Η ιστορία των Σερρών και της Αμφίπολης

Οι Σέρρες είναι μια πόλη με πολύ μεγάλη ιστορία. Αρχικά, είχε πρωτοαναφερθεί από τον Ηρόδοτο τον 5ο αιώνα π.Χ. με το όνομα Σίρις, ενώ λέγεται ακόμα ότι κατά την ελληνιστική εποχή, οι Σερραίοι ίδρυσαν την πόλη Σερραίπολιν στην Μικρά Ασία και την πόλη Σέρρη στις όχθες  του Ευφράτη, στη Συρία. Επιπλέον,  μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους, ο Βούλγαρος βασιλιάς Ιωαννίτζης εισέβαλε βίαια στην Θράκη και τη Μακεδονία φτάνοντας ως την περιοχή των Σερρών, το 1205. Από το 1383 μέχρι και το 1913 οι Σέρρες ήταν υπό την εξουσία των Οθωμανών. Εκτός από τις Σέρρες και η Αμφίπολη των Σερρών έχει πλούσια ιστορία.

Εικόνα11

Η Αμφίπολη ήταν πολύ σημαντική πόλη κατά την αρχαιότητα. Αρχικά, ο Δημοσθένης στους λόγους του τόνιζε τη σημασία της πόλης λόγω των λιμανιών της, της ναυπηγήσιμης ξυλείας της, των μεταλλείων χρυσού και αργυρού του Παγγαίου και της εύφορης πεδιάδας της.  Η Αμφίπολη οφείλει τη μεγάλη ακμή της στους δεσμούς της με την Αθήνα, αφού για πολλούς αιώνες υπήρξε κέντρο ακτινοβολίας του αθηναϊκού πνεύματος. Το ενδιαφέρον των Αθηναίων για την Αμφίπολη εκδηλώθηκε από το 605 π.Χ. Το 466 π.Χ ένα σώμα 10.000 ανδρών επιχείρησαν την κατάληψή της. Η εκστρατεία απέτυχε, όμως το 435 π.Χ η πόλη κατελήφθη από τον Άγνωνα, ο οποίος έκτισε νέα πόλη που την ονόμασε Αμφίπολη. Το 415 π.Χ.  οι Αθηναίοι επιχείρησαν μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια κατάκτησης, ενώ η τελευταία προσπάθεια ακολούθησε το 359 π.Χ. και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Ο Φίλιππος, το 358 π.Χ, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία των Αθηναίων κατέλαβε την Αμφίπολη. Από αυτή την πόλη πέρασε το 51 π.Χ. ο Απόστολος Παύλος. Τέλος,  το 1342 κατελήφθη από τους Σέρβους και το 1373 από τους Τούρκους.

Εικόνα10

Συμπερασματικά, τόσο οι Σέρρες όσο και η Αμφίπολη έχουν μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι στην Αμφίπολη βρίσκεται και το λιοντάρι της Αμφίπολης, μνημείο με πολλές εκδοχές για την δημιουργία του.

 

Στασινού Παναγιώτα -Ελπίδα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης