Στις 16 Μαρτίου του 2022, η δημοσιογραφική ομάδα του σχολείου μας, επισκέφτηκε τα κεντρικά της εφημερίδας «Η Γνώμη». Εκεί, μας υποδέχτηκε ο κύριος Μάνος Λασκαράκης, μας ξενάγησε και μας εξήγησε τη διαδικασία η οποία ακολουθείται για να τυπωθεί μια εφημερίδα και το πώς λειτουργούν διάφορα μηχανήματα. Στο τέλος της ξενάγησης, ήρθε και ο κύριος Γιώργος Πανταζίδης που απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών.
Η εφημερίδα δημιουργήθηκε το 1981 και οι ειδήσεις για τις οποίες κάνει ρεπορτάζ αφορούν κυρίως θέματα του νόμου Έβρου, σπανιότερα της περιφέρειας ή της χώρας. Εκτός, από την εφημερίδα » Η Γνώμη» τυπώνονται κι άλλες εφημερίδες της περιφέρειας από την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Καβάλα και τις Σέρρες. Οι δημοσιογράφοι εξάλλου, ασχολούνται με θέματα που αφορούν και τους κοντινούς νομούς.
Στο τυπογραφείο, έρχονται καθημερινά δημοσιογράφοι από το πρωί. Κάνουν ρεπορτάζ, συλλέγουν πληροφορίες από το διαδίκτυο, από δελτία τύπου που στέλνουν φορείς της πόλης ή της περιοχής και πραγματοποιούν την σύνταξη της εφημερίδας. Γράφουν άρθρα, έπειτα τα ανεβάζουν με μορφή PDF, μετέπειτα τα εκτυπώνουν σε χαρτί και το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας, είναι μια μηχανή, η διπλωτική η οποία τσακίζει και διπλώνει τις σελίδες.
Κάθε εφημερίδα επιτελείται από περίπου 16 σελίδες. Καθημερινά εκτυπώνονται 10.000 κομμάτια. Όλη αυτή η διαδικασία κρατάει περίπου 6 ώρες. Όπως αναμενόταν, υπάρχουν και κάποιες απώλειες χαρτιού, κακοτυπωμένα φύλλα τα οποία όμως τα πηγαίνουν στην ανακύκλωση μαζί με τυχόν φθαρμένα εξαρτήματα μηχανών. Οι μηχανές εκτύπωσης είναι πολύ ακριβές και αποτελούνται από τους πύργους, το χαρτί και τον τσίγκο ο οποίος κάνει στην ουσία την μεταφορά των αρχείων στο χαρτί. Εννοείται ότι τα περισσότερα φύλλα είναι ασπρόμαυρα και λιγότερες οι έγχρωμες εικόνες για λόγους οικονομίας.
Εικόνες από τον χώρο του τυπογραφείου.
Κάθε ρολό χαρτιού ζυγίζει μισό τόνο! Αν το ξετυλίξεις είναι γύρω στα 10 χιλιόμετρα και τυπώνει 20.000 εφημερίδες. Το εκτυπωτικό μηχάνημα είναι πολύ ακριβό και απαιτεί προσεκτική χρήση για τη διατήρησή του.
Στην ερώτηση των παιδιών «Ποιος διαβάζει σήμερα εφημερίδα;» η απάντηση ήταν ότι οι περισσότεροι αναγνώστες της εφημερίδας είναι συνδρομητές και ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Η επίσκεψη μας στην «Γνώμη» ήταν πολύ ενημερωτική και μας μύησε στον κόσμο της έντυπης εφημερίδας. Ενέπνευσε τους «μικρούς δημοσιογράφους» του σχολείου μας να συνεχίσουν με ζήλο το έργο τους.
Το άρθρο επιμελήθηκε η Χατζηαθανασίου Χριστίνα.