Ποτάμια της Ελλάδας

Τα ποτάμια είναι πραγματική πηγή ζωής! Η σημασία τους είναι τόσο μεγάλη για τη διατήρηση του πλανήτη και της βιοποικιλότητας προσφέροντας καταφύγιο σε πολλά και σπάνια είδη χερσαίας και υδρόβιας χλωρίδας και πανίδας όσο όμως και για τον άνθρωπο συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Τα δικά μας ποτάμια στην Ελλάδα είναι μικρά σε σύγκριση με άλλων χωρών. Είναι γενικά αβαθή και ορμητικά, πράγμα που καθιστά απαιτητική και σχεδόν σπάνια τη δυνατότητα πλεύσης τους. Είναι παρά ταύτα εντυπωσιακά και σπάνιας ομορφιάς!

Τα μεγαλύτερα ποτάμια που διαρρέουν τη χώρα μας είναι ο Έβρος και ο Αξιός. Και τα δύο, όμως, πηγάζουν από έδαφος γειτονικών χωρών, ενώ το μήκος τους στον Ελληνικό χώρο είναι περιορισμένο. Ας δούμε όμως εμείς τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια που πηγάζουν από το εσωτερικό της Ελλάδας:

1. Αλιάκμονας

Με μήκος 297 χλμ. είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός στη χώρα. Πηγάζει από τα βουνά Γράμμο και Βόιο και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κατερίνης, όπου σχηματίζεται Δέλτα 40.000 στρεμμάτων. Κατά το πέρασμά του διασχίζει τους νομούς Πιερίας, Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης και Ημαθίας. Τα νερά του ποταμού εμπλουτίζονται από πολλούς παραποτάμους, όπως τον Βενέτικο και τον Στραβοπόταμο. Φιλοξενεί πολλά είδη ψαριών, βιολογικής κυρίως σημασίας, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αυτόχθονα, με χαρακτηριστικότερο το μαυροτσιρώνι που είναι ενδημικό. Ακόμη, ο ποταμός παρέχει καταφύγιο σε 215 είδη ενδημικών και μεταναστευτικών πουλιών, 27 εκ των οποίων ανήκουν στα προστατευόμενα είδη. Σημαντικά επίσης είδη ζώων που διαμένουν στην περιοχή είναι ο λύκος, η αγριόγατα και ο δενδρομυωξός. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Στενά του Αλιάκμονα στο νομό Ημαθίας αποτελούν προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000.

2. Αχελώος

Γνωστός και ως Ασπροπόταμος, ο Αχελώος με μήκος 220 χλμ. πηγάζει από το όρος Λάκμος (Περιστέρι) στην Οροσειρά της Πίνδου και εκβάλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Στο πέρασμά του διέρχεται από το νομό Τρικάλων, τα όρια των νομών Άρτας- Καρδίτσας και Ευρυτανίας- Αιτωλοακαρνανίας. Στην πορεία του εμπλουτίζεται με τα νερά σημαντικών παραποτάμων, όπως του Αγραφιώτη, του Ταυρωπού και του Τρικεριώτη, ενώ θεωρείται μάλιστα ο πλουσιότερος σε νερά ποταμός της Ελλάδας! Καθοριστικά γεγονότα για την περιοχή είναι ότι στα μέσα του 20ου αιώνα δημιουργήθηκαν τρία φράγματα, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το Φράγμα των Κρεμαστών, ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα της Ευρώπης, το οποίο και οδήγησε μετέπειτα στη δημιουργία της μεγαλύτερης τεχνητής λίμνης της Ελλάδας, της Λίμνης των Κρεμαστών, το φράγμα Καστρακίου, το οποίο δημιούργησε τη Λίμνη Καστρακίου και τέλος το φράγμα του Στράτου, το οποίο δημιούργησε την τεχνητή Λίμνη Στράτου. Η κοιλάδα του Αχελώου αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης