ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

Γράφει η Ιφιγένεια Γκ.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

   Τα Χριστούγεννα , μοιραζόμαστε με την οικογένεια μου όλη, τον παππού , τη γιαγιά, τους θείους και τα ξαδέρφια μου και βέβαια τους γονείς και τον αδερφό μου, πολλές οικογενειακές παραδόσεις. Κάθε Χριστούγεννα πηγαίνουμε μία βόλτα έξω στην Αγριά για να δούμε πως είναι ο στολισμός έξω στα σπίτια . Επίσης,  παλιότερα φτιάχναμε ένα στολίδι που έγραφε το όνομα μας επάνω του αλλά πλέον φτιάχνουμε ένα νέο στολίδι κάθε πρωτοχρονιά και το κρεμάμε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο μας. Τέλος, κάθε χρόνο πηγαίνουμε και στολίζουμε το σπίτι της γιαγιάς και του παππού με τον αδερφό μου και τα ξαδέρφια μου.

Γράφει η Μαρία Μπ. 

ΟΙ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ

 Οι καλικάντζαροι είναι τρομακτικά πλάσματα που βγαίνουν στη γη την περίοδο των Χριστουγέννων και κάνουν ζημιές στα χριστουγεννιάτικα στολισμένα σπίτια. Συνήθως, βγαίνουν μετά τα μεσάνυχτα που οι άνθρωποι σβήνουν τα τζάκια τους και πηγαίνουν για ύπνο. Βλέπετε, ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι η φωτιά. Υπάρχει ένας μύθος για τους καλικάντζαρους που λέει ότι ζουν κάτω από τη γη και ότι το βράδυ προσπαθούν να κόψουν το δέντρο της γης αλλά, το πρωί που κοιμούνται πια κουρασμένοι ο Άγιος Βασίλης, με ένα τρόπο που δε θα μάθουμε ποτέ, κάνει το δέντρο της γης να ξαναφυτρώσει.  Και αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο ………..Ο λαός μας λέει ότι όταν  οι καλικάντζαροι φεύγουν κατά τον αγιασμό των σπιτιών φωνάζουν:
«Φεύγετε να φεύγωμε
γιατί έρχεται ο τρελόπαπας
με την αγιαστούρα του
και με τη βρεχτούρα του.
Μας άγιασε μας έβρεξε
και μας, μας εκατέκαψε!» 

Από την παραμονή και ανήμερα των Φώτων οι άνθρωποι ανάβουν  στην ύπαιθρο φωτιές για να διώξουν τους καλικάντζαρους.

Γράφει η Αγάθη Ε. 

Παραδοσιακά  έθιμα του τόπου μας

Στην Ελλάδα έχουμε πολλά ήθη και έθιμα που συνδέονται με γιορτές. Για παράδειγμα έχουμε τα έθιμα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Σε κάθε τόπο συναντάμε πολλά τοπικά έθιμα όπως : το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, το χριστόψωμο και οι δίπλες, και τη βουτιά για το πιάσιμο του σταυρού τα Φώτα σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Γράφει η Σεμέλη Ψ. 

Greek Christmas customs

  • Christmas carols: On Christmas eve and on New Year’s eve, children go from door to door in the neighbourhood and sing Christmas carols.
  • People in Greece decorate a Christmas tree, or a little boat.
  • The Greek housewives bake Christmas treats: the most famous are kourabiedes (they are biscuits with butter, almonds and powdered sugar) and melomakarona (biscuits with wall nuts and honey)
  • For the first day of the new year the Greek households bake Vasilopita which is a special cake that has a coin inside .  The one who finds the coin will be lucky for all the year.
  • •We celebrate the first day of the year with a big family dinner: the family gathers around the table and eat

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης