
Με αφορμή την έναρξη των ενδοσχολικών εξετάσεων μου ζητήθηκε να γράψω ένα άρθρο στη σχολική εφημερίδα σχετικά με την ύλη των μαθημάτων και τις εξετάσεις στη σχολική μονάδα του λυκείου. Θα σας παρουσιάσω τα αρνητικά αποτελέσματά τους, καθώς και ποικίλους τρόπους αντιμετώπισης των συνεπειών αυτών.
Η ύλη των μαθημάτων αλλά και η διαδικασία των εξετάσεων έχουν πολλές αρνητικές επιδράσεις στους μαθητές. Αρχικά, η ύλη των εξεταζόμενων και μη μαθημάτων είναι τεράστια, προκαλώντας μεγάλη πίεση και άγχος στους μαθητές. Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια με την προσθήκη της τράπεζας θεμάτων, η οποία είναι ένα πρόγραμμα, όπου οι μαθητές καλούνται να εξεταστούν στο τέλος της σχολικής περιόδου στην ύλη ολόκληρης της χρονιάς σε εννέα μαθήματα, έχει αυξήσει κατά πολύ τις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος και κατά συνέπεια τον ανταγωνισμό μεταξύ των μαθητών. Το έντονο αυτό αίσθημα του ανταγωνισμού, είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού από τους «καλύτερους» μαθητές στους πιο «αδύναμους», οδηγώντας σε ακόμα πιο τραγικές επιπτώσεις στο παιδί. Επιπλέον, το άγχος και η πίεση που δέχονται τα παιδιά λόγω του εκπαιδευτικού συστήματος μπορούν να τους δημιουργήσουν τόσο ψυχολογικές, όσο και σωματικές μεταπτώσεις.
Όλα τα παραπάνω, όμως, μπορούν να αντιμετωπιστούν με ποικίλους τρόπους και από το σχολείο και από το υπουργείο παιδείας. Καταρχήν, τα σχολεία με την ένταξη ψυχολόγων μπορούν να ενημερώσουν και να βοηθήσουν τα παιδιά, ώστε να αντιμετωπίσουν το άγχος και την πίεση. Επίσης, με την χρήση διαδραστικών μέσων εκμάθησης θα κάνουν το μάθημα ευχάριστο και μεταδοτικό, με αποτέλεσμα την διευκόλυνση του διαβάσματος στο σπίτι ή τον περιορισμό φροντιστηρίων. Το υπουργείο παιδείας από την πλευρά του, μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενο των βιβλίων, κάνοντάς το πιο σύντομο και κατανοητό προς τους μαθητές. Επιπλέον, μπορεί με την βοήθεια ειδικών να μικρύνει την ύλη και να περιορίσει ή ακόμα και να καταργήσει την τράπεζα θεμάτων δίνοντας στους καθηγητές την ευκαιρία να επιλέξουν οι ίδιοι την εξεταστέα ύλη, όπως γίνεται και στη σχολική μονάδα του γυμνασίου.
Έτσι, λοιπόν, καταλήγουμε στη διαπίστωση ότι, η τεράστια ύλη των μαθημάτων και η διαδικασία των εξετάσεων, όπως και γενικότερα το εκπαιδευτικό σύστημα έχει αρνητικές συνέπειες στους μαθητές, οι οποίες όμως μπορούν με ποικίλους τρόπους να περιοριστούν ή ακόμα και να αντιμετωπιστούν πλήρως. Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, ώστε να ευνοήσουμε το μέλλον της, δηλαδή τους μαθητές.
Βλάχου Φωτεινή