Συνέντευξη από τον αδερφό της γιαγιάς μου για το Πολυτεχνείο του Μάξιμου Χρηστοκώστα

-        Θείε Γιώργο, η γιαγιά μου είπε πως εσύ ζούσες στην Ελλάδα όταν έγινε η εξέγερση του Πολυτεχνείου.

-        Ναι, Μάξιμε και ζούσα μάλιστα στην Αθήνα εκείνα τα χρόνια. Μετά μετανάστευσα με την θεία κι ακολουθήσαμε την γιαγιά σου για κάποια χρόνια στην Γερμανία.

-        Μη μου πεις ότι ήσουν κι εσύ μέσα στο Πολυτεχνείο την ημέρα της 17ης Νοεμβρίου;

-        Όχι, εγώ δεν ήμουν φοιτητής αλλά εργαζόμουν την περίοδο της Χούντας.

-        Χούντα; Τι ακριβώς σημαίνει χούντα θείε;

-        Χούντα σημαίνει στρατιωτική δικτατορία. Είχαμε 7 χρόνια Χούντα στην Ελλάδα αγόρι μου. Από τον Απρίλιο του 1967 μέχρι τον Ιούλιο του 1974 ο λαός έζησε κάτω από δικτατορικό καθεστώς, βασανιστήρια και καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, διώξεις, φόβο. Αδιαμφισβήτητος αρχηγός της Χούντας ήταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.

-        Και η εξέγερση του Πολυτεχνείου τι σχέση έχει;

-        Ήταν η πρώτη μαζική δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά την προσπάθεια της χούντας να ελέγξει κάθε πλευρά της πολιτικής αλλά και να καταργήσει τις ατομικές ελευθερίες ακόμα και να επιβληθεί στις φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια.

-        Και πως ξεκίνησε;

-        Στις 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και ξεκίνησαν διαδηλώσεις εναντίον του βάναυσου στρατιωτικού καθεστώτος. Οι φοιτητές οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου. Το μήνυμά τους ήταν: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία».

-        Ο κόσμος έξω τι έκανε; Ξεσηκώθηκε ή φοβήθηκε;

-        Από τις 14 μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου οι διαδηλώσεις, τα συλλαλητήρια και οι εκδηλώσεις κατά του καθεστώτος της Χούντας αυξήθηκαν γιατί ο λαός ξεσηκώθηκε. Κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε σημεία της επαρχίας, δημιουργήθηκαν συνθήκες εξέγερσης, στήθηκαν οδοφράγματα και διεξήχθησαν οδομαχίες μεταξύ εξεγερμένων και αστυνομίας.

-        Αυτός ήταν ο λόγος που τελικά μπήκαν τα τανκς στο Πολυτεχνείο;

-        Στις 3 π.μ. της 17ης Νοεμβρίου αφού οι διαπραγματεύσεις για ασφαλή αποχώρηση των φοιτητών από το χώρο του Πολυτεχνείου βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη, αποφασίστηκε από τη κυβέρνηση να επέμβει ο στρατός και ένα από τα τρία άρματα που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή, γκρέμισε την κεντρική πύλη.

-        Και μετά;

-        Αχ, μετά Μάξιμε έγιναν άσχημα πράγματα. Ο σταθμός του Πολυτεχνείου παρακαλούσε τους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους. Η μετάδοση συνεχίστηκε ακόμα και μετά την είσοδο του άρματος στον χώρο της σχολής. Οι φοιτητές που είχαν παραμείνει στο Πολυτεχνείο, μαζεύτηκαν στο κεντρικό προαύλιο, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο. Οι στρατιώτες οδήγησαν τους φοιτητές, χωρίς βία λένε τα ντοκουμέντα, έξω από το Πολυτεχνείο, μέσω μιας άλλης πύλης αλλά εκεί οι αστυνομικές δυνάμεις περίμεναν στα πεζοδρόμια κι επιτέθηκαν στους φοιτητές.

-        Σκοτώθηκαν πολλοί;

-        Πολλοί φοιτητές βρήκαν καταφύγιο σε γειτονικές πολυκατοικίες. Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας άνοιξαν πυρ από γειτονικές ταράτσες. Στρατιώτες και αστυνομικοί τα έβαλαν με πραγματικά πυρά κατά πολιτών μέχρι και την επόμενη μέρα, με συνέπεια αρκετούς θανάτους στον χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά και στην υπόλοιπη Αθήνα. Λένε πως ο αριθμός των νεκρών είναι 24 αλλά πολλοί ισχυρίζονται πως ήταν περισσότεροι.

-        Άξιζε βρε θείε, να σκοτωθούνε τόσοι άνθρωποι;

-        Η εξέγερση του Πολυτεχνείου σήμανε την αρχή του τέλους για τη Χούντα παιδί μου. Για τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στη Χούντα όλοι μιλάμε με πολύ καλά λόγια. «Είχαν μεγάλη ψυχή. Ήταν παλικάρια». Στην ιστορία έχει μείνει μία νεαρή φοιτήτρια που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την εισβολή του τανκ, την καθηγήτρια – σήμερα – του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Πέπη Ρηγοπούλου.

-        Τότε αξίζει να γιορτάζουμε στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια και να τιμούμε σε όλη την χώρα την επέτειο της εξέγερσης κάθε 17η Νοεμβρίου!

 

Μάξιμος Χρηστοκώστας

Σχολιάστε