Εισαγωγή στην Τεχνολογία

Τεχνολογία και παραγωγή

Ορισμός: Το μάθημα της τεχνολογίας είναι το τμήμα εκείνο της γενικής εκπαίδευσης που μελετάει την τεχνολογία ( την ιστορική ανάπτυξη, τη χρησιμότητα και τη σπουδαιότητά της) και τη βιομηχανία ( την οργάνωση, τα υλικά που χρησιμοποιεί, τις διαδικασίες παραγωγής, την έρευνα τα προβλήματα και τα οφέλη που προκύπτουν από τη βιομηχανία) και έχει ως σκοπό την ανάπτυξη νοητικών και πρακτικών δεξιοτήτων στους μαθητές, που είναι απαραίτητες σε κάθε άτομο που ζει σε μία τεχνολογική κοινωνία.

Σκοπός της τεχνολογίας είναι να επιλύει προβλήματα , να ερευνά να δημιουργεί νέα προϊόντα , να βελτιώνει τα παλιά , να κάνει κάτι να λειτουργεί και γενικά να τροποποιεί το γύρω μας κατασκευασμένο χώρο.

Τεχνολογία

Η τεχνολογία αναπτύχθηκε μαζί με τον άνθρωπο. Παρακολούθησε τη δημιουργία και τη διαμόρφωση του ανθρώπου, διαμορφούμενη ανάλογα και η ίδια. Είναι το αποτέλεσμα της επιθυμίας του ανθρώπου να επιβιώσει και να κατανοήσει το περιβάλλον του, να κυριαρχήσει σε αυτό. Η τεχνολογία έχει ως αφετηρία την επιθυμία επίλυσης ενός πρακτικού προβλήματος  από τον άνθρωπο.  Δεν σταματά στην εμπειρική γνώση, αλλά ενσωματώνει την επιστημονική μεθοδολογία στα νοητικά εργαλεία της διερεύνησης ενός πρακτικού προβλήματος. Για να το πετύχει αυτό η τεχνολογία αξιοποιεί τόσο τις γνώσεις και τη μεθοδολογία των φυσικών επιστημών όσο και την εμπειρική γνώση και τις πρακτικές δεξιότητες που αποκτούνται στα εργαστήρια. Θα έλεγα τέλος ότι η τεχνολογία χρησιμοποιεί τις γνώσεις , τα εργαλεία και τις ικανότητές μας για να επιλύει   πρακτικά προβλήματα και να βελτιώνει τις ανθρώπινες δυνατότητες. Είναι μια ανάγκη της εποχής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Η τεχνολογία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως τελικό προϊόν ή ως ένα μηχάνημα. Πίσω από τα τελικά προϊόντα κρύβονται  σύνθετες διαδικασίες που με την κατανόηση τους αντιλαμβανόμαστε την έννοια της τεχνολογίας. Ο σκοπός και οι πρακτικοί στόχοι υλοποιούμενοι από τον άνθρωπο με τη μεταφορά και διαχείριση της επιστημονικής και εμπειρικής του γνώσης, κάτω από ένα είδος κοινωνικής οργάνωσης, δίνει το τεχνολογικό επίτευγμα. Η τεχνολογία ως πρακτική δραστηριότητα, επικεντρώνεται σε ένα στόχο που έχει άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία εφαρμόζοντας την επιστημονική και εμπειρική γνώση σε μια συντονισμένη δράση ανθρώπων και μηχανημάτων

Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σήμερα σε βασικό συντελεστή στην οργάνωση και διεξαγωγή της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Έπαψε να ενδιαφέρει μόνο τον τομέα της παραγωγής, ενδιαφέρει όλες τις εκφράσεις της ανθρώπινης ζωής και όλα τα επίπεδα λειτουργίας της κοινωνίας

Για να αποκτηθεί μια αντίληψη σε ευρύτερο φάσμα του σημερινού πολιτισμού αλλά και των πιο παλιών, είναι απαραίτητη η γνώση της εξέλιξης της σπουδαιότητας τεχνολογικών θεμάτων για την ικανοποίηση των αναγκών και των επιθυμιών του ανθρώπου. Η τεχνολογία πρέπει να απελευθερώνει και λυτρώνει τον άνθρωπο από τους καταναγκασμούς ντου βίου, θέτοντας τα προϊόντα της στην υπηρεσία του.

Μελέτη της τεχνολογίας

Ατομικό έργο: Για τη μελέτη της τεχνολογίας χρησιμοποιείται η μέθοδος της ατομικής εργασίας όπου κάθε μαθητής εργάζεται μόνος και κατασκευάζει ένα έργο, που έχει λειτουργικότητα, χρησιμοποιώντας απλά υλικά, εργαλεία και μηχανισμούς

Μελέτη της βιομηχανίας

Ομαδικό έργο. Η ομαδική εργασία χρησιμοποιείται για τη μελέτη βιομηχανιών που αναζητούν και κατεργάζονται τις πρώτες ύλες για την αξιοποίηση τους στην παραγωγή των πάσης φύσεως προϊόντων.

Γραμμή παραγωγής. Με τη γραμμή παραγωγής μελετάμε τη βιομηχανία που παράγει ένα τυποποιημένο προϊόν ( μαζική παραγωγή) σε μεγάλη ποσότητα.

Έρευνα και πειραματισμός. Η έρευνα και πειραματισμός χρησιμοποιείται για την εξοικείωση των σπουδαστών με τη μεθοδολογία της έρευνας.

Διαφορά επιστήμης και τεχνολογίας

Η επιστήμη μελετάει το πραγματικό περιβάλλον που είναι δεδομένο και ανεξάρτητο από τη θέληση του ανθρώπου. Αντίθετα η τεχνολογία δημιουργεί με τη χρήση επιστημονικών γνώσεων ένα τεχνητό περιβάλλον ανάλογα με τις ανάγκες οι οποίες είναι συνάρτηση συγκεκριμένων συνθηκών. Άρα η διδασκαλία της τεχνολογίας θα πρέπει να προσαρμοσθεί στις συγκεκριμένες συνθήκες

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης