Πυργετός

Ο Πυργετός είναι χωριό του νομού Λάρισας του Δήμου Τεμπών. Βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες του Κάτω Ολύμπου και απέχει 36 χλμ. από τη Λάρισα. Το σύμπλεγμα των ορέων του Κάτω Ολύμπου και της Όσσας έχουν χαρακτηριστεί ως βιότοπος Corine,[1] ενώ η κοντινή περιοχή του Δέλτα του Πηνειού είναι χαρακτηρισμένος βιότοπος Natura kai Corine.[2][3] Πυκνή βλάστηση καρποφόρων δέντρων, μικρά αλσύλλια και θάμνοι περιστοιχίζουν το χωριό. Στη θέση Λειβάδι υπάρχουν υπολείμματα γέφυρας Ενετικής κατασκευής.

Οι κάτοικοι είναι 1.760 περίπου και ασχολούνται με την γεωργία (ζαχαρότευτλακαλαμπόκισιτάριακτινίδιααμπέλιαελαιώνες) και την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα και λίγα βοοειδή). Υπάρχουν επίσης οικοδόμοι, ελεύθεροι επαγγελματίες (έμποροι και τεχνίτες) και υπάλληλοι.

Ο Πυργετός γειτονεύει με τα χωριά Ραψάνη και Κρανιά Ολύμπου, τόπους όπου παραδοσιακά παράγεται κρασί εξαιρετικής ποιότητας.

Στον Πυργετό δολοφονήθηκε το 1907 από τους τσιφλικάδες ο Μαρίνος Αντύπας (1873-1907), πρωτοπόρος και πρωτομάρτυρας του Αγροτικού Κινήματος στη Θεσσαλία[4]. Από τον Πυργετό κατάγεται ο συνθέτης και κλαριντζής Βάιος Μαλλιάρας[5], ο οποίος ηχογράφησε περισσότερα από 2.000 δημοτικά τραγούδια.

 

 

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CF%84%CF%8C%CF%82_%CE%9B%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1%CF%82

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης