Επίσκεψη στο νέο ναό του Οσίου Ιωάννη του Καλυβίτη. (Δ” τάξη)

Η τάξη μας , η Τετάρτη τάξη , επισκεφτήκαμε τον Ιερό Ναό του Αγ. Ιωάννη του ΚΟ νέος Ναός .αλυβίτη, που βρίσκεται στους πρόποδες του Λόφου του Προφήτη Ηλία . Ο ναός φτιάχνεται ακόμη και δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι όμως μεγάλος και επιβλητικός .

Είναι χτισμένος με τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της«Βασιλικής με τρούλο¨. Οι εξωτερικοί τοίχοι του έχουν επενδυθεί με βυζαντινό κεραμίδι και πέτρα. Την κατασκευή του αποφάσισαν οι κάτοικοι του χωριού μας που συγκέντρωσαν και τα χρήματα που χρειάζονται. Το τέμπλο που χωρίζει τo ιερό από τον υπόλοιπο ναό είχε τοποθετήθηκε μόλις την προηγούμενη ημέρα. Δεν έχει ακόμα εικόνες.

Εντύπωση ακόμη μου έκανε ο πολυέλαιος του ναού, ο οποίος κρέμεται από αλυσίδες που σχηματίζουν το σύμβολο του σταυρού. Γύρω του βρίσκεται ένα στεφάνι από μπρούντζο, φτιαγμένο από ειδικούς μαστόρους. Το στεφάνι έχει δώδεκα πλευρές που συμβολίζουν τους δώδεκα Αποστόλους.

Στο Ιερό του Ναού απαγορεύεται να μπαίνουν κορίτσια. Η Θεοτόκος είναι η μόνη γυναίκα που είχε επιλέξει ο Θεός για να μπει στο Ιερό. Εκεί μέσα βρίσκεται η Αγία Τράπεζα. Ένα μαρμάρινο τραπέζι χτισμένο στο πάτωμα. Στην Αγία Τράπεζα υπάρχει μια ειδική θήκη σαν τρύπα, που περιέχει λείψανα του Αγίου που είναι αφιερωμένος ο Ναός. Εκεί μέσα «χτίζεται» με την κατασκευή της Αγίας Τράπεζας και ένα καντήλι με Άγιο φώς. Ο ιερέας μας είπες ότι λέγεται Άσβεστο Φως και θα καίει για πάντα.

 

Ο ιερέας του Ναού ,ο παπά-Θανάσης μας έκανε την ξενάγηση και μας έδωσε όλες αυτές τις πληροφορίες. Μας έδειξε και τα περίτεχνα ψηφιδωτά που είναι φτιαγμένα στο πάτωμα του Ναού και μας εξήγησε τη σημασία τους. Το πάτωμα είναι στρωμένο με λευκό μάρμαρο Τα δύο ελάφια συμβολίζουν την ους ανθρώπους που διψούν για το λόγο του Χριστού, όπως και τα τέσσερα πουλάκια που τσιμπούν τα σταφύλια. Ο δικέφαλος αετός που είναι φτιαγμένος στο κέντρο του ναού είναι το σύμβολο της βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του Πατριαρχείου.

Περάσαμε πολύ ωραία κα μάθαμε πολλά πράγματα για τους ναούς .

Ο ναός αυτός είναι στολίδι για το χωριό μας!

Σχολιάστε

Top