γενικά καλλιέργειας των ανθρωπιστικών αξιών, ενισχύει τον κοινωνικό ρατσισμό.
Συνέπειες Ρατσισμού
1. Παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες που υποστήριξαν όλα τα φωτισμένα πνεύματα της ιστορίας. Με αυτόν τον τρόπο προσβάλλει την ανθρώπινη προσωπικότητα.
2. Περιθωριοποιούνται άτομα και ομάδες, με αποτέλεσμα να χάνει η κοινωνία ένα ιδιαίτερα σημαντικό και πολλές φορές ικανό δυναμικό, που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη και ευημερία.
3. Επικρατεί αναξιοκρατία, κοινωνικές ανισότητες, διχόνοια, φαινόμενα που δυναμιτίζουν την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας (απώλεια κοινωνικής συνοχής, ομαλότητας).
4. Ξεσπούν συγκρούσεις, εκδηλώνονται ταραχές, κυριαρχεί η βία, που «πληγώνει» την έννοια και την αξία του πολιτισμένου ανθρώπου.
5. Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και φτωχών. Δημιουργεί άθλιες συνθήκες διαβίωσης, και οδηγεί στην ανεργία και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, ένα, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Έτσι πολλοί ωθούνται στην εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά. Οι άνθρωποι χωρίζονται σε τάξεις «ισχυρών» και «αδυνάτων», «ανωτέρων» και κατωτέρων ανθρώπων.
6. Συντελεί στην εκμετάλλευση και την υποδούλωση των ανθρώπων και των λαών.
7. Δημιουργεί «χωριστή συμβίωση» (Απαρτχάιντ) των κατοίκων ενός κράτους.

Ο ρατσισμός αναφέρεται σε ένα σύνολο στάσεων και πεποιθήσεων, που χρησιμοποιεί ένα σύστημα, για να δικαιολογήσει και να διεκδικήσει την υπεροχή μιας κοινωνικής ομάδας πάνω σε άλλες. Αυτές οι πεποιθήσεις βασίζονται στην κοινωνική κατασκευή του “αγώνα δρόμου”, που στηρίζεται σε ορισμένες φυσικές, κοινωνικές, πολιτιστικέςδιαφορές και χαρακτηριστικά, που κατηγοριοποιούν τους ανθρώπους σε φυλετικά θεωρούμενες υποδεέστερες ομάδες, συχνά με κοινωνικοοικο-νομικές επιπτώσεις.

Μπουντόλου  Πέννυ, 2ο ΓΕΛ Καρδίτσας

 

 

2 σχόλια στο Ρατσισμός

  1. oikonomdim

    Το άρθρο σου καλύπτει με πολύ καλό τρόπο τόσο τα αίτια, όσο και τις συνέπειες του ρατσισμού, ενώ δεν κουράζει καθόλου τον αναγνώστη καθώς είναι σύντομο και περιεκτικό.Παρολαυτά πιστεύω ότι θα ήταν καλό να εκφέρεις και μία προσωπική άποψη επί του θέματος, αφού ο ρατσισμός είναι ένα θέμα υποκειμενικό αλλά και που μας αφορά όλους.

  2. naselakons

    το θεμα για το ρατσισμο ειναι ενα θεμα που μας αφορα ολους και το πως να συμπεριφερομαστε στους αλλους. πρεπει να προσεχουμε το πως μιλαμε για τον αλλο που δεν το γνωριζουμε

Σχολιάστε

Top