Ένας επίγειος παράδεισος βρίσκεται μόλις σαράντα χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Σερρών και είναι η Λίμνη Κερκίνη. Δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή ενός φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα κοντά στο χωριό Λιθότοπος και την κατασκευή αναχωμάτων στα ανατολικά και δυτικά. Σκοπός της δημιουργίας του ήταν η ανάσχεση και συγκράτηση των πλημμυρικών παροχών του Στρυμόνα, η συγκράτηση των φερτών υλών και η άρδευση της πεδιάδας των Σερρών. Σήμερα η λίμνη Κερκίνη είναι ένας από τους μοναδικούς εναπομείναντες πλούσιους υδροβιότοπους της Ελλάδας κι ένας απ’ τους πιο σημαντικότερους της Ευρώπης, μονοπωλώντας τον οικοτουρισμό στην Ελλάδα και συγκεντρώνοντας το διεθνές οικολογικό ενδιαφέρον. Ο συνδυασμός τριών σημαντικών στοιχείων ποικιλότητα βλάστησης, νερό, και γόνιμο έδαφος δημιούργησε στην περιοχή έναν σημαντικό αριθμό βιοτόπων που διαφέρουν στη δομή τους και στη λειτουργικότητα τους δημιουργώντας ένα ανεκτίμητο σύνολο.
Πιο συγκεκριμένα, εκεί βρίσκουν καταφύγιο πλήθος πουλιών, κάποια από τα οποία απειλούνται παγκοσμίως μ’ εξαφάνιση,- καθώς οι δρόμοι της μετανάστευσής τους περνούν από την περιοχή. Έως σήμερα έχουν καταγραφεί 300 είδη πουλιών. Ο Αργυροπελεκάνος και η Λαγγόνα, που ζουν εκεί, είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα μ’ εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης κ.α. Η Κερκίνη είναι ιδανική, για παρατήρηση πουλιών, κάθε στιγμή του χρόνου. Δεν είναι όμως μόνο τα πουλιά. Τα πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας που έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου της λίμνη Κερκίνης, μαρτυρούν τη σπουδαία βιοπικοιλότητα του. Συγκεκριμένα 300 είδη πουλιών, 30 είδη ψαριών ( γριβάδι, πέρκα, χέλι κ.α), 1.300 είδη φυτών, 4.300 είδη εντόμων, 58 είδη θηλαστικών (τσακάλι, λύκος, νυφίτσα, ζαρκάδι, λαγός, αγριογούρουνο κ.α), 128 είδη πεταλούδων, 500 είδη νυχτοπεταλούδων, 40 είδη λιβελούλων και πολλά άλλα. Καθώς και στα νερά της λίμνης, απλώνεται η μεγαλύτερη έκταση με νούφαρα στην Ελλάδα.
Στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης, από το 2008 έχουν λειτουργήσει τρία προγράμματα εθελοντικής εργασίας, τα δύο σε συνεργασία με το WWF Ελλάς. Ο προγραμματισμός για το εθελοντικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα σύνολο παρεμβάσεων σε ήδη υπάρχουσες υποδομές καθώς και την πραγματοποίηση νέων. Το πρόγραμμα συνήθως πραγματοποιείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Μέχρι σήμερα οι εργασίες και οι δράσεις πεδίου που υλοποιήθηκαν από τους εθελοντές είναι η κατασκευή για φωλιές κορμοράνων μέσα στην αποικία στο παραποτάμιο δάσος, η κατασκευή περιφράξεων για την προστασία της φυσικής αναγέννησης του παραποτάμιου δάσους, η κατασκευή κλουβιών για φύλαξη τραυματισμένων πουλιών και θηλαστικών, καθώς και εργασίες συντήρησης των υποδομών του Φορέα Διαχείρισης και η κοπή και μεταφορά καλαμώνων για τις εξέδρες των πελεκάνων.
Ακόμη, η Λίμνη Κερκίνη αποτελεί μία μοναδική τοποθεσία για πολλές πρωτότυπες δραστηριότητες, όπως κανό που είναι ο εύκολος τρόπος για την παρατήρηση των πουλιών και της άγριας φύσης. Δεύτερον η ποδηλασία είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε την περιοχή γύρω από τη λίμνη και να απολαύσετε το φυσικό περιβάλλον κάνοντας το αγαπημένο σας άθλημα. Αυτό μπορεί να είναι μια θαυμάσια εμπειρία και ένας οικολογικός τρόπος για να ανακαλύψετε το περιβάλλον. Τρίτον τα βουνά γύρω από τη λίμνη Κερκίνη προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία για πεζοπορία. Υπάρχουν εύκολες αλλά και δύσκολες διαδρομές και όλες προσφέρουν συναρπαστική θέα της περιοχής και την ευκαιρία να εξερευνήσετε το φυσικό περιβάλλον. Τέλος, εάν σας αρέσουν τα άλογα ή θέλετε να δοκιμάσετε την ιππασία για πρώτη φορά, αυτή είναι η ευκαιρία σας να το κάνετε. Υπάρχουν προγράμματα τόσο για έμπειρους αναβάτες όσο και για αρχάριους, και η βόλτα θα είναι κάτι θα θυμάστε για πολύ καιρό.
Πηγές:
https://kerkini.gr/ethelontika-programmata/
https://www.greekgastronomyguide.gr/kerkini/topos-istoria/
https://serres24.gr/limni-kerkini-i-mageia-tis-fysis-foto/
https://www.clickatlife.gr/taksidi/story/2991
https://agnantiohotel.gr/el/outdoor-activities-lake-kerkini/
https://agropost.gr/2020/11/16/kerkini-i-limni-me-ti-monadiki-viopoik/
Ελπίδα Φουντουκίδου