ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ – ΤΕΥΧΗ

Θέμα: «Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πλατεία – Θέατρο Σκιών»

Πέμπτη 26-11-2015
Πλατεία: Αρχίσαμε τις δραστηριότητές μας με την έννοια πλατεία. Είδαμε εικόνες από παλιότερες εποχές, συγκρίναμε με σημερινές, σχολιάσαμε, παρατηρήσαμε και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η πλατεία αποτελούσε και αποτελεί το κέντρο της ζωής του χωριού , το μέρος που δείχνει τον παλμό, την ενέργεια και  τα ενδιαφέροντα του κάθε τόπου. Με άλλα λόγια είναι σημείο αναφοράς και συγκέντρωσης για όλα τα γεγονότα. Επίσης είδαμε στην πλατεία Κασταλίας την «Αναπαράσταση του ελληνικού θεάτρου σκιών», όπως την είχε ζωγραφίσει ο Ευγένιος Σπαθάρης.
Στο τέλος της συζήτησης ζωγραφίσαμε ομαδικά και ατομικά τις πλατείες των χωριών (Μακρυχώρι, Γυρτώνη, Παραπόταμος, Ευαγγελισμός) των μαθητών της τάξης.

Δευτέρα  30-11-2015

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και αφού συζήτησαν για τις εκδηλώσεις που γίνονται στην πλατεία, κατέγραψαν τις ιδέες τους και έφτιαξαν λίστες. Έπειτα αποφάσισαν μαζί με τις δασκάλες τους να οργανώσουν μια μικρή παράσταση στην πλατεία του Μακρυχωρίου και πιο συγκεκριμένα να τραγουδήσουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Πέμπτη 3-12-2015

Εκμάθηση χριστουγεννιάτικων τραγουδιών από τη μουσικό του σχολείου μας κ. Κουκολίτσου.

Τρίτη 8-12-2015

Σύσταση περιβαλλοντικής ομάδας από τους μαθητές της Β΄ τάξης και έναρξη δράσεων στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος: «Εμένα με νοιάζει, εσένα;».
Αρχικά οι μαθητές με τις δασκάλες τους συζήτησαν για το ρόλο που παίζουν τα φυτά στη ζωή μας και ειδικότερα στη διατροφή. Οι μαθητές έφεραν μάλιστα αρωματικά βότανα που χρησιμοποιούνται στη διατροφή μας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δράση αυτή έγινε στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος : «Υγιεινή διατροφή» το οποίο  ξεκίνησε στην αρχή της χρονιάς και ολοκληρώθηκε στις 11-12-2015.

Παρασκευή 11-12-2015

Οι μαθητές έφεραν σπόρους σε μπολάκια και μέσα σε λίγες μέρες παρατήρησαν την εξέλιξή τους με την επίδραση του νερού και του ήλιου. Έτσι συνειδητοποίησαν το ρόλο αυτών των στοιχείων στην ανάπτυξη των φυτών.

Δευτέρα 14-12-2015

Κατασκευή προσκλήσεων από τους μαθητές για τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην πλατεία του Μακρυχωρίου.
Δημιουργία χριστουγεννιάτικων καρτών στην αίθουσα πληροφορικής από τους μαθητές, με την καθηγήτρια πληροφορικής του σχολείου μας κ. Σαΐτη Αποστολίνα. Οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά στο πρόγραμμα tux paint και έφτιαξαν χριστουγεννιάτικες κάρτες με τις οποίες δημιουργήθηκε βίντεο και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας  στη διεύθυνση http://dim-makrych.lar.sch.gr αλλά και στη διεύθυνση του σχολικού μας περιοδικου που κατασκευάστηκε από την καθηγήτρια πληροφορικής για τη δημοσίευση των δράσεων στα πλαίσια του πολιτιστικού δικτύου.Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη δράση συμμετείχαν οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου μας, σε μια προσπάθεια να γίνει διασπορά και διάχυση της ιδέας μας σε όλο το σχολείο!

Πέμπτη 17-12-2015

Οι μαθητές είπαν τα κάλαντα στην πλατεία του Μακρυχωρίου, που ήταν στολισμένη χριστουγεννιάτικα. Γονείς, υπάλληλοι των καταστημάτων γύρω από την πλατεία αλλά και περαστικοί κάθε ηλικίας παρακολούθησαν τη μικρή παράσταση και χειροκρότησαν τους μικρούς καλλιτέχνες. Έπειτα είπαν τα κάλαντα στο Δημαρχείο προσφέροντας χαρά και συγκίνηση στους υπαλλήλους και στον κ. αντιδήμαρχο .
Επιστρέφοντας στο σχολείο μια μικρή έκπληξη περίμενε τους μικρούς μαθητές. Δωράκια κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Top