Ο Ερμής

ΑΠΟ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ ΣΟΦΙΑ - Δεκ• 21•19

Ο Ερμής

Ο Ερμής

                            Ο Ερμής

Ο Ερμής είναι ο πιο κοντινός στον ήλιο μας πλανήτης. Είναι λόγο μεγαλύτερος από τη Σελήνη. Επειδή είναι πάρα πολύ κοντά στον ήλιο, η μία του πλευρά, έχει ακραίες θερμοκρασίες, ενώ η άλλη πλευρά, η σκοτεινή, είναι πολύ κρύα.
Πρόκειται για έναν «χρωματιστό» πλανήτη! Τα χρώματα δημιουργούνται από τις ουσίες περιέχει π. χ.: μέταλλα και διάφορα αέρια στο εσωτερικό του πλανήτη.
Ο Ερμής κινείται πολύ πιο γρήγορα από τη γη. Η γη, για να κάνει έναν ολοκληρωμένο κύκλο γύρω από τον ήλιο, χρειάζεται 365 μέρες. Ο Ερμής χρειάζεται μόλις 59! Για να ολοκληρώσει 1 περιστροφή γύρω από τον εαυτό του, χρειάζεται 88 μέρες! Έχει πολλούς κρατήρες, καθώς και ψηλά βουνά. Δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρχει ζωή σε αυτόν τον πλανήτη λόγο της θερμοκρασίας του.
Η ατμόσφαιρα του Ερμή αποτελείται από ήλιο, οξυγόνο και υδρογόνο. Η πυκνότητας της ατμόσφαιρας της Γης, είναι 1 τρισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από την ατμόσφαιρα του Ερμή! Για να φουσκώσει κανείς ένα γήινο μπαλόνι, θα χρειαστεί όλο το ήλιο που θα μπορούσε να έχει μια σφαίρα με διάμετρο 6,5 χιλιόμετρα με την πυκνότητα της ατμόσφαιρας του Ερμή!
Πριν λίγο καιρό, ένα σχετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα μπορούν να παρακολουθήσουν και οι Έλληνες τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, καθώς ο Ερμής, ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματός και ο πιο κοντινός στο καυτό άστρο μας, θα κινηθεί ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο και θα φαίνεται σαν να διασχίζει τον ηλιακό δίσκο.
Ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Ευρώπη, θα μπορέσει να δει ολικά ή μερικά το φαινόμενο, μετά το οποίο, μάλιστα, θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα πανσέληνος (στις 12 Νοεμβρίου).
Η προηγούμενη φορά που η διάβαση του Ερμή είχε γίνει ορατή από την Ελλάδα ήταν το 2016.
Η επόμενη «διάβαση» του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα συμβεί στις 13 Νοεμβρίου 2032 (θα είναι πάλι ορατή από τη χώρα μας), ενώ το φαινόμενο θα επαναληφθεί το 2039, το 2049 και το 2052.

ο Ερμής περνάει μπροστά από το ήλιο

Ο Ερμής περνάει μπροστά από τον ήλιο

 

αρχείο λήψης (4) Ο Ερμής

 

Ο Ερμής

Σχολιάστε

Top