Ο Δίας

ΑΠΟ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ ΣΟΦΙΑ - Φεβ• 07•20

ο Δίας

Jupiter_and_its_shrunken_Great_Red_Spot
Ο Δίας. Ένας πλανήτης άψυχος, μια μπάλα καυτών και δηλητηριασμένων αερίων. Κι όμως τόσο απαραίτητος…
Πριν 5 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου, ένας τεράστιος γίγαντας από λάβα και βράχους, ανατινάχτηκε και διασπάστηκε σε μικρά κομμάτια. Το υπόλοιπο μέρος του άρχισε να περιστρέφεται και να στρογγυλεύει. Όπως όμως γύριζε, δημιουργούσε ηλεκτρισμό, με αποτέλεσμα, η ύλη συγχωνευόταν. Πιο ‘κει, όμως η ύλη συγχωνευόταν και πάνω σε ένα μικρότερο κομμάτι.
Το κομμάτι αυτό μεγάλωνε. Περιφερόταν παντού στο σύμπαν και ‘’καταβρόχθιζε’’ την ύλη που έβρισκε μπροστά του. Μεγάλωνε αρκετά και μετά από καιρό, βρήκε ‘’την αδελφή ψυχή του’’ το Κρόνο. Ήταν κι αυτός ένα μικρό κομμάτι ύλης που όπου πήγαινε καταβρόχθιζε την ύλη. Μαζί αυτά τα δύο σώματα κατάφεραν να πάρουν όλη την ύλη γύρω από τον ήλιο. Το ένα, το μεγαλύτερο ήταν ο Δίας.
Ο πυρήνας του Δία αποτελείται από μεταλλικά στοιχεία. Η ατμόσφαιρά του αποτελείται από 90% διοξείδιο του άνθρακα. Μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, μα εάν αφαιρούσες την ατμόσφαιρα, θα είχε όγκο ίδιο με του Ουρανού. Αν ο ήλιος μας πεθάνει, θα σημάνει το τέλος της Γης και την καταστροφή των περισσότερων πλανητών του ηλιακού συστήματος. Ο μόνος που θα γλιτώσει θα είναι ο Δίας.

Σχολιάστε

Top